Erzurum koşullarında yetiştirilen bazı kiraz çeşitlerinin fenolojik ve pomolojik özellikleri

Erzurum ilinin Uzundere ilçesinde 1996-97 yıllarında yapılan bu çalışmada 5 kiraz çeşidinin (Kırdar, Akşehir Napolyonu, Salihli, Sapıkısa, Yerli) fenolojik ve pomolojik özellikleri incelenmiştir. İncelenen çeşitlerde tam çiçeklenme Nisan ortası ile Mayıs başlarında gerçekleşmiş ve ortalama l hafta sürmüştür. Çeşitlerde hasat Haziran ayının ortaları ile sonlarında başlamıştır. En erken hasat olumuna gelen çeşit her iki yılda da Kırdar, en geççi çeşit ise Akşehir Napolyonu olmuştur. Meyve iriliği en fazla olan çeşit Akşehir Napolyonu, en az olan çeşitler ise Kırdar ve Yerli olarak bulunmuştur. Çeşitlerde C vitamini (Askorbik asit) içeriği 5.94-8.10 mg/100 g, toplam asit % 0.65-0.98. SÇKM %I2.10-16.90 arasında değişmiştir. Duyusal analiz sonucunda en fazla görünüm puanını Akşehir Napo[yonu, en fazla tat puanını Yerli ve Akşehir Napolyonu, en fazla aroma puanını da Akşehir Napolyonu çeşitleri almıştır. Gövde kesit alanı başına en fazla verim 1996yılında Yerli, 1997'de ise Akşehir Napolyonu çeşitlerinden elde edilmiştir. Bu sonuçlara göre Çoruh vadisinde denenen 5 kiraz çeşidinin herhangi bir problemle karşılaşılmadan yetişebileceği söylenebilir. Ancak, bunlar arasından ilkbaharın geç don tehlikesini atlatması bakımından diğer çeşitlerden geç çiçek açan, meyve iriliği görünümü, lezzeti, ve verimi bakımından diğer çeşitlerden üstün özellikler gösteren Akşehir Napolyonu çeşidinin araştırma bölgesi için öncelikle tavsiye edilmesi gerektiği anlaşılmaktadır.

The phenological and pomological characteristics of sweet chery cultivars under Erzurum conditions

The objective of this study was to determine phenological and pomological properties of 5 sweet cherry cultivars (Kırdar, Akşehir Napolyonu, Salihli. Sapıkısa, Yerli) in Uzundere vicinity of Erzurum during 1996-1997. Full bloom of the cultivars occured between the middle of April and beginning of May, and lasted for a week on average, while the harvest started between the middle and end of the June. The earliest sweet cherry culüvar was Kırdar but the latest was Akşehir Napolyonu during both years. Akşehir Napojyonu had the largest fruit size while Kırdar and Yerli had the smallest. In these cultivars, vitamin C was between 5.94 and 8.10 mg/100 g, total acidity 0.65-0.98 % and total solible solids 12.10-16.90 %. In the sensory evaluation, Akşehir Napolyonu received the highest score of appearance, taste and aroma score while Yerli had the highest taste score. Yield per trunk cross section area was highest in Yerli in 1996 while Akşehir Napolyonu gave the highest yield in 1997. According to the results of this study. 5 sweet cherry cultivars studied could be cultivated without any problems in Çoruh valley. However, Akşehir Napolyonu could be more preferably owing to its late bloom after the late spring frosts, its fruit size, appearance, taste and aroma, its yield was also higher compared to the other cultivars.

