Uzungöl' ün iklimi ve çevresel sorunları üzerine bir çalışma

Bu çalışmada, Trabzon'un Çaykara ilçesinde bulunan Uzungölün iklimsel yapısı ve bazı çevresel sorunları üzerinde durulmuştur. Uzungöl'ün meteorolojik verileri Thomthwaithe, Penek, Lang, De Martonne, Koppen, Rubner, Aylık humidite ve aridite, Xerotermik index ve Plüvyotermik diyagramlar gibi farklı iklim rnetodlanyla değerlendirilerek iklimsel özellikler belirlenmiştir. Diğer taraftan Uzungöl'ün sedimantasyon sebebiyle alan ve Hacim kayıpları yada karalaşma ve göl aynasını önemli ölçüde kaplayacak şekilde su bitkisi gelişimi gibi bazi çevresel sorunları bulunmaktadır. Özellikle göl giriş ve çıkış kısımlarında karalaşma ve başlıca at kuyruğu (Eguisetum fluviatile L.) ve diğer bazı su bitkisi türlerinin aşırı gelişimi dikkat çekmektedir. Uzungöl'ün iklimsel özellikleri 9 farklı iklim metoduna göre incelendiğinde hemen hemen benzer sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Buna göre Uzungöl, B tipi Humid-Orman iklimine sahip olup, sıcaklık açısından mikrotermal (C1) yada az sıcak özelliğinde ve yağışları tüm mevsimlere dağılmış, perhumid yani çok nemli bir iklime sahiptir. Bu iklimsel koşullar Uzungöl'ün sığ kesimlerinde aşırı bir şekilde gelişim gösteren su bitkisi türlerinin yayılış gösterdikleri şartlar olduklarından göl aynasını kaplayan su bitkisi gelişiminin esas sebeplerinden birinin de iklimsel faktörler olduğu söylenebilir, Sediment birikimi sebebiyle gölün dolması, gölü besleyen dere sularının fiziksel ve kimyasal özellikleri gibi diğer sebepler bu olayda önemli ölçüde rol oynayan faktörlerdir.

A study o the climate and environmental problems of Uzungöl

In this study, It has been insisted on the climatic properties and some environmental problems of Uzungöl. On this way, the climatic properties of Uzungöl has been determined by the methods of Thornthwaite, Penck, Lang, De Martonne, Koppen, Rubner, Monthly humidity and aridity, Xero-thermal index and Pluvial-thermal diagrams using Uzungöl meteorological data. On the other hand, Uzungöl has some environmental problems which are the decreasing in area and volume and extreme growing up of water macrophytes as covering lake surface in important scale. It has been mentioned that are the sediment deposition on entering and discharging areas of lake and extreme growth of principal Eguisetum fluviatile L. and other species of water plants especially. According to climatic methods, the climate of Uzungöl are Humid-Forest (Type B), micro-thermal or lukewarm (Type C') and its rainfalls divided to all seasons equally or perhumid. Since the water macrophytes need this climatological conditions, it can be declared that the one of reasons for extreme growing up of water plants in Uzungöl is climatic factors. Other reasons as the getting full of lake due to the sediment deposition and physical and chemical properties of the river water flowing to Uzungöl are the factors that played important roles in this environmental problems.

