Ilgaz Dağı Milli Parkı' nın koruma ve kullanım ilkeleri açısından Turizm-Rekreasyon potansiyelinin saptanması

Geliş Tarihi : 06.04.2006Bu araştırma, Ilgaz Dağı Milli Parkı’nın koruma ve kullanım ilkeleri doğrultusunda turizm-rekreasyon potansiyelinin ölçüt karneleri yöntemi ile belirlenmesi amacı ile yapılmıştır. Ilgaz Dağı Milli Parkı ve yakın çevresi doğal ve kültürel kaynak değerlerinin zenginliği açısından uluslar arası öneme sahiptir. Bu nedenle sürdürülebilir yaklaşımla kullanılması zorunlu koruma bölgesidir. Fakat alanın daha çok kullanıma yönelik gelişmesi, doğal yapısına zarar vermektedir. Bu amaçla, koruma ve kullanım ile ilgili ilkeler belirlenerek doğa koruma, Milli Park, turizm, rekreasyon kavramları açıklanmıştır. Alanının sahip olduğu doğal ve kültürel kaynak değerleri ölçüt karneleri yöntemi ile değerlendirilerek alanın toplam kullanılabilir turistik potansiyeli yüzde olarak hesaplanmıştır. Bu verilere göre Ilgaz Milli Parkı ve yakın çevresinin kullanılabilir turizm-rekreasyon potansiyeli “0” dır. Yani yeni turizm-rekreasyon alanlarına yer vermemeliyiz ve korunma önlemleri almalıyız.

A research on determination of tourism recreation potential of Ilgaz Mountain National Park in respect to principles of conservation and development

This research has been conducted to have a scientific determination of tourism-recreation potantial of Ilgaz Mountain National Park in respect to principles of conservation and development by means of scale reports. Ilgaz Mountain National Park and the nearest surroundings which have a lot of natural and cultural pecualiarites have gained an important role because of its international importance. Hence, this study area has to be protected continuesly. However, the research area which was developed to the concervation has damaged the natural life. For this purpose, the principles concerning conservation and development have been determined and the concepts related to preservation of nature, National Park, tourism and recreation have been defined. The natural and cultural pecualiarities of the study area was evaluated through the scale report the total tourism potantial which can use of the region as percentage has been determined. Tourism and recreational potantial of Ilgaz National Park and nearly area is “0”. This mean, we haven’t to let use of new tourism and recreational area and we have to take to measure concervation.

