Trablusgarb Savaşı Sırasında İtalya’nın Beyrut’u Bombardımanı

Avrupa’da milli birliğini kuran devletler 19. yüzyıldan itibaren sömürgecilik yarışı içerisine girmişlerdir, İtalya da milli birliğini sağlayınca OsmanlI’nın Kuzey Afrika’da kalan son toprak parçası olan Trablusgarb’ı işgale başlamıştır,- Osmanlı devletî gönderdiği subaylar ile yerli halk İtalyanlara karşı direnince İtalya çok zor duruma düşmüştür. Bunun üzerine İtalya erken sonuç almak ve Osmanlı’yı barışa zorlama! amacıyla Doğu Akdeniz kıyılarını kontrol altına almaya çalışmış ve uluslararası hukuk kurallarına aykırı olarak Beyrut limanı ve şehrini bombalamıştır, Bombardıman sonucunda bir çok masum insan ölüp, yaralandığı gibi bir çok sivil bina da, hasar görmüştür. Limandaki OsmanlI’nın Avnullah ve Ankara savaş gemileri de batırılmıştır.

The life story of Mustafa Kemal is the story of a public which fight for their independence. Because Mustafa Kemal has spent ali his life for the independence war of Turkish public. Public are everybody who fights for an independent and free territory. Nobody has any privilege from one other in public for him. Ali religious men, journalists, religious chiefs, lawyers, soldiers, engineers who were in Turkish public gathered in the First Turkish Parliament in 1920. Mustafa Kemal has never lived in a different style from the public during his life; he always has lived in the conditions of an ordinary person in public. He has eaten with the ordinary individuals, walked with the public and sung together. Public have göne to meet him kilometers before the city where he has visited; not for currying favor but for arriving at one part of them.

___

  • Kurtcephe, İsrafil, “1911-1912 Türk-italyan Savaşı’nda Kızıldeniz Mücadelesi" Askeri Tarih Bülteni, S 29, Ankara,1990.
  • Doğantan, Tevfik ve Özütopçıt, M. AH, “Osmanlı Devletinin Politik, Ekononmik ve Sosyal Durumunun, Osmanlı-İtalyan Harbi (1911-I9l2)’nin Harekât ve İdari Faaliyetleri Üzerindeki Etkisi”, Askerî Tarih Bülteni, S 21, Ankara,1986.
  • Kutay, Cemal Trablusgarb’de Bir Avuç Kahraman, İstanbul, 1963.
  • Kurtcephe, İsrafil, Türk İtalyan İlişkileri (1911-1916), Ankara, 1995.
  • Necdet Hayta, “Beyrut’un İtalyanlar Tarafından Bombardımanı (24 Şubat 1912)”, Askeri Tarih Bülteni, S.38, Ankara, (Şubat), 1995.
  • Genelkurmay Başkanlığı,Türk Silahlı Kuvvetleri Tarihi, 1911-1912 Osmanlı -İtalyan Harbi Deniz Harekatı. C.I1I, Ankara, 1980.
  • Başbakanlık Osmanlı Arşivi (BOA), Dahiliye Nezareti , Muhaberat-ı Umumiye Dairesi, Siyasi Evrakı (DH-SYS), Dosya No:75-9, Vesika No:l-9.
  • Genelkurmay Başkanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri Tarihi Osmanlı Devri, 1911-1912 Osmanlı-italyan Hıırbi Deniz Harekatı. Cilt :III.