ENGELLİ İSTİHDAMININ DÜNYA’DA VE TÜRKİYE’DEKİ GÖRÜNÜMÜ

Küreselleşme ve artan rekabet sürecinde ekonomik kalkınmanın sağlanmasında toplumun tüm kesimlerinin katılımı gerekmektedir. Bu nedenle engelli bireyler ve özel politikalar gerektiren tüm grupların erişim olanaklarının artırılarak engellerin ortadan kaldırılması ekonomik ve sosyal kalkınmanın sağlanmasında büyük öneme sahiptir. Çoğunlukla evlerinde vakit geçirmek durumunda kalan engellilerin toplumla bütünleşme talepleri sosyo-ekonomik gelişmeler, teknolojik ilerlemelerle birlikte toplumun diğer katmanları tarafından görünür hale gelmiştir. OECD, AB ve Türkiye’de açıklanan verilerine göre dünya nüfusunun %15’inde engellilik durumu bulunmaktadır. Dünya nüfusu yaşlandıkça ve kronik hastalıklar arttıkça engelli sayısı da artmaktadır. Buna bağlı olarak engelli bireylere ilişkin istihdam politikalarının da düzenlenmesi gerekmektedir. Bu düzenlemeler yapılırken engelli istihdamına ilişkin ihtiyaç analizlerinin yapılması ve politika önerilerinde bulunulurken devlet, işveren ve engelli bireylerin ortak çabaları gerekmektedir. Bu konudaki farkındalıkların arttırılması engelli bireylerin istihdam alanlarının yaratılmasında ve çalışma alanlarında gösterdikleri başarılar ile ekonomik kalkınmada önemli bir rol oynayacaktır. Bu çalışmada engelli bireylerin istihdamına yönelik olarak, Dünya’da ve Türkiye’de konu ile ilgili istatistik verilerin derlenmesi, değerlendirilmesi ve karşılaştırılması ön planda tutulmuştur. Bu bağlamda, işgücü istatistiklerinde engelli istihdamı değerleri dikkate alınarak, engelli istihdamı konusunda Dünya ve Türkiye verileri değerlendirilmeye çalışılmıştır.

___

  • Dünya Sağlık Örgütü (2011). Dünya engellilik raporu 2011.
  • Ekenci, M.T. (2014). Engelli Bireylere İlişkin Resmi Veri Toplama Araçlarının Ulusal Düzeyde Yaygınlık Tahminlerinde Kullanımı. Ankara: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Uzmanlık Tezi.
  • Hüseyinli ,N., Göçmen, S., ve Nasibov, D. (2017). Çalışma Hayatında Engelli Haklarına İlişkin Yasal Düzenlemeler ve Engellilerin Haklara İlişkin Farkındalıkları. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 6(6),138-152.
  • Önen, K. (2018). Engelsiz İstihdam. TISK İşveren, 56(6),4-5.
  • Resmî Gazete, Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme (CRPD), Milletlerarası Sözleşme 14 Temmuz 2009 Sayı : 27288
  • T.C Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı (2011). İşgücü piyasasının özürlüler açısından analizi. Ankara: Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Yayınları. T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı (2015). Kamuda engelli istihdamının analizi. Ankara:.Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Yayınları.
  • T.C. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı (2020). Engelli ve yaşlı istatistik bülteni mart 2020. Ankara: Engelli Hizmetleri Genel Müdürlüğü Yayınları.
  • Türkiye İstatistik Kurumu (2011). 2011 nüfus ve konut araştırması bilgi notu. (https://docplayer.biz.tr/10804190-Bilgi-notu-2011-nufus-ve-konut-arastirmasi.html Erişim Tarihi:10.06.2019).
  • Türkiye İstatistik Kurumu (2011). Sağlık sorunları ve faaliyet güçlükleri yaşayanların işgücü durumu araştırma sonuçları. Ankara.
  • Türkiye İstatistik Kurumu (2013a). İstatistik üretiminde idari kayıtların rolü. Ankara: Türkiye İstatistik Kurumu Matbaası.
  • Türkiye İstatistik Kurumu (2013b). Nüfus ve konut araştırması 2011. Ankara: Türkiye İstatistik Kurumu Matbaası.
  • http://www.dpb.gov.tr/tr-tr/istatistikler Erişim TTarihi:08.06.2019
  • https://www.ilo.org/shinyapps/bulkexplorer18/lang=en&segment=indicator&id=SDG_0852_SEX_DSB_RT_A (Erişim Tarihi: 25.05.2020).
  • http://www.iskur.gov.tr/kurumsal/istatistikler /Erişim Tarihi:08.06.2019
  • http://www.iskur.gov.tr/kurumsalbilgi/istatistikler.aspx Erişim Tarihi:08.06.2019
  • http://www.tbmm.gov.tr/komisyon/kefe/docs/sosyalsart.pdf Erişim Tarihi:10.06.2019
Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2014
  • Yayıncı: İrfan TÜRKOĞLU
Sayıdaki Diğer Makaleler

DİNİ EPİSTEMOLOJİDE AKIL ELEŞTİRİSİ SOREN KİERKEGAARD ÖRNEĞİ

Ahmet ECE, Mahmut AVCI

AKADEMİK ORTAMLARDA OLUMSUZ DEĞERLENDİRİLME KORKUSU ÖLÇEĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ

Volkan ALKAN, Ömay ÇOKLUK-BÖKEOGLU

ВЛИЯНИЕ ПОЛОЖЕНИЙ О НЕВОЗМОЖНОСТИ ИСПОЛНЕНИИ ОБЯЗАННОСТИ НА КОММЕРЧЕСКИЕ ОТНОШЕНИЯ В ТУРЕЦКОМ ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВЕ

Nazim AKSOY

DİJİTAL DÖNÜŞÜM PARADİGMASI: ENDÜSTRİ 4.0

Süleyman TÜRKEL, Fatma YEŞİLKUŞ

COĞRAFYA VE SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMEN ADAYLARININ “ÇARPIK KENTLEŞME” KAVRAMINA YÖNELİK METAFORİK ALGILARI

Tuğba Cevriye OZKARAL, Recep BOZYİGİT

COVID-19 SALGIN DÖNEMİNDE ÖRGÜTLERDE GÜVENLİK İKLİMİNİN İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARI PERSPEKTİFİNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ

Şeyhmus AKSOY, Nihal MAMATOĞLU

ENGELLİ İSTİHDAMININ DÜNYA’DA VE TÜRKİYE’DEKİ GÖRÜNÜMÜ

Funda ÇONDUR, Aslı YENİPAZARLI, Necmiye CÖMERTLER

AKADEMİSYENLERDE MOBBİNG ALGISININ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNE ETKİSİ

Serap TEPE, Serkan ETİ, Ahmet ÇABUK

YENİ TİP KORONAVİRÜS (COVID-19) DÖNEMİNDE SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN KARANTİNA ZAMANLARINDA YAPTIKLARI ETKİNLİKLER VE SEDANTER BİREYLERE ÖNERİLERİ

Gamze AKYOL, Asiye Hande BAŞKAN, Aytekin Hamdi BAŞKAN

COVID-19 PANDEMİSİ DÖNEMİNDE HEMŞİRELİK ÖĞRENCİLERİNİN UZAKTAN EĞİTİM KONUSUNDA YAŞADIKLARI SORUNLAR

Meltem KÜRTÜNCÜ, Aylin KURT