Yılan Isırmalarının Yönetimi

Yılan ısırmaları ciddi mortalite ve morbiditeye neden olabilmektedir. Ülkemizde özellikle yaz aylarında ve kırsal bölgelerde acil servislere yılan ısırmalarına bağlı başvurularda artış gözlenmektedir. Bu derlemede ülkemizde yaşayan yılan türleri, zehirli - zehirsiz yılan ayırımı ve yılan ısırmalarına yaklaşım ile ilgili güncel bilgiler gözden geçirilmiştir.

Management of Snake Bites

Snake bites can cause severe morbidity and mortality. Patient admissions to emergency services due to snake bites are observed to be increased in especially rural areas of our country and in summer months. In this compilation, the current knowledge about snake species living in our country, discrimination of poisonous snakes and non-venomous snakes, and approaches to snake bites has been reviewed.

___

  • Baran İ, Başoğlu M. Türkiye Sürüngenleri, İzmir, Ege Üniversitesi Basımevi, 1998.
  • Baran İ. Türkiye Herpefaurası (Kurbağa ve Sürüngenler). Ankara, T.C. Çevre Bakanlığı, 1998. Açıkalın A. Yılan ısırmalarında düşük doz antivenom tedavisinin etkinliği ve sistemik tümör nekrozis faktör- α salınımının mortalite ve morbidite ile olan ilişkisi (uzmanlık Tezi). Adana, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi, 2004.
  • Kuru M. Omurgalı Hayvanlar, 5. Baskı. Ankara, Palme Yayıncılık, 1999.
  • Okur Mİ, Yıldırım AM, Köse R. Türkiye’de zehirli yılan ısırmaları ve tedavisi. Türkiye Klinikleri Tıp Bilimleri Dergisi. 2001; 21:528-32.
  • Ertem K, Esenkaya I, Kaygusuz MA, Turan C. Our clinical experience in the treatment of snakebites. Acta Ortop Travmatol. 2005; 39:54-8.
  • Uğurtaş İH. Türkiye’de yaşayan zehirli yılanlar, ısırık ve sokmalar. In Klinik toksikoloji Derneği 10. Toplantısı Kitabı:5-10. Bursa, Uludağ Üniversitesi Basımevi. 2004.