Türk İnkılâbı'nın Evrenselliği

Türk Milleti, ebedî lideri Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde, yok olmanın eşiğinde iken bağımsızlık savaşı vermiş ve bunda da başarılı olmuştur. Batının çağdaş değerler ve ilkelerini kabul ederek, inkılâbı bir çağdaşlaşma ideolojisine dönüştürmüştür . Bu inkılâp, Türk Millcti'ni çağdaş uygarlıklar seviyesine götürecek bir toplumsal hareket olduğu kadar, evrensel olan yönleriyle de, pek çok toplum için seçkin bir örnek ve umut kaynağı olmuştur. "Türk İnkılâbı'nın Evrenselliği" denildiğinde, konunun iki yönlü olarak önem taşıdığı görülmektedir. Bunlardan birincisi, "Atatürkçü Düşünce Sistemi" dediğimiz Atatürkçülük İdcolojisi'nin bilimi rehber olarak alması, üstelik de çağdaş olan batılı değerleri benimsemesi; hatla, ilkeleriyle sistemleştirmesidir . İkincisi ise, Türk Millcti'nin yeni ve çağdaş değerleri benimsemesinin yanında, batılılaşmak ve çağdaşlaşmak için gerekli reformları yaparken, pek çok yönden ezilmiş ve sömürge topluluğu haline getirilmiş olan mazlum milletlere ışık tutması ve örnek oluşturmasıdır.
Anahtar Kelimeler:

Türk İnkılâbı

The Universality of the Turkish Revolution

Under the leadership of the eternal leader Mustafa Kemal Atatürk, the Turkish Nation fought independence while on the verge of extinction and succeeded in this. By accepting the contemporary values ​​and principles of the West, he transformed the reform into an ideology of modernization. This revolution was a social movement that would take the Turkish Millet to the level of modern civilizations, as well as an outstanding example and hope for many societies in its universal aspects. When it is said "The Universality of the Turkish Revolution", it is seen that the subject is of two importance. The first is that Kemalism Idcology, which we call "Atatürkist Thought System", takes science as a guide and also adopts western values ​​that are contemporary; is the systematization of the line with its principles. Secondly, besides Turkish Millcity's adoption of new and contemporary values, it has shed light on the oppressed nations that have been crushed and turned into a colonial community in many ways while making the necessary reforms to westernize and modernize.
Keywords:

Turkish Revolution,

___

  • İsmet Giritli, Atatürkçülük İdeolojisi, Atatürk Araştırma Merkezi Yay., Ankara, 1988; Tarık Zafer Tıınaya, Devrim Hareketleri İçinde Atatürk ve Atatürkçülük, İstanbul, 1981.
  • Vehbi Taııfcr, "Atatürk ve Atatürkçülük", Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi 1/1 (1984), ss. 300- 314.
  • Bilal Şimşir, "Atatürk ve Üçüncü Dünya İlkeleri", VIII. Türk Tarih Kongresi, (Kongreye Sunulan Bildiriler), 3. cilt, Ankara, 1983, s. 1903-1940.
  • Doğu toplundan ile batı toptanlarının bir karşılaştırması içiıı bkz: Halil İnalcık, "Atatürk ve Tür¬kiye'nin Modernleşmesi", Atatürk Önderliğinde KiiltilrDevrimi (RCD), Ankara, 1972; s. 35.
  • Atatürk'ün Söylev ve Demeçleri, C.HI, TTK basm., Ankara, 1961, s. 91.
  • A.g.e., C.II, Ankara, 1989, s. 71; Atatürk'ün özellikle 1922 yılından sonraki konuşmalarında, ba-tılılaşmak kavramı üzerinde yoğun olarak durduğu görülmektedir.. A.g.e., s. 249.
  • Halil İnalcık, a.g.e., s. 35.
  • Atatürk'ün Söylev ve Demeçleri C.TTI, Ankara, 1961, s. 81.
  • Fransa ihtilâli için şu eserlere bkz.: Pıcrre Gaxotle, Fransız İhtilâli Tarihi, Varlık yay., İstanbul, 1969; A. Aulard, Fransa inkılabının Siyasi Tarihi, 3 cilt, İTK yay., 2. baskı, Ankara, 1987.
  • Şerafettin Turan, a.g.e., s. 13-14.
  • Hüsamettin Eıtiirk, İki Devrin Perde Arkası (Haz. : Sanıih Nafiz Tansu) İstanbul, 1957, s. 554-557, Şerafettin Turan, a.g.e., s. 9-10.
  • T.B.M.M. Celse Zabıtları, C.I, İş Bank, yay., Ankara, 1985, s. 2-3. Atatürk'ün Söylev ve Demeçler, C.II, s. 44.
  • Enver Ziya Karal, Atatürk’ten Düşünceler, İstanbul, 1986, ss. 17-18. Bkz.: Muhammed Sadiq, ‘'Türk Devrimi ve Hint Özgürlük Hareketi", Atatürk'ün Düşünce ve Uygulamalarının Evrensel Boyutları, A.Ü.,yay. Ankara, 1981, s. 216-228. Abdülvehab Bouhdiba, "Tunus Milliyetçiliği ve Atatürk Örneği", a.g.e., s. 158-165.
  • Michael Finefrock, "Atatürk ve Rıza Şah: Bir Karşılaştırma", a.g.e., s. 130-140. Bilal Şimşir, a.g.e., s. 1903-1940. A.g.e., s. 1933.
  • Atatürk'ün 10 YılNutku'ndan; bkz., Atatürk'ün Söylev ve Demeçler, C. II, s. 318.