LİSE ÖĞRENCİLERİNİN SANAL TEMBELLİK DAVRANIŞLARININ DEMOGRAFİK DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

Araştırmanın amacı; lise öğrencilerinin sanal tembellik düzeylerinin demografik değişkenler (cinsiyet, sınıf, örgün eğitim görülen kurum türü, kardeş sayısı, anne-baba eğitim durumu, aile geliri ve akademik başarı durumu anne-baba birliktelik durumu) açısından araştırmaktır. Araştırma betimsel bir çalışmadır. Çalışmanın bağımsız değişkenleri demografik değişkenler (cinsiyet, sınıf, örgün eğitim görülen kurum türü, kardeş sayısı, anne-baba eğitim durumu, aile geliri anne-baba birliktelik durumu ve akademik başarı durumu) bağımlı değişkeni ise sanal tembellik. Araştırma 2020-2021 eğitim öğretim yılında 6 farklı okulda eğitim gören toplam 3263 lise öğrencisinden oluşan evrende tesadüfi, 284 lise öğrencisi örnekleminde gerçekleştirilmiştir. Fakat 24 tanesi geçerli bulunmadığı için araştırma dışında tutulmuştur. Sonuç olarak araştırmanın çalışma grubunu 260 lise öğrencisi oluşturmaktadır. Elde edilen bulguların analizleri için SPSS 16.0 programı kullanılmıştır. Lise öğrencilerinin demografik özelliklerini betimleyici frekans ve yüzde dağılımları çıkarılmış sonra ölçeklerin ve alt boyutlarının puanları için denek sayısı (N), aritmetik ortalama (x) ve standart sapma (ss) değerleri saptanmıştır. Sanal Tembellik; cinsiyete, anne-baba birliktelik durumuna, sınıfa, eğitim görülen kurum türüne, kardeş sayısına, anne eğitim düzeylerine, baba eğitim düzeylerine aylık aile gelirlerine göre anlamlı fark oluşturduğu fakat algıladıkları akademik başarılarının anlamlı fark oluşturmadığı görülmüştür.

EXAMINATION OF VIRTUAL LAZY BEHAVIOR OF HIGH SCHOOL STUDENTS IN TERMS OF DEMOGRAPHIC VARIABLES

Purpose of the research; The aim of this study is to investigate the virtual laziness levels of high school students in terms of demographic variables (gender, class, type of institution of formal education, number of siblings, education level of parents, family income and academic success, parental coexistence). The research is a descriptive study. The independent variables of the study are demographic variables (gender, class, type of institution with formal education, number of siblings, parental education status, family income, parental coexistence and academic achievement), and the dependent variable is virtual laziness. The research was carried out in a random sample of 284 high school students in a universe consisting of 3263 students studying in 6 different schools in the 2020-2021 academic year. However, 24 of them were excluded from the study as they were not valid. As a result, the study group of the research consists of 260 high school students. SPSS 16.0 program was used for the analysis of the findings. Frequency and percentage distributions describing the demographic characteristics of high school students were extracted, then the number of subjects (N), arithmetic mean (x) and standard deviation (sd) values were determined for the scores of the scales and sub-dimensions. Virtual Laziness; It was seen that there was a significant difference according to gender, parental relationship status, class, type of institution, number of siblings, mother's education level, father's education level, monthly family income, but their perceived academic success did not make a significant difference.

