Kaçkar Dağları’nda Alternatif Bir Turizm Aktivitesi: Heliski (Dağ Kayağı)

Öz Kaçkar Dağları ve çevresinde uygun alanların varlığına rağmen konaklama ve mekanik tesislerin olmayışı gibi nedenlerden dolayı, bilinen bir kış turizminden bahsetmek mümkün değildir. Bu bağlamda Kaçkar Dağları’nda sadece heliski olarak adlandırı- lan ve helikopterle sarp ve yüksek alanlara ulaşılarak dağ kayağı yapılmaktadır. Dünyanın en heyecan verici aktivitelerinden biri olarak gösterilen heliski; kayakçıları, helikopter ile yüksek tepelere bırakıp, aşağılara doğru kaymalarını sağlayan bir spor türüdür. Ülkemizde 2003 yılından itibaren özellikle; İsviçre, Fransa, Almanya, İtalya, Avusturya, İngiltere, İspanya, Rusya, İsveç, Norveç, Finlandiya ve ABD gibi ülkelerden gelen heliski tutkunu zengin turistlerin talepleri üzerine Kaçkar Dağları’nda, 2009 yılında ise daha az olmakla birlikte İkizdere ve Uzungöl’de de yapılmaya başlanmıştır.

___

Doğu, A.F., Somuncu, M., Çiçek, İ., Tunçel, H., Gürgen, G. (1993). “Kaçkar Dağı’nda Buzul Şekilleri, Yaylalar ve Turizm”. AÜ Türkiye Coğrafyası Araştırma ve Uygulama Merkezi Dergisi, 2, Ankara.

Erinç, S. (1945). Doğu Karadeniz Dağları’nda Glasyal Morfoloji Araştırmaları. İstan- bul: İÜ Edebiyat Fak. Yay. Coğrafya Enst. Doktora Tezleri Serisi, No: 1.

Yeğen, Y. (2007). Çevre ve Ekoturizm, Ekodiyalog Projesi, Ankara: Mattek Matbaacılık Basım Tanıtım San. Ltd. Şti.

Zaman, M. (2007). Doğu Karadeniz Kıyı Dağları’nda Yaylalar ve Yaylacılık, Erzurum: Atatürk Üniv. Yay. No: 960, Fen Edebiyat Fak. Yay No: 105, Araştırma Serisi No: 75.

……. . (2008). “Fırtına Deresi Havzası ve Kaçkar Dağları Milli Parkı’nın Ekoturizm Po- tansiyeli, Çeşitlendirilmesi ve Gelişme Olanakları”, AÜ Edebiyat Fakültesi, Sosyal Bilim- ler Dergisi, 8 (41), Erzurum.

…….. . (2008). Fırtına Deresi Havzası ve Kaçkar Dağları Milli Parkı’nın Alternatif Tu- rizm Açısından Önemi, AÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 8 (4), Erzurum.