___

  • Anonymous, 1975. Tarımsal Yapı ve Üretim. 1970-72. D.İ.E. Yayınları, No:725. Ankara.
  • Anonymous, 1983. Gıda Maddeleri Muayene ve Analiz Yöntemleri Kitabı. Tarım ve Köylşleri Bak. Gıda İşleri Genel Müd. Genel Yayın No: 65, Özel Yayın No: 62-105, Ankara, s796.
  • Anonymous, 1995. FAO Production Yearbook, Vol.49.
  • Anonymous, 1997. Tarım ve Köylşleri Bakanlığı, Erzurum İl Müdürlüğü Çalışma Raporları.
  • Anonymous, 1999. Tarım İstatistikleri Özeli, 1979-1998. D.İ.E. Yayınları, No:2275, Ankara.
  • Chapman, P. )., G. A. Catlln, 1976. Grovvth Stages in Fruit Trees From Dormant to Fruit Set. Plant Sciences. 58( I I): I -7.
  • Edizer, Y., B. Erdoğan, 1999. Tokat'ta Yetiştirilen Bazı Yerli Kiraz Çeşitlerinin Fenolojik ve Pomolojik Özelliklerinin Belirlenmesi. Türkiye İli. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, Bildiriler Kitabı, 71- 75.
  • Gülcan. R„ M. Güleıyüz. İ. Bolat, A. Ünal, L. Pırlak, A. Eşitken. R. Aslantaş, L. Karaduva. H. Demirsoy, 1995, Yumuşak ve Sert Çekirdekli Meyveler Tüketim Projeksiyonları ve Ürellm Hedederi, IV. Türkiye Ziraat Mühendisliği Teknik Kongresi Bildiriler Kitabı, 629-664.
  • Güngör, M.K., M.Sağlamer, 1995. İçel Yöresi Yayla Kesimlerine Uygun Kiraz Çeşitlerinin Saptanması. Türkiye II. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, Bildiriler Kitabı. Cilt I (Meyve), 238-242.
  • Kurnaz. Ş-. 1989. Adana ve Pozantı'da Yetiştirilen Bazı Şeftali ve Nektarın Çeşitlerinin Derim Öncesi ve Derim Sonrası Fizyolojileri (Doktora Tezi). Çukurova Üniv. Fen Bil. Ens., Adana.
  • Küden, A., N.Kaşka, 1992. Çukurova'nın Yayla Kesimlerine Verim ve Kalite Bakımından Uyabilecek Kiraz Çeşitlerinin Saptanması. Türkiye I. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, Bildiriler Kitabı, Cill I (Meyve). 487-490.
  • Küden. A, N.Kaşka, 1995. Kiraz Çeşit ve Selekslyon Çalışmaları. Türkiye II. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, Bildiriler Kitabı. Cill I (Meyve), 233-237.
  • Özbek, S.. 1978. Özel Meyvecilik (Kışın Yaprağını Döken Meyve Türleri). Ankara Üniv. Basımevi, Ankara, s486.
  • Ülkumen, L. 1973. Bağ-Bahçe Ziraatı. Ataıürk Üniv. Basımevi, Erzurum, S4I5.
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-9036
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Yayıncı: AVES Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

The effects of some hormones on the callus induction in Rosa canina and Rosa dumalis in vitro

Ahmet EŞİTKEN, Sezai ERCİŞLİ

Farklı topraklara uygulanan azotlu gübrelemenin nitrifikasyon üzerine etkisi

F. Tülay KIZILOĞLU, Serdar BİLEN, Nizamettin ATAOĞLU

ERZURUM İLİNDE YONCA BİTKİLERİNDE SAPTANAN FUNGAL ETMENLERİN YAYILIŞLARI VE PATOJEN İTELERİ / THE DİSTRİBUTİON AND PATHOGENICITY OF THE FUNGAL PATHOGENS DETERMİNED FROM ALFALFA PLANTS IN ERZURUM PROVTNCE

Cafer EKEN, Erkol DEMİRCİ

Farklı oranlarda peyniraltı suyu katkısı ile üretilen taze ve depolanmış tel kadayıfların bazı kalite özelliklerinin tespiti I. Mikrobiyolojik ve duyusal özellikler

Ferid AYDIN, Songül ÇAKMAKÇI

Haemoglobin types in hairr goat breeds rasid in Bursa Region

Cengiz ELMACI

ERZURUM KOŞULLARINDA YETİŞTİRİLEN BAZI KİRAZ ÇEŞİTLERİNİN FENOLOJİK VE POMOLOJİK ÖZELLİKLERİ / THE PHENOLOGİCAL AND POMOLOCICAL CHARACTERİSTICS OF SVVEET CHERRY CULTIVARS UNDER ERZURUM CONDİTİONS

Lütfi PIRLAK, İbrahim BOLAT

KARACABEY MERİNOSU KOYUNLARINDA DOĞUM AĞIRLIĞI VE GEBELİK SÜRESİNE BAZI ÇEVRE FAKTÖRLERİNİN ETKİLERİ VE GENETİK PARAMETRELER / SOME ENVİRONMENTAL EFFECTS ON BİRTH VVEIGHT AND GESTATİON LENGTH İN KARACABEY MERİNO AND GEN ETİC PARAMETERS

Mehmet KOYUNCU, Erdoğan TUNCEL, Şebnem KARA UZUN

HAEMOGLOBİN TYPES IN HAIRGOAT BREEDS RAISED IN BURSA REGİON / BURSA YÖRESİ KİL KEÇİLERİNDE HEMOGLOBİN TİPLERİ

Cengiz ELMACI

Karacabey Merinosu koyunlarında doğum ağırlığı ve gebelik süresine bazı çevre faktörlerinin etkileri ve genetik parametreler

Mehmet KOYUNCU, Kara Şebnem UZUN, Erdoğan TUNCEL

ERZURUM VE ÇEVRESİNDE TESPİT EDİLEN TURBA ALANLARININ BİTKİ YETİŞTİRME ORTAMI OLARAK KULLANILMA OLANAKLARININ ARAŞTIRILMASI / THE RESEARCH ON USAGE PROBABIL1TIES OF SOME PEAT MATERIALS PlACING İN ERZURUM AND ENVİRONMENTS AS G ROVVİNG MEDİUM İN POT PLANTS

İstemihan M. KAHRAMAN, Kamuran GÜÇLÜ