TÜRK EĞİTİM SİSTEMİNDE DENETİMİN TARİHSEL GELİŞİMİ VE DENETİMİN OKUL YÖNETİCİLERİ YA DA MÜFETTİŞLER TARAFINDAN YAPILMASININ GÜÇLÜ VE ZAYIF YÖNLERİ

Bu çalışmanın amacı, eğitim denetimi alanında teftiş sistemiyle ilgili literatürde bulunan tarihçenin incelenmesi ve denetimin tarihsel gelişimi içerisindeki ilerleme ve değişimi tarihi bir sınıflamaya dayalı olarak ortaya koymaktır. Bu süreçte eğitim kurumlarımızda denetimin yöneticiler ve müfettişler tarafından yapılmasının güçlü ve zayıf yönlerini değerlendirip fikir ve önerilere dikkat çekmektir. Bu çalışmada Türk eğitim sisteminde denetimin tarihsel gelişim süreci genel olarak Osmanlı Dönemi ve Cumhuriyet Dönemi olarak iki dönemde, tarihsel sınıflama esasına dayalı olarak açıklanmıştır. İlgili alan yazının tarandığı çalışmada, eğitim denetiminin tarihçesi denetim hizmetlerinin bilinen ilk tarihinden günümüze dek derli toplu bir şekilde aktarılmıştır. Denetimle ilgili, yapılan değişiklikler ve çıkarılan yasa ve yönetmelikler; çıkan aksaklıklar belirtilmiştir. Böylece denetimin tarihi gelişimi sürecinde nasıl bir değişim ortaya koyduğu gözler önüne serilmiştir. Bu çalışmayla denetimin kim tarafından nasıl ve ne şekilde yapılması gerektiği ile ilgili çözüm önerileri getirilmiştir.

HISTORICAL DEVELOPMENT OF SUPERVISION IN TURKISH EDUCATION SYSTEM AND STRENGTHS AND WEAKNESSES OF AUDITING BY SCHOOL ADMİNİSTRATORS OR INSPECTORS

The aim of this study is to examine the history of the inspection system in the field of educational supervision in the literature and to reveal the progress and change of the historical development of supervision based on a historical classification. In this process, it is to evaluate the strengths and weaknesses of the supervision of our educational institutions by administrators and inspectors and to draw attention to ideas and suggestions. İn this study, the historical development process of supervision in the Turkish education system is generally explained in two periods, the Ottoman Perion and The Republican Period, on the basis of historical classification. İn this study, in which the relevant literatüre was scanned,the History of educational supervision was conveyed in a tidy manner from the first knowndate of inspection services to the present. Changes made and laws and regulations related to auditing; deficiencies are noted.Thus it has been revealed how the control has changed in the historical development process. İn this study,solution suggestions have been made about how and by whom the audit should be carried out.

