Faaliyeti Bitmiş Taş Ocaklarının Yeniden Rehabilite Edilmesi ve Doğaya Kazandırılması

21. yüzyılda hızla gelişen sanayi, teknoloji ve hızlı nüfus artışı ülkemizde ve özellikle Doğu Karadeniz Bölgesinde Trabzon İlinin ilçe ve köylerinde önemli tahrip ve bozulmalara yol açmaktadır. Madencilik sektörünün de bunlara bağlı olarak her geçen gün daha da gelişmesi doğal alanların tahribatını hızlandırmıştır. Doğu Karadeniz Bölgesinde arazi yapısının engebeli oluşu, yerleşim alanlarının birbirinden uzak ve dağınık oluşu taş ocaklarının kentten uzaklaşmasını zorlaştırmaktadır. Bu çalışmada faaliyeti bitmiş taş ocaklarının verdiği zararlar ve bu alanları doğaya, yöre halkına yeniden kazandırmak için yapılması gerekenlere yer verilmiştir.

Rehabilitation of Quarries to Finished Re-Gaining Activity and the Nature

21. century, the rapidly growing industry, technology, and rapid population growth in our country and especially in the Eastern Black Sea Region of Trabzon Province in the districts and villages has caused significant damage and deterioration. Depending on them every day in the mining sector in the further development of accelerated destruction of natural areas. In the rugged terrain of the eastern Black Sea region, residential areas, and scattered far from each other by making a move away from the city of stone quarries. This study of the damage caused by quarrying activities done in this area and to nature, back to the local people is given to those who needed to win.
Keywords:

-,

___

  • Acar, C., 2004. Peyzaj Mimarlığında Ekolojik Restorasyon/Rehabilitasyon Çalışmaları ve Önemi. KTÜ Orman Fakültesi, Bahar Yarıyılı Seminerleri, Seri No: 8, 233-241, Trabzon.
  • Akpınar, N., 2005. Madencilik Faaliyetleri Sonrası Onarım
  • Çalışmalarında Bitkilendirme Süreci, Madencilik ve Çevre Sempozyumu, Ankara, s.159- 164.
  • Atik, M., Erdoğan, R., Taşcıoğlu, S. G., 2009. Çevresel Etkileri Açısından Taş Ocakları ve Bozulan Alanların Doğaya yeniden Kazandırılması Madencilik ve Çevre Sempozyumu, s.85-93, Ankara. 3.
  • Anonim, 2007. Madencilik Faaliyetleri ile Bozulan Arazilerin Doğaya Yeniden Kazandırılması Yönetmeliği, 14 Aralık 2007 tarih ve 26730 sayılı Resmi Gazete.
  • Anonim, 2010. Madencilik Faaliyetleri ile Bozulan Arazilerin Doğaya Yeniden Kazandırılması Yönetmeliği, 23 Ocak 2010 tarih ve 27471 sayılı Resmi Gazete.
  • Külekci, Ö. C., Belkayalı, N., 2009. Madencilik Çalışması Sonrası Onarım Sürecinde Püskürtmeli (Hydroseeding) Madencilik ve Çevre Sempozyumu, s. 309-313, Ankara. İşlemi Kullanımı, 3.
  • Orçun, E., 1975. Peyzaj Mimarisi Dendroloji, Cilt II, Yapraklı Ağaç-Ağaççıkların Özellikleri ve Peyzaj Mimarisinde Kullanılışları, E.Ü. Ziraat Fakültesi yayınları,Yayın no:266, İzmir.
  • Şimşir, F., Pamukçu, Ç., Özfırat, M. K., 2007. Madencilikte Rekültivasyon ve Doğa Onarımı, DEÜ Mühendislik Fakültesi, Fen ve Mühendislik Dergisi, Cilt: 9, Sayı:2, s.39-49.
  • Trabzon İl Özel İdaresi, İş Yeri Açma ve Çalışma Ruhsatı, 2010, Trabzon.