Giresun Tarihinde Bir Ayrıntı: Köseoğlu Osman’ın Hatıraları (1906-1935)

Makale yazım kurallarına ve şablonuna aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.http://dergipark.gov.tr/journal/77/blockHatıralar, tarihin en önemli tanıklıklarındır. Geçmişin derinliklerindeki ayrıntıların öğrenilmesinde, pek çok olay ve durumun tespitinde hatıralar önemli veriler sunmaktadır. Köseoğlu Osman’ın yazılı hatıralarında Eynesil-Görele yöresinin yakın tarihine dair sosyokültürel konular hakkında fikir verilmektedir. Bu çalışmada, söz konusu hatıralardan elde edilen bilgiler günümüze uyarlanarak aktarılacaktır. Böylelikle, Osmanlı’nın son zamanları ile Türkiye’nin ilk yıllarında yöredeki gündelik yaşam hakkında bilgi verilmeye çalışılacaktır. Yöre toplumunun düğünleri, yayla kültürü, yöredeki asayiş, suçlar ve savaş dönemlerine dair bilgilendirme amacında olan bu çalışma, Köseoğlu Osman’ın hatıra defterindeki tarihsel anekdotlar üzerinden yöre geçmişinin aydınlanmasına katkı sağlamaya çalışmayı hedeflemiştir.

___

  • Altıkulaç, A., Yeşilbursa, E. G. (2014). Tarih Araştırmacılarına Göre Hatıratlarının Tarihsel Değeri. Ahmet Şimşek vd. (Ed.). III. Uluslararası Tarih Eğitimi Sempozyumu Bildiri Metinleri içinde (s. 162-167). Erişim: http:www.historyeducation.org
  • Bıjışkyan, P. M. (2008). Pontos Tarihi. İstanbul: Çiviyazıları.
  • Bilir, A. (2005). Görele Yöresi Yayla Hayatı. (Ed. S. Çiçek vd.). Görele Kültür Sanat Sempozyumu (20 Aralık 2003 Bildiriler) içinde (s. 61-70). İstanbul: Melisa.
  • Birinci, A. (1998). Hatırat Türünden Kaynakların Tarihi Araştırmalardaki Yeri ve Değeri. Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, 41, 1-10.
  • Emecen, F., Yüksel, A. (2015). Görele Kazası Nüfus Defteri (1251/1835). Trabzon: Serander.
  • Köseoğlu Osman’ın Hatıratı, Ziya Köse Arşivi, Eynesil 1964.
  • Öztürk, B. (2011). Tanzimat Yazarlarına Göre Hatırat Türü. Türklük Bilimi Araştırmaları Dergisi, 29, 303-317.