İmmunsüpresif olmayan hastalarda görülen ve muayene ile kolayca tanı alan ‘’Dev Molloskum’’ olguları

Dev molluscum vakalarının immunsüpresif olmayan hastalarda da görülebileceğini, keratoakantoma gibi tümoral lezyonlarla karışabileceğini, fizik muayene ile tanı alabileceğini paylaşmayı amaçladık. Molluskum Kontagiozum, poxvirus ailesinin bir üyesi olan yaygın bir viral enfeksiyondur. Lezyonlar tipik olarak beyaz veya ten renginde, kubbe şeklinde ve inci şeklinde göbeklidir. Lezyonlar genellikle 1-5 mm çapında papüller şeklindedir. İmmünsüprese veya HIV pozitif hastalarda yaygın veya daha büyük lezyonlar gözlenir. Dev molluskum nadir bir varyanttır. Tek bir büyük ve nodüler yapı gösterdiği için bazal hücreli karsinom, verruca vulgaris ve keratoakantom ile karıştırılabilir. Bizim iki hastamızda da klinik olarak fizik muayene ile kolayca tanı koyduğumuz dev molluskum vakalarında hastaların immunsüpresif olmadığını ve keratoakantoma benzer tek ve dev lezyonlar şeklinde olduğunu gördük ve paylaşıyoruz.

"Giant Molloskum" cases seen in non-immunosuppressive patients and easily diagnosed by examination

We aimed to share that giant molluscum cases can also be seen in non-immunosuppressive patients, can be confused with tumoral lesions such as keratoacanthoma, and can be diagnosed by physical examination. Molluscum contagiosum is a common viral infection that is a member of the poxvirus family. The lesions are typically white or tan, dome-shaped, and pearly-shaped. Lesions are usually in the form of papules 1-5 mm in diameter. Diffuse or larger lesions are observed in immunosuppressed or HIV-positive patients. Giant molluscum is a rare variant. Basal cell carcinoma can be confused with verruca vulgaris and keratoacanthoma because it shows a single large and nodular structure. In our two patients, we observed and we share that in giant molluscum cases, which we can easily diagnose with clinical physical examination, the patients are not immunosuppressive and have single and giant lesions similar to keratoacanthoma.

___

  • Referans1. Kazez A, Kökçam İ, Yekeler H. Bebekte dev molloskum kontagiosum. Fırat Tıp Dergisi, 2002. 688-690.
  • Referans2. Öztürkcan S, Derinin viral hastalıkları. Dermatoloji ‘de. Ed. Tüzün Y, Gürer MA, Serdaroğlu S, Oğuz O, Aksungur VL. 3. Baskı. İstanbul, Nobel Tıp kitapevleri, 2008; 554-637.
  • Referans3. Aksungur VL, Acar MA. Deri sorunlarında basamak basamak tanı ve öneriler. Adana 5G matbaası. 1999; 13