TÜRKİYE TÜRKÇESİNDE TIP TERİMLERİ İLE KURULMUŞ DEYİMLER

Türkçe tıp terimleri; tıp ve insan sağlığıyla ilgili genel terimler, organ isimleri, vücut salgıları, ilaç isimleri, tedavi yöntemleri, tedavinin yapıldığı yer, tedavide kullanılan araç ve gereçler, hastalık isimleri ve hastalık belirtilerinden oluşmaktadır. Bu çalışmada tıp terimleri ile kurulmuş deyimler anlam özelliklerine göre değerlendirilmiştir. Araştırmamız hem tıp dilinde hem de genel dilde ortak olarak kullanılan deyimler ile sınırlandırılmıştır. Tıp terimiyle kurulmuş; ama tıp dilinde kullanılmayan veya tıp bilimi ile ilgili bir anlamı olmayan deyimler araştırma konusunun dışında tutulmuştur. Bu çalışmayla standart Türkiye Türkçesinde tıp terimleriyle kurulmuş 240 deyim tespit edilerek, hem Türk dilinin zenginliğini sergilemek hem de deyim ve terim çalışmalarına katkı sağlamak amaçlanmıştır.

IDIOMS IN TURKEY TURKISH FORMED WITH MEDICAL TERMS

Turkish medical terms consist of medicine and human health related general terms, organ names, body secretions, drug names, method and place of treatments, tools and equipments used in the treatments, disease names and syndromes. In this study, idioms formed with medical terms are evaluated according to the meaning properties. The research is limited to idioms used both in medical and general languages in common. Idioms that are formed with medical terms but are not used in medical language or have no meaning to do with the medical science are excluded from the scope of the research. With this study, it is aimed both to demonstrate the richness of Turkish language and to contribute to the literature on idioms and terms by determining 240 idioms in standard Turkey Turkish formed with medical terms.

___

  • Aksoy, Ö., 1993. Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü 1-2. İnkılap Kitabevi, İstanbul.
  • Atmaca, E., 2009. Kazak Türkçesinde “Göz” Organ İsmiyle Kurulmuş Deyimlerin Yapı ve Anlam Özellikleri. Türk Dünyası İncelemeleri Dergisi / Journal of Turkish World Studies, c: IX, S: 2, s. 19-35.
  • Çotuksöken, Y., 1994. Deyimlerimiz. Özgül Yay., İstanbul.
  • Erten, A., 2003. Tıp Terminolojisi ve Tıp Metinleri Çevirisi. Seçkin Yay., Ankara.
  • Gümüşatam, G., 2010. Kıbrıs Ağızlarında Organ Adlarıyla Kurulan Deyimler. Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi, S:27, s. 249-295.
  • Önler, Z., 1999. Kutadgu Bilig’de Organ Adlarıyla Kurulan Deyimler. 3. Uluslararası Türk Dil Kurultayı 1996, TDK Yay., 841-869.
  • Sinan, A.T., 2001. Türkçenin Deyim Varlığı. Kubbealtı Yay., Malatya.
  • Subaşı, L., 1988. Dilbilimi Açısından Deyim Kavramı ve Türkiye Türkçesindeki Örneklerin İncelenmesi. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, 129 sayfa.
  • Şahin, H., 2004. Türkçede Organ İsimleriyle Kurulan Deyimler. Uludağ Üniversitesi Yay., Bursa.
  • Şahin, H., 2006. Terimlerin Genel Dile Yansımasına Dair Bazı Gözlemler. Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. XX:123-129.
  • Şahin, H., 2009. Kaşgarlı’dan Günümüze Organ İsimleriyle Kurulmuş Deyimler. Turkish Studies International Periodical For the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic IV/ III Spring: 2020- 2036.
  • Tor, G., 2007. Kazakçada Organ Adlarıyla Kurulan Deyimler. Kazakistan ve Türkiye’nin Ortak Kültürel Değerleri Uluslararası Sempozyumu Bildirileri, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Abay Milli Devlet Pedagoji Üniversitesi ve Çukurova Üniversitesi Ortak Yayını, Almatı, s. 119-127.
  • Türkçe Sözlük. 2005. TDK Yay., Ankara. Türmen, H., 1965. İnsan Organları Üzerine Atasözleri ve Deyimler. Türk Folklor Araştırmaları, S:188, C: 9, İstanbul.
  • Yurtbaşı, M., 2012. Sınıflandırılmış Deyimler Sözlüğü. excellence publishing, İstanbul. Zülfikar, H., 1991. Terim Sorunları ve Terim Yapma Yolları. TDK Yay., Ankara.
  • WEB-1 Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü. Türk Dil Kurumu. http://tdkterim.gov.tr/atasoz/ (Ziyaret Tarihi: 10.09.2013)
Avrasya Terim Dergisi-Cover
  • ISSN: 2147-7507
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Orhan Sevgi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Dördüncü sayıyla merhabalar