___

  • Bozan, M. (2003). Merkeziyetçi Yönetimden Yerinden Yönetime Geçişte Alternatif Yaklaşımlar (Milli Eğitim
  • Bakanlığı Örneği). Yayınlanmamış Doktora Tezi. İnönü Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Malatya.
  • Beycioğlu K.ve Dönmez, B. (2009). Eğitim Denetimini Yeniden Düşünmek, İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 71 (2): 71-93.
  • Çelebi N. ve Asan, T. (2016). Cumhuriyetin İlk Yıllarında Eğitimde Denetim Anlayışı (1923-1946). Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 4 (27): 18-31.
  • Çetin, R.B.(2020). Türk Eğitim Sisteminde Denetim Alt Sisteminin Analizi ve Bir Model Önerisi. Yayınlanmamış Doktora Tezi. İnönü Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Malatya. MEB (2007), Geçmişten Günümüze Teftiş Kurulu, Ankara: Teftiş Kurulu Başkanlığı Yayını. MEB Dergisi 167: 71-86.
  • ktar, A. N. (2010). Eğitim Denetimi Sisteminin Yasal Dayanaklara Göre Değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi. Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  • Su, K. (1974), Türk Eğitim Sisteminde Teftişin Yeri ve Önemi, İstanbul: Milli Eğitim Basımevi.
  • Şahin, S. Türk eğitim sisteminde Teftişin tarihsel Gelişimi .(İnternational Journal). 1106-1122
  • Taşer, S. (2010), Tanzimat’tan Cumhuriyete Modernleşme Sürecinde Öğretmen Yetiştiren Kurumlarda Eğitim Yönetimi Ve Denetimi. Yayınlanmamış Doktora Tezi Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.
  • Taymaz, H. (2005). Eğitim sisteminde teftiş: Kavramlar, İlkeler, Yöntemler. Ankara: Pegem Akademi Yayınları. Yasa ve Yönetmelikler
  • 3 Nolu Büyük Millet Meclisi İcra Vekillerinin Sureti İntihabına Dair Kanun (1920, 2 Mayıs) Ceride-i Resmiye, 1. 3797 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun, (Md. 26-27) (1992, 12 Mayıs) Resmi Gazete 21226.
  • 652 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, (Md. 6, 17, Geçici Md 3) (2011, 14 Eylül) Resmi Gazete 28054.
  • 6528 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun, (Md. 25) (2014, 14 Mart) Resmi Gazete 28941. Millî Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Denetim Başkanlığı ile Maarif Müfettişleri Başkanlıkları Yönetmeliği (2014, 24 Mayıs) Resmi Gazete 29009.
  • 6764 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, (Md. 2, 6, 9, 13) (2016, 9 Aralık) Resmi Gazete 29913.
  • Millî Eğitim Teftiş Kurulu Yönetmeliği (2017, 20 Ağustos) Resmi Gazete 30160. 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, (Md. 302, 320) (2018, 10 Temmuz) Resmi Gazete 30474.
  • 87 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde Değişiklik Yapılmasına Daire Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, (2021, 03 Aralık) Resmi Gazete 31678.
Atlas Sosyal Bilimler Dergisi-Cover
  • ISSN: 2602-4128
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2017
  • Yayıncı: İktisadi Kalkınma ve Sosyal Araştırmalar Derneği
Sayıdaki Diğer Makaleler

ÖĞRETMENLERİN UZAKTAN EĞİTİM DÖNEMİNDE YAŞADIKLARI SORUNLAR

Şehmus EROL, Müslim AKKUŞ

Ortaokul Öğrencilerin Taşımalı Eğitime İlişkin Görüşlerinin İncelenmesi (Kahramanmaraş İli Örneği)

İbrahim ALTUN, Eda ALTUN, Halil YALNIZ

OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİNİN COVID-19 SALGINI ÖNCESİ VE SALGIN DÖNEMİNDE İNTERNET VE SOSYAL MEDYA BAĞIMLILIĞI DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ

Hidayet KARAEVLİ

OKUL YÖNETİCİLERİNİN YÖNETİM BECERİLERİNE İLİŞKİN YAPILAN LİSANSÜSTÜ TEZLERİN İNCELENMESİ

Mahmut ÇAVDAR, Saim MEMİŞ, Mehmet KARTAL, Hasan EKİNCİ, Hacer KARTAL

SATIŞA ARACILIK MEZAT FAALİYETLERİ VE NFT KULLANIMI

Tahsin Berk ŞEKER

FARKLI OKUL TÜRLERİNDE GÖREV YAPAN ÖĞRETMEN VE OKUL YÖNETİCİLERİNİN ÖRGÜTSEL BAĞLILIK DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ

Bülent KARA

TÜRK EĞİTİM SİSTEMİNDE DENETİMİN TARİHSEL GELİŞİMİ VE DENETİMİN OKUL YÖNETİCİLERİ YA DA MÜFETTİŞLER TARAFINDAN YAPILMASININ GÜÇLÜ VE ZAYIF YÖNLERİ

Ayşe ŞAHİN

LİSE ÖĞRENCİLERİNİN SANAL TEMBELLİK DAVRANIŞLARININ DEMOGRAFİK DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

Sefa TEMEL, Elif TEMEL, Bekir KOLUKIRIK, Burcu ARPAÇ, Buket DAVRAN

Miili Mücadele Döneminde TBMM'nin Eğitim Politikaları (1920-1923)

Ali Yaşar DÜZCÜ, Ozan DERVİŞOĞLU, Mahir KARAHASANOĞLU, Örsan ÖZKAN, Zekeriya ÇİÇEK, Aslıhan KARAHASANOĞLU

POP ART AKIMI VE MODA TASARIMCILARI

Nazan AVCIOĞLU KALEBEK, Tuğba ÖZTÜRK, Yeşim GÖRÜŞ