DEĞER YİTİMİ VE KÖKSÜZLEŞTİRME BAĞLAMINDA CENGİZ AYTMATOV’UN ELVEDA GÜLSARI ROMANI

Türk dünyasının güçlü kalemlerinden Cengiz Aytmatov, mikrokozmostan makrokozmosa açılan bir yelpazede tüm canlılar için yaşanılabilir bir evren tasarımı kurgular. O; eserlerinin merkezine tinsel değerleri koyar ve yerelden evrensele, bireyden topluma ulaşan bir nitelikle yaşamı ve düzeni sorgular. Elveda Gülsarı romanında başkarakter Tanabay ve Gülsarı üzerinden vefa, sevgi, emek kavramlarını işleyen yazar; Sovyet rejimi altındaki Kırgız toplumunun yaşadığı çatışmaları da sembolik bir anlatımla verir. Dönemin sosyal ve politik koşullarının birey üzerindeki yıkıcı etkisi felsefi ve psikolojik bir derinlikle anlatılır. Bu çalışmada Cengiz Aytmatov’un Elveda Gülsarı romanı, içerdiği izlekler bağlamında incelenmiş; eserde değer yitimi ve köksüzleştirme ekseninde tespit edilen çatışma unsurları, hermenötik yöntemle disiplinlerarası ilişkiler dâhilinde ele alınmıştır.

___

  • Althusser, Louis. (1994). İdeoloji ve Devletin İdeolojik Aygıtları. Alp Tümertekin (Çev.). İstanbul: İthaki Yayınları.
  • Aytmatov, Cengiz. (2005). Elveda Gülsarı. Ankara: Elips Yayınları.
  • Bachelard, Gaston. (2008). Uzamın Poetikası. Alp Tümertekin (Çev.). İstanbul: İthaki Yayınları.
  • Bachelard, Gaston. (2010). Sürenin Diyalektiği. Emine Sarıkartal (Çev.). İstanbul: İthaki Yayınları.
  • Çelik, Yakup. (2009). Elveda Gülsarı ve Romanında Yüklendiği Değerler Bakımından Gülsarı ve Tanabay. Ramazan Korkmaz (Ed.). Cengiz Aytmatov. (s. 165-176). Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları.
  • Çotuksöken, Betül. (2002). Felsefe: Özne- Söylem, İstanbul: İnkılap Kitabevi.
  • Erkızan, Hatice Nur. “Betül Çotuksöken’de Öznenin Ontik, Epistemik ve Etik Kuruluşu”, İsmail Serin (Ed.). I. Uluslararası Felsefe Kongresi Bildiri Kitabı, Bursa, 2010, (s. 732-740). Bursa: Asa Yayınları.