KOBİLERİN GENEL SORUNLARI VE DÜŞÜNÜLEN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÜZERİNE ERZURUMDA BİR UYGULAMA

Öz Küçük ve orta boy işletmeler (KOBİ’ler) tüm ekonomilerin vazgeçilmez unsurlarıdır. Günümüz koşulları KOBİ’lerin gelişim ve değişime ayak uydurmalarını zorunlu kılmaktadır. Bu nedenle KOBİ’lerin sorunlarının bilinmesi ve çözüm önerilerinin geliştirilmesi büyük önem arz etmektedir. Bu çalışmada Erzurum organize sanayi bölgesinde imalat ve pazarlama alanında faaliyet gösteren KOBİ’lerin sorunlarının tespiti ve çözüm önerilerin oluşturulmasına yönelik anket çalışması yapılmıştır. Çalışma sonucunda sorunların genelde finansman ve yönetim kaynaklı olduğu saptanmış, bu sorunların çözümü için birçok öneri geliştirilmiş ve özellikle profesyonel yönetici çalıştırmanın ve uygun finansman desteği sağlanmasının önemi vurgulanmıştır.

___

Akgemci, Tahir, (2001), KOBİ’lerin Temel Sorunları ve Sağlanan Destekler, T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, KOSGEB.

Akyüz Cemil, Gedik Tarık, Akyüz İlker. (2005), İmalat Sanayinde Yer Alan İşletmelerin İç Pazar ve İhracata Yönelik Pazarlama Sorunları, Pazarlama Dünyası, Sayı 6, s:24-32

Alkibay, Sanem, Songür, Neşe, Ertürk, İbrahim, (1999), Ortadoğu Sanayi ve Ticaret Merkezindeki Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Profili, Sorunları ve Çözüm Önerileri, KOSGEB, Ostim Kügem Müdürlüğü Yayını, Ankara.

Alpugan, Oktay, (1988), Küçük İşletmeler: Kavramı, Kuruluşu ve Yönetimi, KTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Yayın No: 125(3), KTÜ Basımevi.

Baki, Birdoğan, (2002), Doğu Karadeniz Bölgesindeki KOBİ’lerin Üretim ve Pazarlama Sorunları Üzerine Bir Araştırma, Pazarlama Dünyası, Yıl:16, Sayı:1.

Bayrak ve Akdiş. (2000), KOBİ’’lerin Yönetsel Durumu ve Yeni Sanayileşen İllerde Analizi, Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, Cilt:4, Sayı:1, s:73- 90

Çonkar, Kemalettin. (2001), Sivas Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerinde İşletme İşlevlerine Yönelik Bir değerlendirme, Afyon Kocatepe Üniversitesi, İİBF Dergisi, Cilt:3, Sayı 2: s:?

DPT VI. Beş Yıllık Kalkınma Planı, (1989), Küçük Sanayi, Özel İhtisas Komisyonu Raporu, Ankara.

Hayrettin, Yücel, (2004), Uluslar arası Pazarlara Açılmada Küçük ve Orta Büyüklükteki Sayfa:26.(www.igeme.org.tr). İNTERNET KAYNAKLARI: Rolü, İGEME, Yıl:8,

Kula, Veysel ve Tatoğğlu, Ekrem. (2001), KOBİ’ler Açısından İnternet Kullanımın Avantaj ve Dezavantajları, Afyon Kocatepe Üniversitesi, İİBF Dergisi, Cilt:3, Sayı:2. s?)

Müftüoğlu, M.Tamer, (1989), Türkiye’de Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Sorunlar-Öneriler, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, Ankara.

Nerys, Fuller-Love, (2006), Management Development in Small Firms, International Journal of Management Revievs, Volume 8, Isuue 3, pp. 175-190, Blackwell Publishing Ltd, USA.

Oktay, Ertan ve Güney Alptekin. (2002), Türkiyede KOBİ’lerin Finansman Sorunları ve Çözüm Önerileri, “21. Yüzyılda KOBİ’ler: Sorunlar, Fırsatlar ve Çözüm Önerileri Sempozyumu”, Doğu Akdeniz Üniversites, KKTC.

Öz-Alp, Şan. (1971), Küçük İşletmeler, Eskişehir İktisadi ve İdari Bilimler Akademisi Yayınları, No:90/49, Sevinç Matbaası, Ankara.

Thorpe, Richard, Holt,Robin, Machperson, Allon and Pittaway, Luke, (2005), Using Knowledge within small and Medium-Sized Firms: A Systematic Review of The Evidence, International Journal of Management Revievs, Volume 7, Isuue 4, pp. 257-281, Blackwell Publishing Ltd, USA.

Tosun, Cangül. (2007), KOBİ’lerin Gerek Yapılandırılması Gerekse de Verimliliğinin Artırılması Hususunda Üzerimize Büyük Görevler Düşüyor”, MPM Anahtar Aylık Yayın Organı, Sayı:228, s: 12-13

Turan, Zübeyir. (2005), Kalkınmanın Lokomotifi Olan KOBİ’’lerde Finansman Sorunları, Pazarlama Dünyası, Sayı:6, s:33-36

Yüksel, Öznur, (1999), Uluslar arası İşletme Yönetimi ve Türkiye Uygulamaları, Detay Yayıncılık, Ankara.

www. KOBİ’net.org.tr., Türkiyede KOBİ’lerin Yeri ve Önemi, Ekonomi ve İş Dünyası.