Toplumcu Gerçekçi Bir Romana Temaları Açısından Genel Bir Bakış: Durgun Don Örneği

Mihail Şolohov, Rus edebiyatında önemli bir yer edinmiş toplumcu gerçekçi yazarlardan biridir. Hikâye ve roman yazarı olarak birçok eser veren Şolohov, kendi üslubunu oluşturarak topluma yön vermeye çalışmıştır. “Toplumcu Gerçekçi Bir Romana Temaları Açısından Genel Bir Bakış: Durgun Don Örneği” adıyla yapılan bu çalışma adı geçen romanın tematik açıdan incelemesinin yapıldığı bir çalışmadır. Durgun Don romanının tematik açıdan zengin bir malzeme sunması bu eseri araştırma konusu olarak seçmemizde belirleyici bir etken olmuştur. Romanda Don Kazaklarını anlatan Şolohov, onların yaşamlarını, gelenek-göreneklerini, alışkanlıklarını, trajedilerini, köy ve bozkır hayatını, devrimi, savaşı, ölümü birçok açıdan ele alır. Çalışmada öncelikle yazarın hayatına ve inceleme konusu olan eserinin içeriğine kısaca değinilmiş, sonrasında ise romanın ana izleği ve en sık işlenen temaları tespit edilmeye çalışılmıştır. Tema açısından zengin olan bu eserde aile, ailevi değerler, özlem, aşk, kadın, ihanet, ahlak, namus, vicdan, gurbet, vatan, savaş, devrim, din, doğa, kuşak çatışması vb. ele alınan başlıca temalardandır. Yazarın eserde işlediği bu temalar metinden örnekler gösterilerek incelenmiştir. Şolohov’un “Durgun Don” romanının tematik yönden incelenerek içerik analizinin yapılması çalışmada amaçlanan temel hedeftir.

___

Aktaş, Ş. (2015). Anlatma esasına bağlı edebi metinlerin tahlili (teori ve uygulama). Kurgan Edebiyat.

Behramoğlu, A. (2001). Rus edebiyatı yazıları (xıx. ve xx. yüzyıllar). İstanbul Üniversitesi Yayınları.

Çetin, N. (2013). Roman çözümleme yöntemi. Öncü Kitap.

Emre, İ. (2006). Edebiyat ve psikoloji. Anı Yayınları.

Kandemir, H. (2008). “Destansı bir roman ‘Durgun Don’ ve bir yıkımın izleri: devrim, savaş, ölüm”. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih- Coğrafya Fakültesi Dergisi, (48), 95-109.

Kolcu, A. İ. (2010) Batı edebiyatı. Salkımsöğüt Yayınevi.

Moran, B. (2008). Edebiyat kuramları ve eleştiri. İletişim Yayınları.

Pospelov, G. (2005). Edebiyat bilimi. (Çev. Yılmaz Onay). Evrensel Basım Yayın.

Rodin, İ.O., & Pimenova, T. M. (2004). “Tihiy Don”. İdeyno-hudojestvennoye svoeobraziye. Astrel’, 15 Mayıs 2021’de https://a4format.ru/pdf_files_bio2/4b2a07b9.pdf adresinden alındı.

Suçkov, B. (2009) Gerçekçiliğin tarihi. (Çev. Aziz Çalışlar). Doruk Yayımcılık.

Şçepin, M. (2019). Analiz romana “Tihiy Don” (M. Şolohov), 21 Mayıs 2021’de https://litrekon.ru/analiz-proizvedenij/tihij-don-sholohov/ adresinden alındı.

Şolohov, M. (1983). Yazarın sorumluluğu (Yazı ve Konuşmalar). (Çev. Eser Yalçın). De Yayınevi.

Şolohov, M. (2015). Ve durgun akardı Don. I.Cilt. (Çev. Tektaş Ağaoğlu). Evrensel Basım Yayın.

Şolohov, M. (2018). Durgun Don I-II-III-IV. (Çev. Mete Ergin, Gani Yener). Yordam Edebiyat.

Tepebaşılı, F. (2012). Roman incelemesine giriş. Çizgi Kitabevi.

Türkçe Sözlük (2011). TDK Yayınları.

Yakimenko, L. (1954). Tihiy Don M. Şolohova. Sovetskiy pisatel’.