ÖMER SEYFETTİN ÖYKÜLERİNDE ARTGÖNDERİM KULLANIMI

Öz Bu çalışma, Türkçe metinlerde bir bağlaşıklık düzeneği olarak artgönderim kullanımını araştırmaktadır. Çalışmada Ömer Seyfettin öykülerinden oluşturulmuş bir bütüncedeki artgönderim bildiren öğeler çözümlenmekte ve artgönderim belirten adıllar, işaret belirleyen ve belirteçleri, karşılaştırma sözcükleri, değiştirim bildiren yapılar, eksiltiler ve sözcüksel artgönderim öğeleri incelenmektedir. Konuyla ilgili arkaplan bilgisi sağlamak için öncelikle artgönderim terimi tanıtılarak artgönderim konusuna odaklanan daha önceki çalışmalar sunulmakta, konuyla ilgili diğer terimler açıklanmakta ve daha sonra bütünce çözümlemeleri örneklerle birlikte verilmektedir.

___

APOTHÉLOZ, D. ve REICHLER-BÉGUELIN, M. J. (1999). Interpretations and Functions of Demonstrative NPs in Indirect Anaphora. Journal of Pragmatics, 31/3. Sayfa: 363-397.

CHAROLLES, M. (1999). Associative Anaphora and its Interpretation. Journal of Pragmatics, 31/3. Sayfa: 311-326.

FIENGO, R. ve LASNIK H. (1989). The Logical Structure of Reciprocal Sentences. Essays on Anaphora, Yayına hazırlayan Howard LASNIK, Dordrecht, Boston, London: Kluwer Academic Publishers.

GARNHAM, A. (1985). Psycholinguistic: Central Topics. Routledge.

HALLIDAY, M.A.K ve HASAN, R. (1976). Cohesion in English. Longman Group Limited.

KIBRIK, A. A. (1996). Anaphora in Russian Narrative Prose: A Cognitive Calculative Account. Studies in Anaphora. Yayına hazırlayan Barbara FOX. John Benjamins Publishing Company.

KLEIBER, G. (1999). Associative anaphora and Part-whole Relationship: The Condition of Alienation and the Principle of Ontological Congruence. Journal of Pragmatics, 31/3. Sayfa: 339-362.

KLEIN-ANDREU, F. (1996). Anaphora, Deixis, and the Evolution of Latin Ille. Studies in Anaphora. Yayına hazırlayan Barbara FOX. John Benjamins Publishing Company.

KRAHMER, E. (1998). Presuppositions and Anaphora. New York, Stanford: Cambridge University Press.

KOCAMAN, A. ve OSAM, N. (2000). Uygulamalı Dilbilim-Yabancı Dil Öğretimi Terimleri Sözlüğü. Ankara: Hitit Basım Yayın Tic. Ltd. Şti.

KÜLEBİ, O. (1990). Türkçe’de Eksilti Tümceleri. Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, Cilt 7, Sayı 1-2, Sayfa. 117-137.

LANGACKER, W. R. (1996). Conceptual Grouping and Pronominal Anaphora. Studies in Anaphora. Yayına hazırlayan Barbara FOX. John Benjamins Publishing Company.

LASNIK, H. (1989). Remarks on Coreference. Essays on Anaphora. Yayına hazırlayan Howard LASNIK, Dordrecht, Boston, London: Kluwer Academic Publishers.

LASNIK, H. ve FIENGO, R. (1989). Complement Object Deletion. Essays on Anaphora. Yayına hazırlayan Howard LASNIK. Dordrecht, Boston, London: Kluwer Academic Publishers.

LASNIK, H. (1989). On Two Recent Treatments of Disjoint Reference. Essays on Anaphora. Yayına hazırlayan Howard LASNIK, Dordrecht, Boston, London: Kluwer Academic Publishers.

LASNIK, H. (1989). Essays on Anaphora. Dordrecht, Boston, London: Kluwer Academic Publishers.

LICHTENBERK, F. (1996). Patterns of Anaphora in To’aba’ita Narrative Discourse. Studies in Anaphora. Yayına hazırlayan Barbara FOX. John Benjamins Publishing Company.

MIÉVILLE, D. (1999). Associative Anaphora: An Attempt at Formalization. Journal of Pragmatics, 31/3. Sayfa: 327-337.

NICOL, J. L. ve SWINNEY, D. A. (2002). The Psycholinguistics of Anaphora. Anaphora. Yayına hazırlayan Andrew BARSS. University of Arizona

OKTAR, L. ve YAĞCIOĞLU, S. (1997). Türkçede Söylem Yapısı ve Artgönderim. VIII. Uluslararası Türk Dilbilimi Konferansı Bildirileri. Ankara , ss:331-345.

ONURSAL, İ. (2003). Türkçe Metinlerde Bağdaşıklık ve Tutarlılık. Günümüz Dilbilim Çalışmaları. Yayına hazırlayanlar: Ayşe Kıran, Ece Korkur, Suna Ağıldere, İstanbul: Multilingual Yayınları, Dilbilim Dizisi.

ÖZKAN, B. (2004). Metindilbilimi, Metindilbilimsel Bağdaşıklık ve Haldun Taner’in ‘Onikiye Bir Var’ Adlı Öyküsünde Metindilbilimsel Bağdaşıklık Görünümleri. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 13/1, 167182.

SEYFETTİN, Ö. (1978). Bomba. Dilek Yayınevi. SLATER, H. (2001). The Grammar of the Attitudes. Reference and Anaphoric Relations. Yayına hazırlayanlar: Klaus Von HEUSINGER ve Urs EGLI. Dordrecht, Boston, London: Kluwer Academic Publishers.

TÜRKKAN, B. ve YAĞCIOĞLU, S. (2006). Türkçe Bilimsel Metinlerde Gönderimsel Bağdaşıklık ve Köprü Gönderimi: Merkezleme Kuramı Çerçevesinde bir Yaklaşım. Dilbilim Araştırmaları. İstanbul: Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi.

VAN ROOY, R. (2001). Anaphoric Relations Across Attitude Contexts. Reference and Anaphoric Relations. Yayına hazırlayan Klaus Von

HEUSINGER ve Urs EGLI. Kluwer Academic Publishers. Dordrecht. Boston. London.

VARDAR, B. (2002). Açıklamalı Dilbilim Terimleri Sözlüğü. İstanbul: Multilingual Yabancı Dil Yayınları.

YULE, G. (1996). Pragmatics. Oxford: Oxford University Press.