Genetik Bakış Açısıyla Nörolojik Hastalıklarda Nanoteknolojiye Dayalı Tedaviler

Nanoteknoloji nanomateryallerin uygulama, analizi ve kullanımını içerir. Bu materyaller nano ölçekteki parametrelerinden dolayı kendine özgü tıbbi açıdan yararlı özelliklere sahiptir. Nanoteknolojiye dayalı tedavi ve tanılar otizm spektrum bozuklukları, Alzheimer hastalığı ve Parkinson hastalığı gibi nörolojik bozuklukları olan hastalara en sonunda büyük rahatlık sağlayabilecektir. Virüsler, karbon nano tüpleri, altın ve silika nano parçaıcıkları, kuantum noktaları, genetik materyal, ve proteinler gibi çok farklı materyal olmayan nesneler ve diğer nanotteknoloji formları hastalıkların tanı ve tedavisini geliştirmekteki potansiyellerini tanımlayabilmek için araştırılmaktadır. Nanoteknoloji sayısız uygulama alanları mevcuttur ve bioteknoloji ve sağlık endüstrisinde kullanılması kaçınılmazdır. Bununla beraber, birçok nanomateryal bazı güvenlik riskleri taşırlar ve yarar zarar dengesi halen tartışılmaktadır. Uygun etik ve güvenlik protokolleri oluşturulduktan ve yeterli sayıda araştırma yapıldıktan sonra, nanoteknolojinin insan ırkını çok büyük katkılarının olması beklenmektedir. Bu yazıda, nanoteknolojiye dayalı tedavi ve tanıların nörolojik bozukluğu olan hastalara yardım için elimizde bulunan mevcut yöntemler aracılığıyla nasıl kullanılabileceği birçok yönden analiz edilerek tartışılmıştır.

Nanotechnology Based Treatments for Neurological Disorders from Genetics Perspective

Nanotechology involves the application, analysis and manipulation of nanomaterials. These materials have unique and medically useful properties due to their nanoscale parameters. Nanotechnology based treatments and diagnostics might eventually bring great relief to people suffering from neurological disorders including autism spectrum disorders, Alzheimer's disease and Parkinson's disorders. A large variety of nonmaterials such as viruses, carbon nanotubes, gold and silica nanoparticles, nanoshells, quantum dots, genetic material and proteins as well as hordes of other forms of nanotechnology have been researched in order to determine their potential in enhancing disease treatments and diagnostics. Nanotechnology has shown countless applications and might eventually be used in every biotech/health industry. Nevertheless, many nanomaterials may pose some safety risks and whether their benefits overweigh the risk is still being debated. Once the proper ethical and safety protocols are established and enough research is completed, nanotechnology is expected to benefit the mankind enormously. In this article, we will discuss and analyze many ways in which, nanotechnology based treatments and diagnostics will be used to help people with neurological disorders through the methods that we currently have at our disposal.

___

  • Liu W, Yang Z, Hoang L. Neural Prosthesis Facilitated by Nanotechnology. Bionanotechnology II. Global Prospects, D.E. Reisner, ed., CRC Press, The Nano Group, Inc., Farmington, CT, 2011; 313– 3
  • Cahill H, Rattner A, Nathans J. Preclinical assessment of CNS drug action using eye movements in mice J Clin Invest. 2011; 121: 3528-41.
  • Janno S, Holi MM, Tuisku K, Wahlbeck K. Neuroleptic-induced movement disorders in a naturalistic schizophrenia population: diagnostic value of actometric movement patterns. BMC Neurol. 2008; 8: 10.
  • Miller DD, Caroff SN, Davis SM, Rosenheck RA, McEvoy JP, Saltz BL et al. Extrapyramidal sideeffects of antipsychotics in a randomised trial. Br J Psychiatry. 2008; 193:279-288. Lock J, Liu H. Nanomaterials enhance osteogenic differentiation of human mesenchymal stem cells similar to a short peptide of BMP-7. Int J Nanomedicine. 2011; 6: 2769-77.