Orhan SEVGİ

Çatı Bahçesi Kavramı ve Terim Kullanımı Üzerine Bir Değerlendirme

Mert EKŞİ

Türkçede Tıp Terimleri ile Kurulmuş Deyimler

Feyza TOKAT

Editöre Mektup; Orhan Sevgi ve Ünal Akkemik’in ““Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler)” Adlı Eserin Bilgi Kaynağı ve Terim Yaklaşımı Üzerine Bir Değerlendirme” (Avrasya Terim Dergisi 2(1): 50-67, 2014) Adlı Makalesi Üzerine

Adil GÜNER, Ayşe Mine GENÇLER ÖZKAN, Berrin AKYILDIRIM, Burçin ÇINGAY, Gül Nilhan TUĞ, M. Fatih ALKAYIŞ, Mehtap ÖZTEKİN, Salih Sercan KANOĞLU

EKOLOJİ YAYINLARININ BAŞLIKLARINDA KULLANILAN TERİMLERİN BELİRLENMESİ VE ZAMANA GÖRE DEĞİŞİMLERİNİN ANALİZİ

ORHAN SEVGİ

Orhan Sevgi ve Ünal Akkemik'in ““Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler)” Adlı Eserin Bilgi Kaynağı ve Terim Yaklaşımı Üzerine Bir Değerlendirme” (Avrasya Terim Dergisi 2(1): 50-67, 2014) adlı makalesi üzerine

Adil GÜNER, Ayşe Mine ÖZKAN GENÇLER, Berrin AKYILDIRIM, Burçin ÇINGAY, Gül Nilhan TUĞ, M Fatih ALKAYIŞ, Mehtap ÖZTEKİN, Salih Sercan KANOĞLU

İLK ÇİN YILLIKLARINDA GEÇEN DOĞU TÜRKİSTAN TARİHİNE DÂİR BAZI HUSUSÎ TERİMLER I

KÜRŞAT YILDIRIM

"Orhan Sevgi ve Ünal Akkemik'in “Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler)” Adlı Eserin Bilgi Kaynağı ve Terim Yaklaşımı Üzerine Bir Değerlendirme” (Avrasya Terim Dergisi 2(1): 50-67, 2014) adlı makaleye ilişkin Prof. Dr. Adil Güner'in Editöre Mektuba ilişkin yazarların yanıtı

ORHAN SEVGİ, ÜNAL AKKEMİK

İlk Çin Yıllıklarında Geçen Doğu Türkistan Tarihine Dâir Bazı Hususî Terimler I

Kürşat YILDIRIM

"Orhan Sevgi ve Ünal Akkemik’in “Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler)” Adlı Eserin Bilgi Kaynağı ve Terim Yaklaşımı Üzerine Bir Değerlendirme” (ATD 2(1): 50-67, 2014) Adlı Makaleye İlişkin Prof. Dr. Adil Güner’in Editöre Mektuba Yazarların Yanıtı

Orhan SEVGİ, Ünal AKKEMİK