Bakanlık ve Belediye Web Sitelerinin İçerik Analiz Yöntemiyle E-Katılımcılık Bağlamında İncelenmesi: KKTC Örneği

Sosyal medyanın insan hayatına girmesiyle birlikte kamu kurumlarında da hızlakullanılmaya ve kurum yöneticileri tarafından etkin bir iletişim aracı olarak algılanmayabaşlanmıştır. Özellikle kurumlar elektronik devlet hizmetiyle katılımcılarla interaktif bir ilişkiiçerisine girerken, aynı zamanda kurum imaj ve prestijini de bu ölçüde artırmayı hedeflemiştir.Katılımcıların devletle iletişiminin en çok kurulabildiği alanlardan biri web siteleri olduğu için, buaraştırma çalışmasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devleti Bakanlıklarının ve İçişleriBakanlığı’na bağlı 28 belediyeden aktif web sayfası bulunan 17 belediyenin web sayfaları,elektronik katılımcılık (e-katılımcılık) bağlamında içerik analiz yöntemi uygulanarak incelenmiştir.Çalışma kapsamında bakanlık ve belediyelerin belirlenen 5 ana kategori ve 30 kriter ile kurumçalışma prensip ve alanları, web sayfanın içerisinde bulunan kategorileri, sosyal medya araçları,iletişim kanalları ve kurumun sunmuş olduğu diğer aktivitelerin neler olduğu, hangi bilgilerin website bünyesinde bulunduğu, bu bilgilerin e-katılımcılık bağlamında ne katkı sağladığı araştırılmışve gözlemlenmiştir. Çalışma sonucunda elde edilen verilere göre belediyelerin, bakanlıklara oranladaha çok hizmet sunduğu ve e-katılımcılık yönünden daha etkin oldukları tespit edilmiştir.Özellikle basın arşivi ve elektronik hizmette belediyelerin, bakanlıklardan daha fazla aktif hizmetsunduğu saptanmıştır. Bakanlıkların birçoğunun web sayfalarının tek bir şablon içerisindekullanıldığı ve bu şablon içerisinde birçok eksik unsurların bulundurulduğu da tespit edilmiştir.Çalışmanın sonunda bu eksiklerin giderilip, daha etkin ve kullanıcı dostu web sitelerinintasarlanması adına öneriler yapılmıştır.

Analysis of Ministry and Municipality Websites in the Context of E-Participation with Content Analysis Method – TRNC as a Case Study

Social media use increased steadily in the recent decade by citizens, private sectors and public sector organizations. Provision of e-government practices created interactive dialogue between the public sector organizations and citizens which also aimed to increase institutions’ image and reputation. Websites are the one of the main areas where users can have interaction within governments. Therefore, ministry and municipality websites of Turkish Republic of Northern Cyprus had been analysed by the content analysis method according to the level of eparticipation maturity. Therefore, the content of ministry websites of Turkish Republic of Northern Cyprus and 17 ouf of 28 municipality websites had been analysed according to the level of eparticipation. The ministry and municipality websites had been categorised under 5 maincategories and 30 grading criteria. Organizations’ working principles, categories of the websites, social media tools, communication channels, organization activities, the content of information and the impact to e-participation had been observed and examined. The research results indicate that municipality websites provide more services and they are more e-participative than ministry sites. E-services and press archive are the areas where municipality websites are more active than ministry websites. It was also observed that most of the ministries' web pages were created with a single template which has many missing elements. Recommendations had been made in order to complete missing elements and to have effective, user-centred e-government websites.

___