Batı Dünyasının Ünlü Mimarlarından Hans Po- Elzıg, Brauhaus De Groot ve Bruno Taut’ın Vaktiyle Türkiye’ye Davet Edilmiş Olmalarının Oluşturduğu Anılar

Güzel Sanatlar Akademisinin Mimarlık Bölümü Şefi Prof. Bruno Taut’ı, daha çok 1937/38 yıllarında yakından tanımıştım. Taut, çok sık olmasa da arada bir Ankara’ya Millî Eğitim Bakanlığı’na gelirdi, başta Dil, Tarih-Coğrafya Fakültesi inşaatı olmak üzere, bakanlığa ait öteki inşaat alanlarıyla ilgili çalışmalar yapardı. Taut, sakin mizaçlı bir insandı, az konuşur, çok dinlerdi. Prof. Bruno Taut, Güzel Sanatlar Akademisi’nin Mimarlık Bölümünün başına nasıl getirilmişti. Kaldı ki yalnız Akademi’nin meslek bölümlerinin başına değil, Ankara Devlet Konservatuvarı İle Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasına da yabancı uzmanlar getirilmesi üstünde önemle duruluyordu, ve bu konu ile Atatürk çok yakından ilgileniyor ve elde edilen sonuçlar üstünde, kendilerine sık sık bilgi sunuluyordu. Dış ülkelerdeki öğrenci müfettişlerimiz, belirli nitelikteki uzmanları arayıp bulma çabası içinde idiler.

Hans from the Western world famous architect Police, Elzıg, Breuhaus De Groote and Bruno Taut, once the Create Memories of that Being Invited to Turkey

Professor of Architecture at the Academy of Fine Arts. I knew Bruno Taut more closely in 1937/38. Although not very often, Taut occasionally came to Ankara to the Ministry of National Education, and worked on other ministry construction sites, particularly the Ministry of Language, History and Geography. Taut was a calm temperament person, he spoke less, and listened a lot. Professor How Bruno Taut was appointed as the head of the Architecture Department of the Academy of Fine Arts. Besides, the emphasis was placed on bringing foreign experts not only to the profession departments of the Academy, but also to the Ankara State Conservatory and the Presidential Symphony Orchestra, and Atatürk was very interested in this issue and was frequently provided with information on the results achieved. Our student investigators in foreign countries were in an effort to search for experts of a certain nature.

___

  • Altar, C.M. (1994). Batı Dünyasının ünlü mimarlarından Hans Po- Elzıg, Brauhaus De Groot ve Bruno Taut’ın vaktiyle Türkiye’ye davet edilmiş olmalarının oluşturduğu anılar. Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, 10(28), 71-76.