ÇEVRESEL FARKINDALIK GELİŞTİRMEDE YARATICI DRAMA YÖNTEMİ

Bu araştırmanın amacı, okul öncesi eğitimi öğretmen adaylarının çocukların çevresel farkındalığını geliştirmede yaratıcı drama yöntemini kullanma durumlarının incelenmesidir. Nitel araştırma yöntemi kullanılan araştırmada, öğretmen adayları tarafından hazırlanan yaratıcı drama planları doküman olarak kullanılmıştır. Çalışma grubunu öğretmen adayları arasından çalışmaya katılmaya gönüllü olan toplam 42 öğretmen adayı (altışar kişilik gruplardan oluşan 7 grup olmak üzere) oluşturmaktadır.  Her bir grup bir etkinlik planı hazırlamış ve toplam yedi etkinlik planı araştırmanın veri setini oluşturmuştur. Araştırma verilerinin analizinde içerik analizi yöntemi kullanılmış, araştırmacılar tarafından belirli temalara uygun olarak doküman analizi formu hazırlanmıştır. Araştırmanın sonucunda, öğretmen adaylarının çevresel farkındalık geliştirme kazanımına uygun olarak çevre ile ilişkili konulara yer verdikleri ve canlandırma aşamasında dramatik durum bileşenlerini dikkate aldıkları görülmüştür. Ancak, tüm aşamalarda konuyu ve teknikleri detaylandırma ve aşamaların bütünlüğünün sağlanması konusunda; oyunlarda kullanılan öğeleri çeşitlendirmede, çocuğun düşünme becerilerini harekete geçirme, merak uyandırma ve yaratıcı düşünmeyi teşvik etmede yetersiz oldukları belirlenmiştir. Ayrıca, öğretmen adaylarının konu seçiminde çevre kirliliği ve nesli tükenen hayvanlar ile sınırlı kaldıkları sonucuna ulaşılmıştır. 

___

  • ADIGÜZEL, Ö. (2014). Eğitimde Yaratıcı Drama. Ankara: Pegem Akademi.
  • CRESWELL, J. W. (2007). Educational Research: Planning, Conducting, And Evaluating Quantitative And Qualitative Research. (3rd Ed.). Thousands Oaks, CA: Sage.
  • ÇABUK, B. (2001). Okul Öncesi Dönemdeki Çocukların Çevreyle İlgili Farkındalık Düzeyleri. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Ev Ekonomisi Anabilim Dalı. Ankara.
  • SOBEL, D. (2014). Ekofobiyi Aşmak (Çev. İ.U. Kelso). Yeni İnsan Yayınevi.
  • OLTMAN, M. (2002). Natural Wonders: A Guide to Early Childhood Environmental Education. 10.11.2018 tarihinde http://seek.minnesotaee.org/sites/default/files/naturalwonders.pdf adresinden erişilmiştir.
  • WILSON, R.A. (1994). Environmental Education At The Early Childhood Level. Washington, DC: North American Association for Environmental Education.
  • YILDIRIM, A. & Şimşek, H. (2008). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık.