RESMİ KALKINMA YARDIMLARININ ÖLÇÜMÜNE İLİŞKİN BİR DEĞERLENDİRME: BELİRSİZLİKLER VE TUTARSIZLIKLAR

Resmi Kalkınma Yardımı (RKY) 50 yıldan fazla bir süredir uluslararası kabul görmüş bir tanıma ve standart bir ölçüm yöntemine sahiptir. Bununla birlikte, yardım terminolojisi üzerine çalışmalar ve kavramın uygunluğu ve güvenilirliği konusundaki tartışmalar hala devam etmektedir. Donör ülkeler tarafından sağlanan kalkınma yardımlarının miktarı çeşitli tanımlara dayanarak hesaplanmaktadır. Bu tanımlar, özellikle Resmi Kalkınma Yardımının tanımı, dış yardım rakamlarının ve performanslarının değerlendirilmesi ve ölçülmesi açısından büyük öneme sahiptir. Bu çalışma, Resmi Kalkınma Yardımı tanımındaki belirsizliklerin ve ölçümündeki tutarsızlıkların OECD Kalkınma Yardımları Komitesi üyesi donör ülkelerin yardım rakamlarının ve performanslarının manipülasyonuna ve olduğundan fazla gösterilmesine nasıl katkıda bulunduğunu göstermek amacıyla kavramın kökenlerini ve gelişimini eleştirel olarak incelemektedir.

AN ASSESSMENT OF THE MEASUREMENT OF OFFICIAL DEVELOPMENT AID: UNCERTAINTIES AND INCONSISTENCIES

The official development assistance (ODA) has an internationally agreed definition and its measurement has been based on a standard methodology for more than 50 years. However, work on aid terminology, and the debate on the appropriateness and credibility of the concept still continue. The size of development aid provided by donor countries is calculated based on various definitions. These definitions, especially the definition of official development assistance (ODA), have immense significance for the assessment and measurement of aid figures and performances. This study critically examines the origins and the evolution of the concept of official development assistance (ODA) to demonstrate how the vagueness of its definition and the inconsistencies in its measurement contribute to the manipulation and exaggeration of aid figures and performances by the OECD-DAC donor countries.

___

  • Bilzen, Gerard Van. The Development of Aid. Newcastle upon Tyne, UK: Cambridge Scholars Publishing, 2015.
  • Colin, Stephanie. “A Matter of High Interest.” January 2014. Accessed November 19, 2017. http://www.eurodad.org/amatterofhighinterest.
  • Dalgaard, Carl-Johan, Henrik Hansen, and Finn Tarp. “On The Empirics of Foreign Aid and Growth.” The Economic Journal 114/496 (2004).