___

  • Akesen, A. 2002. Milli Park ve Eşdeğer Korunan Alanların Sürdürülebilir Yönetimi, Politika ve İlkeleri.
  • Türkiye Dağları 1. Ulusal Sempozyumu Bildirileri. Orman Bakanlığı Araştırma Planlama ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı. Ankara.
  • Akman,Y. Yurdakulol E. Demirörs M. 1983. The Vegetation of the Ilgaz Mounteins. Ecologia Mediterranea. Tome lX Fascicule-2.
  • Avcı, M.(a) 1998. Ilgaz Dağları ve Çevresinin Bitki Coğrafyası I ( Bitki Örtüsünün Coğrafi Şartları ). Coğrafya Dergisi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü .İstanbul.
  • Avcı, M.(b) 1998. Ilgaz Dağları ve Çevresinin Bitki Coğrafyası II ( Bitki Örtüsünün Coğrafik Dağılışı ). Coğrafya Dergisi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü. İstanbul.
  • Çubuk, M. 1996. Sürdürülebilir Turizm. Turizm Planlamasına Ekolojik Yaklaşım.Mimar Sinan Ü. İstanbul.
  • Davis, P. H. 1984. Flora of Türkey. 8. Edinburg at the University.
  • Demir, C. 2001. Milli Parklarda Turizm ve Rekreasyon Faaliyetlerinin Sürdürülebilirliği: Türkiye’deki Milli Parklara Yönelik Bir Uygulama. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı Doktora Tezi.İzmir.
  • Demirel, Ö. 1997. Çoruh Havzası (Yusufeli Kesimi) Doğal ve Kültürel Kaynak Değerlerinin Turizm ve Rekreasyon Potansiyeli Açısından Değerlendirilmesi Üzerine Bir Araştırma. Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı. Trabzon.
  • Demirsoy, A. 1996. Genel Türkiye Zoo Coğrafyası. Hayvan Coğrafyası. Meteksan A.Ş. Ankara.
  • Gülez, S. 1985. Doğa Korumasında Yeni Bir Yaklaşım. Bilgilendirme ve Bir Bilgilendirme Modeli. Tabiat ve İnsan. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Yayınları Yıl: 19 Sayı: 4 Ankara.
  • Gülez, S 1993. Milli Park Planlamasında Kamu oyu etkisi . 1. Ormancılık Şurası 1-5 Kasım 93. Orman Bakanlığı Yayını Ankara.2:64-72.
  • Karadeniz, N. 1989. Koruma ve Kullanım Kriterleri Açısından Uludağ Milli Parkı’nın İrdelenmesi ve Değerlendirilmesi Üzerine Bir İnceleme. Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Ankara.
  • Kalem, S. 2001. Doğal ve Kültürel Değerlerin Korunabilmesi İçin Turizm Potansiyelinin Belirlenmesinde Bir Yöntem Yaklaşımı ve Kastamonu İli Kıyı Bölgesi ve Yakın Çevresinde Uygulanması. Ankara Ün. Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mim. Böl. Doktora Tezi. Ankara.
  • Ketin, İ. 1962. Sinop Türkiye Jeoloji Haritası. 1: 500.000 Ölçekli
  • MTA Enstitüsü Yayınları . Ankara.
  • Kılıç, T. 1996. Ilgaz ‘ın Beşeri ve İkdisadi Coğrafyası. Yüksek Lisans Tezi. Ankara Ün. Sosyal Bilimler Ens. Coğrafya Anabilim Dalı. Ankara.
  • Larsson, TB .1991. Ecological Nature Conservation in Sweden. Report 3828, 10-23.
  • Mac Kinnon J.K.et.al., 1986. Managing Protected Areas, IUCN (World Conservation Union ) Grand, 95pp.
  • Şavkay, M. B. 1990. Allternative Tourism Development Strategies for Western Black Sea Coast. Masters Thesis in Regional Planning. Middle East Technical Ün. Ankara.
  • UTTA, Planlama, Projelendirme ve Danışmanlık Ltd. Şti.
  • Yılmaz, B. 2001. Bartın İli ve Yakın Çevresi Peyzaj Potansiyelinin Saptanması ve Değerlendirilmesi Üzerine Bir Araştırma. A. Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi. Ankara.
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-9036
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Yayıncı: AVES Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Erzurum Koşullarında Dikim Zamanlarının Bazı Glayöl Çeşitlerinin Çiçeklenme Verim ve Kalitelerine Etkisi

Elif AKPINAR, Yahya BULUT

Erzurum Kent Merkezinde 1994-2004 Yılları Arasındaki Hava Kirliliği Durumu

İşik SEZEN, Sevgi YILMAZ

Ilgaz Dağı Milli Parkı' nın koruma ve kullanım ilkeleri açısından Turizm-Rekreasyon potansiyelinin saptanması

Füsun ERDURAN

Aşıma Açık Günler Sayısının Siyah Alaca Sığırların Süt Verimine Etkileri

Feyzi UĞUR, Semin AKKUŞ, Özgür ERDAŞ

Bursa İli Karacabey İlçesinde Organik ve Konvansiyonel Şeftali Üretiminin Maliyetler Açısından Karşılaştırılması

Avni BİRİNCİ, Avni BİRİNCİ, Koray ER

Yaylacılık ve Tarımsal Açıdan Önemi

Mahmut DAŞCI, Binali ÇOMAKLI

Farklı Olgunluk Dönemlerinde Hasat Edilen Bazı Fiğ Türlerinin Ham Besin Maddeleri İçeriği ve Bunların in situ Rumen Parçalanabilirlikleri

Leyla TURGUT, Mete YANAR, Adem KAYA, Mustafa TAN

Erzurum Daphan ve Pasinler Ovası Toprak Örneklerine Suya Doygun Koşullarda Uygulanan Değişik Azotlu Gübrelerin Çeltik Bitkisinin Gelişimine, Mineral İçeriğine, Besin Maddesi Alımı ve Yıkanmasına Etkisi

Canan KANT, Adil AYDIN, Adil AYDIN, Kenan BARİK

Erzurum Daphan ve Pasinler Ovası toprak örneklerine suya doygun koşullarda uygulanan değişik azotlu gübrelerin çeltik bitkisinin gelişimine mineral içeriğine, besin maddesi alımı ve yıkanmasına etkisi

Kenan BARİK, Adil AYDIN, Canan KANT

Erzurum’da Mera Kalitesinin Cicadellidae (Homoptera) Tür Zenginliğine Etkisi

Celalettin AYGÜN, Rüstem HAYAT, Şaban GÜÇLÜ, Murat OLGUN