Türk Kurtuluş Savaşı Yıllarında Türk-Fransız Yakınlaşmasında Claud Farrere'nin Rolü

Türk Kurtuluş Savaşı yıllarında, Fransız kamuoyunun Türkiye lehine dönüş yapmasında, askerî, İktisadî ve siyasî sebepler etkili olmuştur. Ancak, Türk - Fransız yakınlaşmasında etkili olan bir başka faktör de iki ülke arasındaki entellektüel yakınlık olmuştur. Bilindiği gibi Osmanlı Dev- leti’nde Amerika ve İngiltere'ye oranla en fazla yabancı okula sahip olan devlet Fransa idi. Her eğitim görmüş Türk, yabancı dil olarak Fransızca bilirdi. Ayrıca Anadolu İhtilâlcileri batılı fikirlerini genellikle Fransa'dan almışlardı. Bunun sonucunda başta Atatürk olmak üzere Türk aydınları ile pek çok Fransız ayadın ve subayları arasında içten dostluklar kurulmuştu. İşte Pierre Loti, Claude Farrere, Berthe George Goulis, Franklin Bouillon, Colonel Mougin Türkler'i anlayan ve destekleyen Fransızlar'dan bazılarıdır.

In this article, after stating briefly the current progresses, the Aegean Question and Cyprus whıch is to be anxİous in Turkish public opinion, it is called importance of subject’s attention that there was the Aegean Questions in the source and root of the disputes between Turkey and Greece, and also this question had came across Turkey and Greece before First World War -including the correspondences of Atatürk ali of these matters have been stated with the archive materials.

___

  • Assistant, Maître, â l’lnstitut d'Hİstoıre Revolutionnaire Turque de l'Unıversitd Hacettepe.
  • Claude Farri&re, Les Berux Voyages, Statıboul, Conference, Paris, ler octobre 1922, No: 20, P. 360.
  • Farrere, C, L'honıme qni Assassina, Paris, 1907, PP. 43-44.
  • Fanfere, C. I'Extraordinaire Aventure d'Achmet Pacha Djenıalcddine, Paris, 1921, PP. IV-VI.
  • Sur la visite de M.. Farrere â İzmit Voir Avni Öztürk, Nicomedia-İzmit Tarihi, İst. 1969. P. 191 -200. Et aussi Le Grand İnconnu de Farrere par hui-meme sur cette meme visite.
  • Claude Farr&re, Turqui Ressuscifee, Pais, 1930, PP. 145-154.
  • Farrere, C, , Turquie Ressuscitee, Paris, 1930, pp, 145-154.
  • Farrere, C. Le Grand Inconnu, Gaulois, Paris 18 Juillet 1922.