Atatürk'ün Hukuk Alanında Getirdikleri

Osmanlı Devleti, I. Dünya Savaşı’ndan “devlet olma” niteliğini kaybederek çıktı. Çünkü devleti devlet yapan üç ana öğeden ikisi, yani insan topluluğu ve ülke unsurları parçalanıp bütünlüklerini kaybederlerken, siyasal egemenlik unsuru ise tamamen ortadan kalkmıştı. Büyük Atatürk’ün Önderliğinde yapılan Kurtuluş Savaşı ile bir yandan eski yönetime ve bu yönetimin Türk halkı için I. Dünya Savaşı sonrası kabul ettiği düzene baş kaldırılmış, bir yandan da galip ülkelere karşı bir bağımsızlık ve özgürlük mücadelesi gerçekleştirilmiştir. Atatürk bu büyük ve uzun mücadeleyi yürütürken, Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini de atmıştır: İşe ulusal egemenliğe dayanan bir “millî” meclis kurmakla başlamıştır. Samsun’a çıkışının üzerinden bir yıl bile geçmeden TBMM’ni açmış, savaşı da, devrimleri de bu meclis ile gerçekleştirmiştir.
Anahtar Kelimeler:

Atatürk, Hukuk, Hukuk Devrimi

Ataturk's Brings in Law

The Ottoman State came out of the First World War by losing its quality of being a state. Because, while two of the three main elements that make the state a state, namely the human community and the country, were falling apart and losing their integrity, the political sovereignty element was completely eliminated. With the War of Independence under the leadership of the Great Ataturk, the old administration and the order that this administration accepted for the Turkish people after the First World War were abolished, and a struggle for independence and freedom was held against the victorious countries. In conducting this large and long struggle Ataturk, Turkey has taken the foundations of the Republic: a work based on national sovereignty "national" has begun to establish councils. Even a year after his departure to Samsun, he opened the Turkish Grand National Assembly and made the war and revolutions with this assembly.

___

  • Gülnihal Bozkurt “Hukuk Devrimi", Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tariki, 1/2 YÖK yayınları, Ankara 1989, s. 39
  • Gülnihal Bozkurt, Alman - İngiliz Belgelerinin ve Siyasi Gelişmelerin Işığı Altında Gayrimüslim Osmanlı Vatandaşlarının Hukukî Durumu, Ankara 1989, Türk Tarih Kurumu Basımevi
  • Ahmet Mumcu, Türk Devriminin Temelleri ve Gelişimi, Ankara 1976
  • H. V. Velidedeoğlu, Medenî Hukuk, C. L, cüz I, 1959, s. 71
  • E. Özsunay “Yabancı Hukukun Benimsenmesi Yoluyla Bir Çağdaşlaşma Modeli: Kemalist Hukuk Devrimi Üzerine Gözlemler ve Değerlendirmeler*’, Atatürk'ün Hukuk Devrimi, İstanbul 19837
  • Münir Hayri Egeli, Atatürk’ün Bilinmeyen Hatıraları,İstanbul 1954, s. 34; Hamza Eroğlu, Atatürk ve Cumhuriyet, Ankara 1989, s. 16 vd.