GÜMÜŞHANE-TRABZON KARAYOLU GÜZERGAHI PEYZAJ DEĞERLERİNİN İRDELENMESİ

Karayolları geçtikleri doğal-kültürel çevre üzerinde, ekolojik ve görsel sorunlara neden olmakla birlikte peyzaj açısından bir takım fırsatlar da oluşturmaktadırlar. Çalışma alanı olan Gümüşhane-Trabzon karayolunda trafik güvenliği ve doğa koruma açısından riskli bölgeler ile farklı yükseltilerde rekreasyonel fırsatlar bulunmaktadır. Çalışmada, alanın doğal ve kültürel peyzaj özellikleri incelenmiş, karayolu ve yakın çevresinin peyzaj fırsatlarının vurgulanması ve peyzaj onarımı gerektiren noktaların ortaya çıkarılması amacıyla tespitler yapılmıştır.

RESEARCH TO LANDSCAPE VALUES OF GÜMÜŞHANE-TRABZON HIGHWAYS

Highways cause some ecological and visual issues on natural and cultural environment but also give some opportunity for landscape. The GümüşhaneTrabzon highways which is the study area, has risky regions with respect of traffic safety and natural conservation. The survey area has also recreational opportunities in different elevations. In the study, the natural and cultural landscape entities are examined. Sites need landscape restoration and have landscape opportunities on highways and surroundings are aimed to determine.
Keywords:

-,

___

  • Çetin, M., Bartın Safranbolu Karayolu Güzergahı Ve Yakın Çevresinin Doğal- Kültürel ve Görsel Peyzaj Değerlerinin İrdelenmesi Üzerine Bir Araştırma, ZKÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 117 s, Zonguldak, 2005.
  • Kırkık, K.P, Karayolları Peyzaj Planlaması, Hadımköy-Kınalı Örneği, ZKÜ Bartın Orman Fakültesi, Bitirme Tezi, Bartın, 2007.
  • Uzun, G., Altan, T., Gültekin E., Otoyol Peyzaj Planlama İlkeleri ve Tarsus-Pozantı Otoyolu Peyzaj Planlama Uygulamaları Üzerinde Bir Araştırma, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları 161. Bilimsel Araştırma ve İncelemeler 52., 14 s, 1982.
  • Karakaş, P., Çevresel Etki Değerlendirmesi Çalışmaları ve Karayollarının Çevresel Etkilerinin Peyzaj Mimarlığı Açısından İzmir-Urla-Çeşme Otoyolu Üzerinde İrdelenmesi, Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 193 s, İzmir, 1998.
  • TC. Gümüşhane Valiliği, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, Gümüşhane İli 2004 Yılı Çevre Durum Raporu, Yayın no:2, Gümüşhane, 2004.
  • Karahan, F., Erzurum Rize Karayolu Peyzaj Planlaması ve Manzara Yolu Olarak Kullanıma Sunulma Olanakları, Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, 209 s, Erzurum, 2003. 7
  • http://www.gumushane.gov.tr
  • Şahin, Ş., Talay, İ., Karayolu ÇED Çalışmalarında Peyzaj Değeri Yüksek Alanların Saptanması ve Değerlendirilmesine Bir Örnek, Karayolu Vakfı Dergisi, Yıl:11 Sayı:122-123, 1999.