Açıklanamayan İnfertilitede Yönetim

İnfertilite, reprodüktif çağda olan bir çiftin herhangi bir doğum kontrol yöntemi kullanmaksızın, en az bir yıl düzenli cinsel ilişkiye rağmen gebelik elde edilememesi olarak tanımlanır. Yaklaşık olarak çiftlerin %13-15' ini etkilemektedir. Açıklanamayan infertilite ise sperm analizi, ovulasyon testleri, tubal patolojileri değerlendiren tetkiklerinde herhangi bir anormallik saptanamayan olgularda tanımlanan durumdur. Açıklanamayan infertilite prevalansı %22- 28 arasında değişmektedir. Açıklanamayan infertilite etiyolojisi; immünolojik, endokrinolojik ve genetik faktörleri de içeren geniş bir heterojeniteye sahiptir. Tedavi planlamasında, daha az kaynak gerektiren ve yan etki profili daha dar olan opsiyonlar ile başlanmalı, cevap alınamaması durumunda daha agresif ve kapsamlı tedavilere geçilmesi akılcı yaklaşım olacaktır. Tedavi yönetiminde ilk aşamada ekspektan yaklaşım ve yaşam tarzı değişiklikleri denenmelidir. Yanlızca klomifen sitrat ya da yanlızca intrauterin inseminasyon kullanımının etkili olmadığı gösterilmiştir. Bu nedenle hastanın yaşı ve over rezervi de göz önüne alınarak, ekspektan tedaviyi takiben, kullanılması gereken ilk basamak tedavi klomifen sitrat ile intrauterine inseminasyon kombinasyonudur. Bu yaklaşım ile siklus başına gebelik oranı yaklaşık %10'lara çıkmaktadır. Yönetimde temel yaklaşım; nedenin izahından çok, fertilite ihtimalini arttıran tedavi modaliteleri arasından, daha basit ve maliyeti düşük olandan, daha kapsamlı ve agresif olan seçeneklere basamak basamak geçilmesi ve tedavilerin çiftler bazında bireyselleştirilmesidir.

Management of Unexplained Infertility

Infertility is defined by the failure to achieve a successful pregnancy after 12 months, timed unprotected intercourse. Almost 13-15 percent of the couples suffer from infertility. Unexplained infertility is the term of determining no abnormalities in sperm analysis, ovulatory and tubal function examinations. The prevalence of unexplained infertility varies between 22 and 28 percent. Immunological, endocrinological and genetic factors which are widely heterogeneus, can cause unexplained infertility. While planning the treatment programme, the options which need lesser resource and have lesser side effects must be chosen at first step. In failure, more aggressive and exhaustive treatment options must be tried. In the management of the unexplained infertility, the initial treatment must be observational approach and changing the life style. It is demonstrated that using only the clomiphene citrate or intrauterine insemination is not effective. For this reason, as the patients age and ovarian reserve considered, after the observational approach, the initial treatment must be the combination of clomiphene citrate and intrauterine insemination. With this approach, pregnancy rate is rises to 10 percent for a cycle. Management wise, choosing the cheapest effective treatment for increased fertilization should be the priority, before moving onto more expensive and aggresive approaches. Apart from the diagnostic work-up, which more or less the same for every patient, treatment protocol should be individualised for every infertile couple.

___

  • The Practice Committee of the American Society for Reproductive Medicine. Definitions of infertility and recurrent pregnancy loss. Fertil Steril. 2008;90 (5 Suppl):60. Gurunath S, Pandian Z, Anderson RA, Siladitya Bhattarhacya. Defining infertility: a systematic review of prevalence studies. Hum Reprod Update. 2011;17: 575–88.