___

  • Akman, Y., 1990, İklim ve Biyoiklim (Biyoiklim Metodları ve Türkiye İklimleri), Palme Yayınları, Mühendislik Serisi:103, Kasım 1990, Ankara.
  • Alkan, S., 1996, Uzungöl’e Taşınan Yığıntı Materyalin Tesbiti ve Taşınan Materyal ile Gölün Dolmasını Engelleyecek Önlemler Üzerine Bir Araştırma, Yüksek Lisans Tezi, KTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı, Trabzon, 67 s.
  • Anşin, R. ve Terzioğlu, S., 1995, Trabzon Yöresi Hyrophyt (nemcil) Bitkileri Üzerine Bir Araştırma, I.Ulusal Karadeniz Ormancılık Kongresi, Bildiriler Kitabı, Cilt 3, sayfa 1-6, Trabzon.
  • Anonim, 1969-1997, Devlet Meteoroloji İşleri Uzungöl Meteoroloji İstasyonu Kayıtları, T.C., Başbakanlık Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, Ankara.
  • Anonim, 1989, Türkiye’nin Sulak Alanları, Türkiye Çevre Sorunları Vakfı Yayını, 89.06.Y.0011.29, Kavaklıdere, Ankara.
  • Araz, N., 1996, Uzungöl Tabiat Parkının Kaynak Değerlerine Yönelik Araştırmalar,Yüksek Lisans Tezi, KTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Orman Mühendisliği A.B.D, Trabzon, 80 s.
  • Mater, B., Sunay, H., 1985, Abant Gölü ve Çevresinde Turba Oluşumu, İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Coğrafya Enstitüsü, Bülten, Cilt: 2, Sayı: 2, 77-92.
  • Önsoy, H., Yüksek, Ö., Özölçer, İ.H., Birben, A.R., 1995, Uzungöl Havzası Hidrolojisi ve Erozyon, Sürüntü Maddesi Etüdü, Araştırma Raporu, KTÜ Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Hidrolik Laboratuvarı, Proje Kod No:93.112.001.3, Trabzon, 39 s.
  • Terzioğlu, S., 1998, Uzungöl (Trabzon-Çaykara) ve Çevresinin Flora ve Vejetasyonu, Doktora Tezi, KTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı, Trabzon.
  • Verep, B., 1999, Uzungöl'ün Hidrografik Özellikleri, Su ürünleri ve Rekreasyon Açısından Değerlendirilmesi Üzerine Bir Araştırma, Doktora Tezi, KTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Balıkçılık Teknolojisi A.B.D. Trabzon.
  • Yağanoğlu, V., Okuroğlu, M., Yardımcı, N., 1994, Meteoroloji I-II, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No:115, İkinci Baskı, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ofset Tesisi, Erzurum.
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-9036
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Yayıncı: AVES Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Cypermethrin (Sentetik Piretroit)’ in Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss)’ nın Alkalin Fosfatez, Kolesterol, Glikoz ve Kreatin Aktivitesine Etkisi

Muhammed ATAMANALP, M. Sait KELEŞ, M. Sıtkı ARAS

Isparta Piyasasında Tüketime Sunulan Dondurmaların Kimyasal ve Mikrobiyolojik Kalitesi / The Chemical and Microbiological Quality of Ice Cream Consumed in Isparta Marked

Osman SAĞDIÇ, D. Dilşad TÜLÜOĞLU, Sami ÖZÇELİK, Bedia ŞİMŞEK

Erzurum Şartlarında Adi Fiğ (Vicia sativa L.)’in Ekim ve Hasat Zamanlarının Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma / A Research on Determination of Seeding and Cutting Time in Common Vetch (Vicia sativa L.) Under Erzurum Conditions

Süleyman TEMEL, Mustafa TAN

Samsun ve bazı civar illerin Rhopalocera (Lepidoptera) faunasının tespiti üzerine çalışmalar

Ümit AVCI

Sığırlarda Süt Protein Polimorfizmi’nin Anlam ve Önemi / Importance and Meaning of Milk Protein Polymorphism In Cattle

Ünsal DOĞRU, Memiş ÖZDEMİR

Optimization of Wheat (Triticum Aestivum L.) Anther Culture-Derived Embryos Transformation by Microprojectile Bombardment / Partikül Bombardımanı ile Buğday (Triticum Aestivum L.) Anter Kültürü kaynaklı Embriyolara Gen Aktarımının Optimizasyonu

Kamil HALİLOĞLU, P. Stephen BAENZİGER

Teşhis Edilen Anormal Gözlemlerin İterasyon ve Kovaryans Yöntemleri İle Yeniden Tahmini / Dedection of Outlers and Estimation of Them As a missing Observation Using Teration and Covariance methods

İrfan ÖZTÜRK, Zeki DOĞAN, Necati YILDIZ

Doğu Yoncasından Elde Edilen Hatların Kayseri ve Bilensoy-80 Çeşitleriyle Mukayeseli Yaş/Kuru Ot Verimleri ve Kuru Ot Verimlerinin Biçimlere Göre Dağılımı / The Fresh /Dry Hay Yields and Dry Hay Yield Distributions By Cuttings of The Lines Selected From E

Hayati ŞEKER

Sıcaklık artışı ve farklı su uygulama düzeylerinin buğday bitkisinin gelişimi üzerindeki etkisinin bitki gelişimi benzetim modellemesi ile belirlenmesi

Senih YAZGAN, Dilruba TATAR

Tatlısu kefali (Leuciscus cephalus linnaeus, 1758)' inden surimi üretimi üzerine bir araştırma

Hatice YILMAZ, Mehtap YILMAZ, H. İbrahim HALİLOĞLU, N. Mevlüt ARAS