Bir Osmanlı Hanımefendisi Ve Bir Cumhuriyet First Leydisi Reşide Bayar

Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın eşi Reşide Bayar; milli mücadele, tek parti, çok partili hayat ve DP iktidarı dönemlerine tanıklık etti. Celal Bayar’ın uzun siyasi yaşamında ve başarılı faaliyetlerinin yanında yer aldı. Reşide Hanım, duruşu, siyasi tavrı ve gerçekleştirdiği sosyal faaliyetlerle dikkat çekti. Celal Bayar’ın Cumhurbaşkanı seçilmesiyle Çankaya Köşkü’ne first leydi olarak çıkan Reşide Hanım, Köşk›ün yeniden yapılandırılmasından halka açılmasına kadar pek çok önemli değişim ve dönüşüm gerçekleştirdi. 27 Mayıs 1960 darbesiyle birlikte Bayar ailesinin yaşadığı pek çok zorluğa karşı mücadele eden Reşide Hanım, 24 Aralık 1962’de Celal Bayar’ı ziyarete giderken vefat etti. Reşide Hanım, yetişmesinden vefatına kadar geçen süreç içinde örnek bir Cumhuriyet kadını oldu. 

An Ottoman Lady And A Republıcan Fırst Lady Resıde Bayar

Reşide Bayar, the wife of President Celal Bayar witnessed the periods of national struggle, single-party and multi-party systems and Democratic Party rulership. She had a part in Celal Bayar’s long political life and his successful activities. Mrs. Reşide drew attention with her attitude, political manner and social activities. Mrs. Reşide who became the first lady in Çankaya Palace with Celal Bayar’s being elected as a president put changes ranging from reconstructuring of the Palace to its being opened to public into practice. Mrs. Reşide who struggled against the difficulties that Bayar family went through upon coup 27 May 1960 died on 24 December 1962 while going to visit Celal Bayar. Mrs. Reşide became a good model of Republic woman till her death.

___

  • DEMİR, Şerif, “Milli Mücadelede Celal Bayar (1919-1923), İstanbul Üniversitesi Yakın Dönem Türkiye Araştırmaları Dergisi, 8/2009, S.15-16 İstanbul, s. 53-78.
  • GÜRSOY, Nilüfer, 27 Mayıs ve Bizler, Yeni Ulus yay., İstanbul 2010. Nilüfer Bayar Gürsoy ve Emine Gürsoy Naskali, 29 Ağustos 2012 Çiftehavuzlar- Kadıköy röportaj Milliyet, (1950-1962).
  • SARIOĞLU, Mehmet, Ankara-Bir Modernleşme Öyküsü (1919-1945), TC Kültür Bakanlığı yay., Ankara 2001.
  • ŞENŞEKERCİ, Erkan, Türk Devriminde Celal Bayar (1918-1960), Alfa yay., İstanbul 2000.