Bir köşekte (C. dromedarius) nutrisyonel kardiyomiyopati

Bu çalışmada Türkiye’de ilk kez 1.5 aylık dişi bir köşekte (deve yavrusu) (C. dromedarius) nutrisyonel kardiyomiyopati olgusunun makroskobik ve mikroskobik bulguları tanımlandı. Konya ili, Karatay İlçe Belediyesi, Hayvanat Bahçesi’nde ölü olarak bulunan deve yavrusunun nekropsisinde, sol epikardda daha belirgin olmak üzere her iki ventrikül ile interventriküler septumda solgun, beyazımsı renkte alanlara rastlandı. Akciğerler oldukça hacimli ve koyu kırmızı renkte, trake ve bronşlarda köpüklü sıvı vardı. Mediastinal ve bron- şiyal lenf düğümlerinde büyüme, karaciğerde konjesyon ve tiroid bezinde büyüme gözlendi. Mikroskobik incelemede kalp kasında, hiyalin dejenerasyonu, zenker nekrozu ve yaygın kalsifikasyon, akciğerde konjesyon ile alveollerde yaygın ödem vardı. Karaciğerde hafif hiperemi, bağırsaklarda lamina epitelyaliste dejenerasyon ve deskuamasyon, propriyada nötrofil ve eozinofil granülosit infiltrasyonu gözlendi. Tiroid folliküllerinin epitellerinde hiperplaziye bağlı papiller uzantılar dikkati çekti. Bu bulgular ışığında deve yavrusunda ve/ veya annesindeki beslenme yetersizliği sonucunda beyaz kas hastalığı ve buna bağlı akciğerde dolaşım bozukluğu şekillendiği kanaatine varılarak, özellikle hayvanat bahçeleri gibi kapalı ortamlarda bakılan hayvanlara ilave vitamin ve mineral takviyesi yapılmasının uygun olacağı önerilmiştir.

Nutritional cardiomyopathy in a young camel (C. dromedarius)

In this report, macroscopical and microscopical findings of nutritional cardiomyopathy were firstly described in a 1.5 month old female calf-camel in Turkey. At the necropsy of the young camel, which was found as dead in Konya Karatay Municipality Zoo, pale, whitish colored areas were seen on the epicardium of heart ventricules and interventricular septum. The pale areas were more prominent in the left heart ventricle. Lung was fairly volumed and dark reddish colored, and there was foamy fluid in trachea and bronchi. Mediastinal and bronchial lymph nodes were enlarged, and cut surfaces were dark red colored. Congestion in the liver and enlargement in thyroid glands were also observed. In microscopical examination of the heart muscle, hyaline degeneration, Zenker’s necrosis and widespread calcification were determined. In lung, diffuse congestion and edema in alveoli were found. Mild hyperemia in sinusoids of the liver, degeneration and desquamation of lamina epithelialis, neutrophil and eosinophil granulocyte infiltration in lamina propria in small intestine were noticed too. Papillary extensions in epithelium of thyroid follicles due to epithelial hyperplasia were observed. It was concluded from these findings that inadequate nutrition probably caused white muscle disease, resulting in blood circulation disorder in lungs, in the young camel. So, it is advisable to have a vitamin and mineral supplement to animal especially within the enclosed areas like zoos.
Avrasya Veteriner Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-6958
  • Başlangıç: 1984
  • Yayıncı: Selçuk Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Koyun dışkısından metagenomik DNA izolasyonu ve bazı rumen bakterilerinin varlığının PZR ile tespit edilmesi

Arif YAVUZ, Dilek Özgün EKİZ, İlhami KENGER, Uğur ÇÖMLEKCİOĞLU

Gebeliğin erken dönemindeki koyunlarda prostaglandin F2 alfa enjeksiyonu sonrası eksojen progesteron ve gonadotropin salınım uyarıcı hormon uygulamasının gebeliğin devamlılığı üzerine etkisi

Mehmet KÖSE, Mehmet Salih KAYA, Mehmet Osman ATLI

Yeni Zelanda tavşanında (Oryctolagus cuniculus L.) midenin farklı doluluk derecelerinin böbreklerin topografisi üzerine etkisi.

Özcan ÖZGEL, Emine KARAKURUM, Yasin DEMİRASLAN

Bıldırcın rasyonlarına aspir ve ayçiçeği küspelerinin birlikte ilavesinin besi performansı ve karkas kalite özellikleri üzerine etkisi

Tuba BULBUL, Elmas ULUTAS, Vural OZDEMİR, Aziz BULBUL, Mustafa EVCİMEN

Et ürünlerinde tür tayininin yapılmasında farklı yöntemlerin karşılaştırılması

Yusuf ÖZŞENSOY, Seyda ŞAHİN

Türkiye’de organik yumurta üretiminin geliştirilmesi

Tahir BALEVİ, Behic COSKUN, Emel GURBUZ

Yüksek kolesterollü diyetle beslenen ratlarda ginsengin bazı hematolojik parametreler üzerine etkisi

Deniz ULUIŞIK, Ercan KESKİN

Bir köşekte (C. dromedarius) nutrisyonel kardiyomiyopati

Özgür ÖZDEMİR, Mustafa Kemal ÇİFTÇİ, Fatih HATİPOĞLU, Mustafa ORTATATLI, Orhan YAVUZ, Özgür KANAT

Ticari yumurtacı tavuklarda Ornithobacterium rhinotracheale enfeksiyonunun serolojik prevalansı

Zeki ARAS, Zafer SAYİN, Gokcenur SANİOGLU

Keklik civcivlerinde sistemik staphylococcosis

Hadi TAVAKKOLİ, Reza KHEİRANDİSH, Reza GHANBARPOOR, Zahra MOHSENİ