ANKARALI SANATÇI İNİSİYATİFLERİ ÜZERİNE NOTLAR

Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi 6 Nisan – 3 Mayıs 2015 tarihleri arasında,Ankara Cermodern’de ‘Kentsel Adalet’ başlıklı bir sergi düzenledi. Bu sergi kapsamındakentin bileşenleri arasında yer alan ‘Sanatçı İnisiyatif’lerine de bir çağrıda bulunarak busergide yer almaları için davette bulundu. Bu etkinlik, akademik alan ile akademik alanındışında kendini var etmeye çalışan bağımsız inisiyatiflerin belki de ilk kez kurumsal bir çatıaltında bir araya geldiği bir platform olarak dikkat çekiciydi. Böylece akademik ortamın da,akademik ortama mesafeli duran sanatçı inisiyatiflerinin de kent ölçeğinde paydaş olarakoluşturduğu sergi, konu hakkında muhataplarına daha katmanlı, perspektifi daha geniş birokuma izleği sunma olanağı sağladı. Bu yazı da, kısa tarihlerinde uzun yol alan Ankaramerkezli bağımsız sanatçı inisiyatiflerine odaklanmaktadır. Bu bağlamda ilk olarakinisiyatif olgusunun tarihsel uzantılarına değinmek ve kavramsal boyutlarını açıklamak,sonrasında da bahsedilen oluşumların süreçlerini, pratiklerini araştırmak, stratejilerini,yöntemlerini değerlendirmek sanatın birçok dinamiği üzerinden alternatif tartışmalaraolanak sağlayabilir.

NOTES ON ARTIST INITIATIVES FROM ANKARA

Hacettepe University, Faculty of Fine Arts organized an exhibition entitled 'Urban Justice' in Ankara Cermodern between 6 April and 3 May 2015. In the scope of this exhibition, an invitation was made to the 'Artist Initiatives,' which are among the components of the city, calling them to participate in this exhibition. The event was noteworthy as a platform, where the academic field and independent initiatives trying to exist outside the academic field came together, perhaps for the first time under an institutional framework. Thus, the exhibition, formed both by the academic environment and the artist initiatives that remain distant from the academic environment as stakeholders in the city scale, offered the opportunity of providing its addressees with a more layered reading path from a broader perspective. This article also focuses on Ankara-based independent artist initiatives that have moved forward to a great extent in a short period. In this context, first of all, touching on historical extensions of the concept of initiative and explaining its conceptual dimensions and then exploring the processes and practices of the mentioned formations as well as evaluating their strategies and methods are likely to allow alternative discussions through a great many dynamisms of art.

___

  • Bursalı, Elif Ayşe. (2013). Sanatçı İnisiyatifleri ve Sanatçılar Tarafından Yürütülen Mekanların İstanbul Güncel Sanat Alanındaki Rolü. İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Kültür Yönetimi.
  • Lynton, Norbert. (1991). Modern Sanatın Öyküsü (C. Çapan & S. Öziş, Çev.). İstanbul: Remzi Kitabevi
  • Özgür, F. (2007). Herşeye Rağmen. Halil Altındere & Süreyya Evren. Kullanma Kılavuzu (s.102-107). İstanbul: art-ist yayıncılık
  • Tek, Şinasi. (2014). Akademik Geleneklerin Dışındaki Alan: İnisiyatifler. İstanbul Art News - Ankara Eki, 7, 92-93.