___

  • Akbulut, Y., Dursun, Ö. Ö., Dönmez, O., & Şahin, Y. L. (2016). Eğitim Ortamlarında Siber Bilgi Paylaşımını Araştırmak İçin Bir Önlem Arayışı. Computers İn Human Behavior, 55, 616-625.
  • Akca, A. (2013). Okul Yöneticilerinin İş Dışı İnternet Kullanım (Siber Aylaklık) Davranışlarının İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Candan, H., İnce, M., (2016), "Siber Kaytarma Ve Örgütsel Bağlılık Arasındaki İlşkinin İncelenmesine Yönelik Emniyet Çalışanları Üzerine Bir Araştırma", Niğde Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi Cilt-Sayı: 9(1) Ss:229-235
  • Demir, Ö., & Seferoğlu, S. S. (2016). Bilgi Okuryazarlığı, İnternet Bağımlılığı, Sanal Aylaklık Ve Çeşitli Diğer Değişkenlerin Sanal Zorbalık İle İlişkisinin İncelenmesi. Online Journal Of Technology Addiction & Cyberbullying, 3(1), 1-26.
  • Ergün, E., Altun, A., (2011), “Öğrenci Gözüyle Siber Aylaklık Ve Nedenleri”, Eğitim Teknolojisi Kuram Ve Uygulama Cilt:2 Sayı:1
  • Genç, E., Aydoğan, E., (2016)" İşyerinde Sanal Tembellik Davranışı Ve Etkin Zaman Yönetimi İlişkisi: Bir Kamu Kurumunda Araştırma", Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 18-2, 558-571
  • Kalaycı, E. (2010). Üniversite Öğrencilerinin Siber Aylaklık Davranışları İle Öz Düzenleme Stratejileri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi (Yüksek Lisans Tezi). Ankara: Hacettepe Üniversitesi, Bilgisayar Ve Öğretim Teknolojileri Anabilim Dalı
  • Kaplan, M., Çetinkaya, A., (2014), “Sanal Kaytarma Ve Demografik Özellikler Açısından Farklılıklar: Otel İşletmelerinde Bir Araştırma”, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 5(1), S. 26-34.
  • Kaplan, M., Öğüt, A., (2012), “Algılanan Örgütsel Adalet İle Sanal Kaytarma Arasındaki İlişkinin Analizi: Hastane Çalışanları Örneği”, İşletme Fakültesi Dergisi, 13(1), S. 1-13.
  • Köse, S., Oral, L., Türesin, H. (2012), “İş Yaşamında Sosyal Kolaylaştırma Kavramı Ve Sanal Kaytarma İle İlişkisi: Araştırma Görevlileri Üzerinde Bir Araştırma”, Sosyal Ve Beşeri Bilimler Dergisi, 4(1), S. 287-295
  • Kurt, M., (2011), “Siber Aylaklık Davranışlarının Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi”, 5th International Computer & Instructional Symposium 22-24 September.
  • Önsal, N. (2012). Endüstri İlişkileri Sözlüğü. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu. Ankara: Aydoğdu Ofset.
  • Özkalp, E., Aydın, U., & Tekeli, S. (2012). Sapkın örgütsel davranışlar ve çalışma yaşamında yeni bir olgu: Sanal kaytarma (cyberloafing) ve iş ilişkilerine etkileri. Çimento İşveren Sendikası Dergisi, 26(2), 18-33.
  • Seçkin, Z., & Kerse, G. (2017). Üniversite Öğrencilerinin Sanal Kaytarma Davranışları Ve Bu Davranışların Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi: Ampirik Bir Araştırma. Aksaray Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 9(1), 89-110.
  • Şar, A. H., Ayas, T., & Horzum, M. B. (2015). Akıllı Telefon Bağımlılığı Ölçeğinin Ve Geçerlilik Ve Güvenilirlik Çalışmasının Geliştirilmesi. Online Journal Of Technology Addiction & Cyberbullying, 2(1), 1-17.
Atlas Sosyal Bilimler Dergisi-Cover
  • ISSN: 2602-4128
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2017
  • Yayıncı: İktisadi Kalkınma ve Sosyal Araştırmalar Derneği
Sayıdaki Diğer Makaleler

Ortaokul Öğrencilerin Taşımalı Eğitime İlişkin Görüşlerinin İncelenmesi (Kahramanmaraş İli Örneği)

İbrahim ALTUN, Eda ALTUN, Halil YALNIZ

OKUL YÖNETİCİLERİNİN YÖNETİM BECERİLERİNE İLİŞKİN YAPILAN LİSANSÜSTÜ TEZLERİN İNCELENMESİ

Mahmut ÇAVDAR, Saim MEMİŞ, Mehmet KARTAL, Hasan EKİNCİ, Hacer KARTAL

OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİNİN COVID-19 SALGINI ÖNCESİ VE SALGIN DÖNEMİNDE İNTERNET VE SOSYAL MEDYA BAĞIMLILIĞI DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ

Hidayet KARAEVLİ

TÜRK EĞİTİM SİSTEMİNDE DENETİMİN TARİHSEL GELİŞİMİ VE DENETİMİN OKUL YÖNETİCİLERİ YA DA MÜFETTİŞLER TARAFINDAN YAPILMASININ GÜÇLÜ VE ZAYIF YÖNLERİ

Ayşe ŞAHİN

SATIŞA ARACILIK MEZAT FAALİYETLERİ VE NFT KULLANIMI

Tahsin Berk ŞEKER

LİSE ÖĞRENCİLERİNİN SANAL TEMBELLİK DAVRANIŞLARININ DEMOGRAFİK DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

Sefa TEMEL, Elif TEMEL, Bekir KOLUKIRIK, Burcu ARPAÇ, Buket DAVRAN

Miili Mücadele Döneminde TBMM'nin Eğitim Politikaları (1920-1923)

Ali Yaşar DÜZCÜ, Ozan DERVİŞOĞLU, Mahir KARAHASANOĞLU, Örsan ÖZKAN, Zekeriya ÇİÇEK, Aslıhan KARAHASANOĞLU

POP ART AKIMI VE MODA TASARIMCILARI

Nazan AVCIOĞLU KALEBEK, Tuğba ÖZTÜRK, Yeşim GÖRÜŞ

2010-2020 YILLARI ARASI SINIF YÖNETİMİ ALANINDA YAPILAN TEZLERİN İNCELENMESİ

Hatice REŞİTOĞLU ÇAVDAR, Kadri YILMAZ, Oya EKİN, Aziz TUNCAY, Ali YILMAZ, Yücel YILDIZ

FARKLI OKUL TÜRLERİNDE GÖREV YAPAN ÖĞRETMEN VE OKUL YÖNETİCİLERİNİN ÖRGÜTSEL BAĞLILIK DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ

Bülent KARA