Johann Sebastian Bach’ın BWV 1031 Numaralı Mi Bemol Majör Flüt Sonatının İcrasal Yönden Analizi

Öz Bu araştırma, klasik müzik dünyasının en büyük bestecilerinden Johann Sebastian Bach’ın BWV 1031 numaralı Mi Bemol Majör Flüt Sonatının, flüt tekniği, ses alanı, seslendirme teknikleri açısından analizini yapmak ve bu sayede eserin icrasını doğru yönde geliştirecek olan ön çalışmalara ışık tutmak için yapılmıştır. Araştırmada betimsel araştırma yöntemlerinden olan tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma da kullanılan edisyon, yazılı ve işitsel kaynak kullanılarak araştırmacılar tarafından oluşturulmuştur. Araştırmanın sonucunda mezzoforte ve piano nüans işaretlerinin daha yoğun olarak kullanıldığı, ikinci oktav ses aralığının daha sık kullanıldığı, artikülasyon işaretlerinin eşit bir dağılım sergilediği, dil tekniği olarak tek dil tekniğinin daha yoğun kullanıldığı, süsleme işaretlerinden basamak notanın daha sık kullanıldığı sonuçlarına varılmıştır. 

___

Aktüze, İ. (2004). Müziği Anlamak-Ansiklopedik Müzik Sözlüğü. İstanbul: Pan Yayıncılık.

Arı, M. (2008). Yan Flüt Metodu. Ankara: Yurtrenkleri Yayınevi.

Ataman, G. A. (2010). Müzik Öğretmeni Yetiştiren Kurumlardaki Bireysel Çalgı (Flüt) ve Öğretimi Dersine Yönelik Flüt Öğretim Program Tasarısı. (Yayımlanmamış Doktora Tezi). İstanbul: Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

Cangal, N. (2011). Müzik Formları. Ankara: Arkadaş Yayınevi.

Coşkun, B. (2013). Antonio Vivaldi’nin Re Majör Flüt Konçertosu’nun Form, Analiz ve İcra Yönünden İncelenmesi. (Yayımlanmamış Sanatta Yeterlik Tezi). Edirne: Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Çelebioğlu, E. (1986). Tarihsel Açıdan Evrensel Müziğe Giriş. İstanbul: Simurg Yayıncılık.

Degen, E. (Ed.). (2006). Sonata for Flute and Harpsichord in E-flat Major, BWV 1031. U.S: Dowani.

Galway, J. (1999). Flute. London: Kahn & Averill.

Haciev, P. (2007). Temel Müzik Teorisi. İstanbul: Pan Yayıncılık

Hodeir, A. (2011). Müzikte Türler ve Biçimler. (Çev: İlhan Usmanbaş). İstanbul: Pan Yayıncılık. (1961).

Karasar, N. (1991). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Kaptan, S. (1998). Bilimsel Araştırma ve İstatistik Teknikleri. Ankara: Tekışık.

Nicolet, A. & Richter, K. (2013). J.S. Bach Sonata for Flute and Cembalo BWV 1031. https://www.youtube.com/watch?v=CLRtN1KNCQk

Öner, A. (2006). Johann Sebastian Bach’ın Flüt Sonatlarının Analizi ve Flüt Eğitimine Yönelik Teknik Etüd Örnekleri. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Kayseri: Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Selanik, C. (1996). Müzik Sanatının Tarihsel Serüveni. Ankara: Doruk Yayımcılık.

Stone, P. J., Dunphy, D. C., & Smith, M. S. (1966). The General Inquirer: A Computer Approach to Content Analysis. Oxford, England: M.I.T. Press. http://psycnet.apa.org/record/1967-04539-000

Sözer, V. (2012). Müzik Terimleri Sözlüğü. İstanbul: Remzi Kitabevi.