İŞSİZLİĞE ETKİ EDEN DEĞİŞKENLERİN MEDYAN PARLATMA TEKNİĞİYLE ANALİZİ

Öz Medyan Parlatma (median polish) tekniği, basit fakat dirençli (robust) bir açıklayıcı veri analizi (exploratory data analysis) tekniğidir. Medyan parlatma tekniği iki yönlü tablo formatındaki verilere toplamsal bir model uydurur ve satır ve sütunlar tarafından açıklanamayan veri örüntülerinin teşhis edilmesini sağlar. Bu teknik, ortalamaların yerine medyanların kullanılmasının dışında varyans analizi ile benzerdir. Bu çalışmada TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) 2003 yılı IV. dönem verilerinden yararlanılmıştır. İşsizliğe etki eden değişkenleri içeren dört adet iki yönlü tablo oluşturulmuş ve medyan parlatma tekniği ile analiz edilmiştir.

___

Abdul-Wahab S. A., Bakheıt C.S., Sıddıquı R.A. Ve Al-Alawı S. M. (2003), “Atmospheric Corrosion Of Metals”, The Journal Of Corrosion Science And Engineering, 5, 1, P.1-20.

Barbara D. Ve Wu X. (2003), “An Approximate Median Polish Algorithm For Large Multidimensional Data Sets”, Knowledge And Information Systems, 5, P.416-438)

Chapmen C. C. ve Hall A. J. C. (1989), Introduction To Multivariate Analysis, Cambridge University Press, England.

Emerson J. D., Hoaglın D. C. (1977), Analysis Of Two-Way Tables By Medians, Statistical Methods For Social Scientists, Academic Press, Usa.

Er F. (2003), Açıklayıcı Veri Analizi, Kaan Kitabevi, Eskişehir.

Gürsakal N. (2001), Bilgisayar Uygulamalı İstatistik I, Alfa Kitabevi, Bursa.

Jobson J.D. (1992), Applied Multivariate Data Analysis Volume 2: Categorical And Multivariate Methods, Springer Verlag Inc., Newyork.

Johnson R. A. Ve Wıchern D. W. (1998), Applied Multivariate Statistical Analysis, Prentice Hall, Usa.

Köksal B. A. (1985), İstatistik Analiz Metodları, Çağlayan Kitabevi, İstanbul.

Mınıtab User’s Guide 2, P.1-15.

Serper Ö. (1993), Uygulamalı İstatistik Iı, Filiz Kitabevi, İstanbul.

Tüik, Hanhelkı İşgücü Anketi Sonuçları, <Http:Www.Tuik.Gov.Tr>.

Velleman P.F. Ve Hoaglın D.C. (2004), Applications, Basics And Computing Of Exploratory Data Analysis, The Internet First University Press, Usa.

Yılmaz A. (2003), “Türkiye’ De İşsiz Nüfus”, Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergi, C.15, S.1, Syf.43-56.

Yüceol H. M. (2005), “Bir Politika Değişkeni Olarak İşsizliğin Ölçülmesi Sorunu Ve Türkiye’ De Gerçek İşsizlik Oranı”, Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, C.3, S.12, Syf.118-133.