İSTANBUL’DA BİR ALMAN GAZETESİ TURKISCHE POST

Türkische Post İstanbul’da iki ülke arasındaki kopmuş ilişkileri tekrardan canlandırmak amacıyla kurulmuştur. Ankara’nın ilk Alman Büyükelçisi Rudolf Nadolny’in girişimleri ile 1926’da yayın hayatına başlamıştır. Gazetenin yayın dili Almanca olmasına rağmen verdiği haberler daha çok Türkiye ve Bulgaristan üzerine olmuştur. Almanya’nın yarı resmi yayın organı olarak haberler yapmıştır. Türkische Post 1926’dan 1932’ye kadar iki ülke adına önemli faaliyette bulunmuştur. Fakat 1933’te yani NSP’nin iktidarı ele almasıyla gazete kuruluş amacından çok farklı bir çizgide hareket etmiştir. Hitler’in iktidarı ile kurulan Halkı Aydınlatma ve Propaganda Bakanlığı’nın Türkiye’deki propaganda aracı haline dönüşmüştür. Türkische Post Nazi politikalarını yazıları ile Türkiye’ye aşılamaya çalışmıştır. Bu kapsamda gazetenin yönetim kurulu tamamen değiştirilmiştir. 2. Dünya Savaşı öncesi ve esnasında Türkiye’nin Almanya yanında yer almasını, hiç olmazsa tarafsız kalarak Almanya’ya savaş açmasını engellemek için üstün bir çaba göstermiştir. Hitler Almanya’sının savaşı kaybettiği anlaşılınca ve Türk Hükümeti’nin de baskıları ile gazete 1944’de yayın hayatına son vermek zorunda kalmış ve bir daha yayınlanmamıştır. 

A GERMAN NEWSPAPER IN ISTANBUL: TURKİSCHE POST

Türkische post has been set up in İstanbul to revive relationships which were broken off between two countries. İt has started its broadcast life in 1926 with the attempts of RudolfNadolny, the first german ambassador of Ankara. Although the broadcast language was german, the news which informed has been majorly about Turkey and Bulgaria. İt has made news as an unofficial media organ of Germany. Türkische post has engaged in an important activity in the name of two countries from 1926 to 1932. But in 1933, with the grapping power NSP, the newspaper has acted in a very diffirent line from the purpose of establishment. İt has turned into propaganda organ in Turkey which was set up with the potency of Hitler of the illumination of public and propaganda ministry. Türkishe Post has tried to engrain Nazi politics to Turkey through its writings. İn this context, the board of directors of newspaper has been changed radically. İt has made an great effort about Turkey to be with Germany before and during the second world war or to hinder Turkey’s starting a war aganist Germany by being impartial. When it has been understood that Hitlerite Germany lost the war and with the pressures of Turkish government, the newspaper was obliged to finish its broadcast life in 1944.

___

Türkische Post

Cumhuriyet Gazetesi

Tan Gazetesi

İçel, Kayıhan, (1985). Türkiye'de Yabancı Dilde Basın, İstanbul: İstanbul Üniversitesi Yayınları, Basın Yayın Yüksek Okulu Yayınları.

Koçak, Cemil, (1986). Türkiye'de Millî Şef Dönemi 1938-1945, Cilt: l, İstanbul: İletişim Yayınları.

Koçak, Cemil, (2013). Türk Alman İlişkileri 1923-1939, Ankara: TTK Yayınları.

Sabis, İhsan Ali, (1944). İkinci Cihan Harbi, Cilt: 3, İstanbul: Tan Matbaası.

Yalman, Emin Ahmet, (1979). Gördüklerim ve Geçirdiklerim, Cilt: 3 (1922-1944), İstanbul: Rey Yayınları.