MUHAMMED SAİD ER-RAYHANİ’NİN KÜÇÜREK ÖYKÜLERİNDE HÜRRİYET KAVRAMI

Modern Arap edebiyatı ile ilgili çalışmalar daha çok Ortadoğu ülkeleri, Mısır, Cezayir gibi ülkeler üzerinde yoğunlaşmaktadır. Bunda orada yürütülen siyasi ve edebi mücadelelerin de etkisi vardır. Ama Fas edebiyatının da ihmal edilmemesi gerekir. Çünkü Fas edebiyatı köklü geleneği olan bir edebiyattır. Modern edebiyat ürünlerinden birisi de küçürek öyküdür. Küçürek öykü kavram olarak yirminci yüzyılda ortaya çıkmıştır. Bu hikaye türü kısa ve özlü olma özelliği ile çok kısa bir sürede dünyaya yayılmış; sonrasında içeriği ve verilmek istenen mesajı daha da sadeleştirilerek İngilizcede “very short story” olarak adlandırılan Türkçede ise “küçürek öykü” olarak genel kabul görmeye başlayan yeni bir türe dönüşmüştür. Bu kavram Arap dünyasına da girmiştir. Arap edebiyatçıları da küçürek öykü türünde eserler vermeye başlamışlardır. Küçürek öykünün bir önemli özelliği de konuya odaklı olmasıdır. Bu tür hikâyelerde şahıslar, yer, zaman ayrıntıları ile anlatılmaz. Önemli olan yazarın vermek istediği mesajdır. Bu araştırmada Muhammed Said er-Rayhani’nin küçürek öykülerinde hürriyet kavramı incelenmiştir. Muhammed Said er-Rayhani Fas edebiyatının önemli isimlerindendir. Fas Yazarlar Birliği üyesidir. Roman, hikâye ve küçürek öykü türünden eserler yazmıştır.

THE CONCEPT OF FREEDOM IN MUHAMMAD SAID ER-RAYHANI'S VERY SHORT STORIES

Studies about modern Arabic literature focuses generally over Middle East countries and Countries such as Egypt, Algeria. There is effect of political and literary struggles there. Nevertheless, Moroccan literature is should not be neglected. Because Moroccan literature is a rooted tradition literature. One products of modern literature is very short story. The very short story arise as concept in the 20th century. This story type spread to the Earth in a short time with short and concise feature. İts contents and message simplified and named “very short story” in English. It has turned new kind in Turkish as küçürek öykü. This concept entry to the Arab world.  Arabic authors began to writing in storytelling. The most important feature of very short story is be focused on subject. In such stories untold persons, place and time thoroughly. The important thing is the message the author wants to give. In this study, It was examined the concept of freedom in very short story of Muhammed Said er-Rayhani.  Muhammed Said er-Rayhani is one important names of Morocco Literature. He is member of the Writers Union of Morocco. He write in type novel, story and very short story

___

  • el-Batayine, Cevdi Faris. «el-Kıssatu'l-Kasira Cidden Kıraa Nakdiyye.» Mecelletu't-Terbiye ve'l-İlm, 2011.
  • el-Firuzabadi, Mecduddin Ebu Tahir Muhammed b. Yakub. el-Kamusu'l-Muhid. Beyrut: Muessetu'r-Risale li't-Tıbaa ve'n-Neşr ve't-Tevzi, 2005.
  • er-Rayhani, Muhammed Said. Hau'l-Hurriye Hamsune Kıssa Kasira. Menşuratu Vizarati's-Sekafeti'l-Mağribiyye, 2014.
  • Kudur, Abdulmecid. «el-Hicratu'l-Endelusiyye ile'L-Mağribi'l-İslami ve Netaicuha'l-İctimaiyye ve'l-Hadariyye el-Cezair Nemuzecen.» Mecelletu'l-Ulumi'l-İnsaniyye, 2003: 171-180.
  • Merami, Celal, ve Mina Arabi. «Dirasetu'l-Kıssati'l-Kur'aniyyeti'l-Kasira Cidden ve Anasiruha.» İdaat Nakdiyye, 2016: 93-115.
  • Parıldı, Metin. «Fransız Sömürgeciliği Döneminde Kuzey Afrika'da Arap Dili ve Edebiyatına Genel Bir Bakış.» Bilimname, 2010: 115-132.
  • Şavuş, Sündüs Ahmed. «Teksifu'd-Dilale fi Kusus Sura mine'l-Arşif li Hasen Bartal.» el-Umde fi'l-Lisaniyyat ve Tahlilu'l-Hitab, 2018: 364-374.