Kolektif Risk Modeliyle Yangın Sigortası İçin Aktüeryal Prim Hesabına Yönelik Bir Araştırma

Bu çalışmanın amacı özellikle yangın sigortası için yüksek tutarlar ödeyen müşterifirmalar için gerçekçi prim hesabına yönelik örnek bir uygulama ortaya koymaktır. AraştırmadaSivas ilinde demir-çelik sektöründe faaliyet gösteren bir firmanın 2011-2016 yılları arasındakiyangın kaynaklı hasar sıklığı ve hasar tutarı verileri kullanılmıştır. İstatistiksel yöntem olarakKolmogorov-Smirnov ve Anderson-Darling uyum iyiliği testlerinden yararlanılırken, primhesaplama yöntemi olarak kollektif risk modeli altında beklenen değer ve standart sapma ilkelerikullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda hasar sıklığı verilerinin Poisson dağılımına; hasartutarı verilerinin ise Üstel, Weibull, Lognormal, Gamma ve Ters Gauss dağılımlarının tamamınauygunluk gösterdiği tespit edilmiştir. Kollektif risk modeli kullanılarak yapılan tahmini primhesabı sonucunda söz konusu firma için en uygun prim miktarını veren dağılımın Weibulldağılımı olduğu belirlenmiştir. Weibull dağılımını sırasıyla lognormal dağılım ve üstel dağılımizlemiştir. Firma için en yüksek prim hesabını veren dağılımların ise gamma ve ters gaussdağılımları olduğu belirlenmiştir.

A Study on Actuarial Premium Account for Fire Insurance with Collective Risk Model

The purpose of this study is to provide a sample application for realistic premium account especially for the customer firms that pay high amounts for fire insurance. In the study, the frequency of fire-induced damage and the amount of damage between the years 2011-2016 of a company operating in the iron and steel sector in Sivas were used as data. While Kolmogorov-Smirnov and Anderson-Darling goodness of fit tests were used as a statistical method, the expected value and standard deviation principles under the collective risk model were used as a method of calculating the premium. As a result of the analysis, it is determined that the frequency of damage data was fit to Poisson distribution and the amount of damage data were found to be consistent with the Exponential, Weibull, Lognormal, Gamma and Reverse Gaussian distributions. As a result of the estimated premium calculation using the collective risk model, it was determined that the distribution which gives the most appropriate amount of premium for the company in question is Weibull distribution. Weibull distribution was followed by lognormal distribution and exponential distribution. The distributions that gave the highest premium account for the company were determined to have gamma and inverse gauss distributions.

___

  • Bowers, N. L., Gerber, H. U., Hickman, J. C., Jones, D. A. ve Nesbitt, C. J. (1997), Schaumburg: Actuarial Mathematics. Society of Actuaries.
  • Gültekin Ö. C. (2010), Demir Çelik Sektöründe Aktüeryal Riskler. (Yüksek Lisans Tezi). Ankara: Hacettepe Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Gültekin, Ö. C. ve Erdemir, C. (2010), “Türkiye Demir Ve Çelik Sektöründe Bir Şirketin Yangın Risklerinin Aktüeryal Modeli”. İstatistikçiler Dergisi, 3, 37- 44.
  • Nomer, C. ve Yunak, H. (2000), Sigortanın Genel Prensipleri, İstanbul: Ceyma Matbaacılık.
  • Şahin, Ş., Karabey, U., Bulut Karageyik, B., Nevruz, E. ve Yıldırak, K. (2016), “Türkiye'de Buğday Bitkisel Ürün Sigortası için Aktüeryal Prim Hesabı”. Tarım Ekonomisi Dergisi, 22 (2), 37-47.
  • Tse, Y. K. (2009), Nonlife Actuarial Models Theory Methods and Evaluation Actuarial Mathematics. UK: Cambridge University Press.
  • Tüzel, S. ve Sucu, M. (2012), “Hasar Sıklıkları İçin Sıfır Yığılmalı Kesikli Modeller”. İstatistikçiler Dergisi, 5, 23-31.
  • Yaman, Ş. B. (2015). Aktüeryal Veri Analizinde İstatistiksel Yaklaşımlar ve Bir Uygulama. (Yüksek Lisans Tezi). Samsun: On Dokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-4646
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Atatürk Üniversitesi İİBF
Sayıdaki Diğer Makaleler

Kolektif Risk Modeliyle Yangın Sigortası İçin Aktüeryal Prim Hesabına Yönelik Bir Araştırma

Mahmut KARTAL, Sait BARDAKÇI

MARKANIN MUHASEBELEŞTİRİLMESİ SORUNSALI ÜZERİNE BİR İNCELEME: MARKA DENKLİĞİNİN ROLÜ

Şuayyip Doğuş DEMİRCİ, Yusuf ARSLAN

Bulanık Mantık Yöntemiyle Maliyet Tespiti: Bir Üniversite Hastanesi Örneği

Öznur ARSLAN, Mesut BİYAN, Enis Baha BİÇER

LOJİSTİK STRATEJİ, LOJİSTİK ENTEGRASYON VE ÖRGÜTSEL ÇEVRENİN FİRMA REKABETÇİLİĞİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: TÜRKİYE VE KIRGIZİSTAN ÖRNEĞİ

Meerim ASKARBEKOVA, Dilşad GÜZEL

Lojistik Strateji, Lojistik Entegrasyon ve Örgütsel Çevrenin Firma Rekabetçiliği Üzerindeki Etkisi: Türkiye ve Kırgızistan Örneği

Dilşad GÜZEL, Meerim ASKARBEKOVA

ASEAN’IN BÖLGESEL SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNE YÖNELİK SİSTEMATİĞİ VE BU BAĞLAMDA ASEAN – ÇİN İLİŞKİLERİ’NE BİR BAKIŞ

Süleyman TEMİZ

Cumhurbaşkanlığı Sisteminde Üst Düzey Memurların Atanması

Namık ÖZTÜRK

Seçilmiş Ülkelerde Bilişim ve İletişim Teknolojilerinin (BİT) İşsizlik üzerindeki Etkisi (Panel Regresyon Uygulaması)

Ali SHAHINPOUR, Kerem KARABULUT

Markaların Muhasebeleştirilmesi Sorunsalı Üzerine Bir İnceleme: Marka Denkliğinin Rolü

Şuayyip Doğuş DEMİRCİ, Yusuf ARSLAN

Yazılım Kalitesi Faktörü Olarak Yazılım Güvenliğinin Öğrenci Bilgi Sisteminde RIPS ile Testi ve ARAS ile Değerlendirilmesi

Sibkat KAÇTIOĞLU, Mustafa KESKİNKILIÇ, Ferhat KAHVECİ