Prefabrike yapıların başlıca tasarım ilkeleri

İkinci dünya savaşından sonra ortaya çıkan ekonomik kriz, malzeme ve işçilik artışlarına bağlı olarak yap» maliyetlerindeki artışlar, yeni üretim ve yapı teknikleri arama gereksinimi ortaya koymuştur. Bunun sonucu olarak planlar arasında ölçü birliği sağlayan, standart yapı elemanları öngören, seri Üretimi destekleyen, yapım süresini ve maliyetlerini azaltan, daha yüksek dayanımlı ve iyi nitelikte elemanlar üretilebilen prefabrike yapım tekniği geliştirilmiş ve giderek de yaygınlaşmıştır. Bu çalışmanın amacı prefabrike yapıların önemini ve depreme dayanımını da kapsayan bazı temel tasarım ilke ve kurallarını ortaya koymaktır.

Principal design criterias for precast buildings

The .economic crisis breaking out after the World War The Second, the increases in costs of material and laborship put forward the necessity of new production and construction techniques. As a result of this, prefabrication techniques providing unity of measurement among the plans, predicting standard construction components, supporting mass production, reducing the duration construction and their costs and being able to produce more qualified and endurable staffs have been developed and become widespread. The aim of this study is to determine some basic design principles and rules including resistant against earthquake and the importance of prefabrication.

___

  • Anonim, 1992, Yapı Elemanları Taşıyıcı Sistemler Ve Binalar- Prefabrike Betonarme Ve Öngerilmeli Betondan Hesap Esasları île İmalat Ve Montaj Kuralları, Mart 1992, TS 9967, Türk Standartları Enstitüsü.
  • Anonim, 1998, Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik, 1997 Deprem Yönetmeliği (1998 Değişiklikleri île Birlikte), 2.7.1998 - 23390 sayılı Resmi Gazete.
  • Anonim, 2000, Betonarme Yapıların Tasarım ve Yapım Kuralları (TS 500), Türk Standartları Enstitüsü.
  • Anonim, 2003, Tarım Bakanlığı, http://virvvw.tarim.gov.tr/.
  • Anonymous, 1985, Design and Construction of Prefabricated Reinforced Concrete Building Systems, Vienna, UNDP Project RER/79/015, pp.5-12.
  • Çelik, M., H. Erkan, 2002, Yapı Endüstrisinin Gelişiminde Prefabrik Yapı Tekniğinin Önemi, 4.GAP Mühendislik Kongresi, Cilt.2, s.955-959.
  • Ersoy, II, 1995, Prefabrike Çerçevelerin Deprem Mukavemeti ile İlgili Bir İrdeleme, Üçüncü Ulusal Deprem Mühendisliği Konferansı, İTÜ, s. 142-160.
  • Ersoy, U., Tankut T., 1988, Depreme Dayanıklı Prefabrik Yapılar- " Temel tikeler, VIII. Teknik Kongre Bildiriler Kitabı, s.89-103.
  • Kaplan., S.A., 1998, Prefabrike Yapıların Hesap Metotları, Bilbeyki Yayınları, No.3,s.l-6, 82-88.
  • Tezcan, S.S., Çolakoğla, H.K., 2003, Betonarme Prefabrike Yapılar Yönetmeliğimizin Zayıflıkları, Beşinci Ulusal Deprem Mühendisliği Konferans), 26-30 Mayıs 2003, İstanbul, Bildiriler CD si.
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-9036
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Yayıncı: AVES Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Prefabrike Yapıların Başlıca Tasarım İlkeleri / Principal Design Criterias For Precast Buildings

Ayla P. AMİL, Abdulkadir Cüneyt AYDIN

Ordu ekolojik koşullarında değişik olumlu patates çeşitlerinin (Solanum tuberosum L.) Bazı agronomik ve teknolojik özelliklerinin belirlenmesi

Özbay DEDE

Bacillus sp. (BA-142) Bakterisinden Glukoz 6-Fosfat Dehidrogenaz Enziminin Kısmen Saflaştırılması Ve Bazı Kinetik Özelliklerinin Belirlenmesi / Partially Purification Of Glucose 6-Phosphate Dehydrogenase From Bacillus sp. (BA-142) And Investigation Of Som

Mehmet ÇİFTÇİ, Ahmet ADIGÜZEL, Mustafa ERAT, Fikrettin ŞAHİN

Yüksek Sıcaklıklarda Süt Sığırlarının Beslenmesi / Feeding Dairy Cattle In Hot Weather Conditions

Mehmet ÖTEN, Mesut IŞIK, Mustafa ÇETİNKAYA

Yayladağı Görentaş Göleti (Hatay) Su Kalitesi Parametreleri Üzerine Bir Araştırma / A Study On Water Quality Parameters Of Yayladağı Görentaş Lake (Hatay)

Yalçın TEPE, Ekrem MUTLU, Aysun TÜRKMEN

Psikrometrik diyagram parametrelerinin tahmininde regresyon eşitliklerinin kullanımı

Yusuf DEMİR, Bilal CEMEK

Yüksek sıcaklıklarda süt sığırlarının beslenmesi

Mesut IŞIK, Mehmet ÖTEN, Mustafa ÇETİNKAYA

Erzurum ekolojik koşullarına uygun erkenci ve yüksek verimli kuru fasulye

Erdal ELKOCA, Faik KANTAR

Kırsal Yapıların Deprem Karşısındaki Davranışı / Earthquake Behaviour Of Rural Buildings

Ahmet BUDAK, Habib UYSAL, Abdulkadir Cüneyt AYDIN

Farklı Lolium X Festuca Melezlerinde Tohum Tutma ve Bazı Sitolojik Özelliklerin Belirlenmesi / Determination Of Seed Set And Some Cytological Characteristics Of Different Lolium X Festuca Hybrids

İlknur AKGÜN, Ayhan KARACA