MAX HORKHEİMER'IN BİLİMSEL AÇIDAN MANTIKSAL POZİTİVİZMİ ELEŞTİRİSİ / Max Horkheimer's Critique of Logical Positivism from a Scientific Perspective

ÖzXX. yüzyıl felsefesi söz konusu olduğunda, modernite karşıtlığıyla en çok dikkati çeken düşünürlerden biri de Max Horkheimer’dır. Öyle ki, Marksist gelenekten gelen düşünürün, bu bağlamda toplumsal yapıda var olan her türden kuşatıcı unsuru yoğun bir biçimde eleştirdiği görülür. Gündelik hayattaki sonuçları ve teorik içeriğindeki açmazlarıyla bilime ve dolayısıyla bilimin belirleyicisi olan pozitivizme yoğun eleştiriler getirmesinin ardında yatan gerçek de esasen bu felsefi duruşuyla yakından ilgilidir. Her ne kadar bu bilim eleştirileri genel felsefi anlayışının zorunlu bir sonucu olsa da ayrıntılı bir inceleme yapıldığında özellikle pozitivizme ve uzantılarına yöntemsel açıdan getirdiği eleştiriler, bilim felsefecileri için zengin bir literatürü barındırmaktadır.Anahtar Kelimeler: M. Horkheimer, Bilim, Pozitivizm.AbstractWith his anti-modernity thinking, Max Horkheimer is one of the most notable intellectuals when the 20th century philosophy is mentioned. Indeed, it is seen that Max Horkheimer, the thinker who has Marxist background, intensely criticizes all kinds of encompassing elements existing in the structure of community. He intensely criticizes everyday life results and dilemmas of theoretical contents of science that determines the positivism. Actually, this reality is closely related to his philosophical stance. Although his science critiques are obligatory results of his general philosophical understanding, when they are examined in detail, his methodological critiques especially on positivism and its extensions host a rich literature for science philosophers.Key Words: M. Horkheimer, Science, Positivism.
Anahtar Kelimeler:

M. Horkheimer, Bilim

___

  • Adorno, W.T ve Horkheimer, M, Aydınlamanın Diyalektiği Felsefi Fragmanlar, (çev. Nihat Ülner ve Elif Öztarhan Karadoğan), İstanbul 2010, Kabalcı Yayınevi. (Eserin orijinali 1944’de yayımlandı).
  • Bağce, H. Emre, Sunuş, H. Emre Bağce (Ed), Frankfurt Okulu, İstanbul 2013, Doğu Batı Yayınları.
  • Bottomore, T, Frankfurt Okulu ve Eleştirisi, (çev. Ümit Hüsrev Yolsal), İstanbul 2013, Say Yayınları, (Eserin orijinali 1984’de yayımlandı).
  • Dellaloğlu, Besim F, Frankfurt Okulu’nda Sanat ve Toplum, (4. Baskı), İstanbul 2007, Say Yayınları.
  • Giddens, A, Pozitivizm ve Eleştiriciler, M. Tunçay ve A. Uğur (Ed) (çev. Levent Köker), Sosyolojik Çözümlemenin Tarihi, Ankara 1997, Ayraç Yayınevi.
  • Güzel, C, Bilim Felsefesi, (1.Baskı), İstanbul 2010, Kırmızı Yayınları.
  • Horkheimer, M, Materyalizm ve Metafizik, M. Tüzel (Ed. ve çev), Geleneksel ve Eleştirel Kuram, İstanbul 2012a, Yapı Kredi Yayınları, (Eserin orijinali 1933’de yayımlandı)
  • Horkheimer, M, Metafiziğe En Son Saldırı, M. Tüzel (Ed. ve çev), Geleneksel ve Eleştirel Kuram, İstanbul 2012b, Yapı Kredi Yayınları, (Eserin orijinali 1937’de yayımlandı)
  • Jay, M, Diyalektik İmgelem Frankfurt Okulu ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü Tarihi 1923-1950, (çev. Ünsal Oskay), Ara Yayıncılık, Basım Yeri ve Tarihi Yok.
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 2602-2788
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Yayıncı: ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ > EDEBİYAT FAKÜLTESİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

ŞAHNÂME’DE ANNELERİN YERİ VE ÖNEMİ / Mother’s place and importance in Shahnama

Yasemin YAYLALI

F.M.DOSTOYEVSKİ’NİN ‘EZİLMİŞ VE AŞAĞILANMIŞLAR’ ADLI ROMANINDA ‘İVAN PETROVİÇ’ KARAKTERİNDE DOSTOYEVSKİ İZLERİ/KİMLİĞİ / The traces/identity of Dostoyevsky in the character “Ivan Petrovich” of F.M Dostoyevsky’s novel “The Insulted and Injured”

Rahman ÖZDEMİR

GÖRGÜ TANIKLIĞINDA YAŞ TAHMİNİNİN GÜVENİLİRLİĞİ / Reliability of the Estimation in Eyewitness Testimony

Nurdan SEZGİN, Şükriye KARADAYI, Beytullah KARADAYI

THOMAS BERNHARD’IN ESERLERİNDE AVUSTURYA İMGESİ / The Image of Austria in Thomas Bernhard's Works

Merve KARABULUT

YETENEKLİ FOTOĞRAFÇI

Celâl âl-i Ahmed (ÇEV. ESRA YALÇINTAŞ)

MAX HORKHEİMER'IN BİLİMSEL AÇIDAN MANTIKSAL POZİTİVİZMİ ELEŞTİRİSİ / Max Horkheimer's Critique of Logical Positivism from a Scientific Perspective

Uğur DAŞTAN

SADIK HİDAYET’İN FERDA ADLI ÖYKÜSÜNÜN MONOLOG İNCELEMESİ / A Monologue Examination of the Story Ferda by Sadık Hidayet

Mitat ÇEKİCİ

SÎMÎN-İ DÂNİŞVER’İN SOKAĞIN GEÇMİŞİ ADLI HİKÂYESİNİN İNCELENMESİ /The Examination of Simin-i Danishver’s “the History of the Street”

Hasan ÇİFTÇİ, Esengül UZUNOĞLU SAYIN

TANRI’NIN FISILTISI: BİR MİSTİĞİN DİLİNDE MERHAMET / God’s Whisper: Mercy in the Language of a Mystic

Kutsi KAHVECİ

ZOË JENNY’İN “DAS BLÜTENSTAUBZİMMER” ROMANINDA JO VE LUCY FİGÜRLERİNİN RUH DÜNYASI / The Spirit World of Jo and Lucy Figures in ZoëJenny's "The Pollen Room” Novel

Zennube ŞAHİN YILMAZ