Kendisini Devletine Adamış Bir Consulün Halkına Seslenişi

Bu çalışmada Romalı tarihçi Sallustius Crispus’un Historiae adlı yapıtının içinde yer alan consul Cotta’ın Roma halkına verdiği ve amacına ulaşan söylevi incelenmiştir.  Cotta’nın ikna edici söylevinin yapısı ve söylevde öne çıkardığı unsurlar belirlemeye çalışılmıştır. Bu amaçla söylev filolojik (tarihsel, retoriksel) açıdan değerlendirilmiştir. Tarihsel olarak:  Cotta’nın en yüksek kamu görevi olan consullük makamına gelmeden önceki askeri ve devlet hizmetleri kısaca anlatılmış,  söylevin amacını belirtebilmek için, o dönemdeki siyasal ve politik duruma değinilmiştir. Retoriksel olarak: Söylevin yapısı, ifade biçimi belirlenmiştir. Çalışmanın sonuna, çalışmayı daha anlaşılır kılmak için söylevin Latinceden Türkçeye çevirisi eklenmiştir. 
Anahtar Kelimeler:

Sallustius, Historiae, Cotta, consul

The Speech of Consul Who Dedicated Himself to State

In this study, the successful speech of Cotta to Roman people in Historiae of Sallust’s was examined. We focused on the structure of this persuasive speech and its outstanding elements.   For this purpose we analyzed the speech philologically (historically, rhetorically). Historically:  Cotta’s character and behavior in military and public service before consulship was narrated shortly and to imply his speech’s aim, the social and political situations at Cotta’s days were mentioned.  Rhetorically: The structure of his speech and the explicandum were determined.   To ensure the study more intelligible, the Turkish translation of Cotta’s speech from Latin was added.

___

  • Atlan 2014: Sabahat Atlan, Roma Tarihi'nin Ana Hatları: I. Kısım Cumhuriyet Devri, Türk Tarih Kurumu Yayınları, Ankara.
  • Cicero 2009: M.T.Cicero, “Post Reditum in Senatu ve Post Reditum ad Quirites”, Latinceden çevirenler: Ü. Fafo Telatar, Serap Gür,
  • Cemil Koyuncu, Turgay Erdoğan, Belleten, Türk Tarih Kurumu Yayınları, Ankara.
  • Cicero 2006: M.T.Cicero, Tanrıların Doğası, Çev. G: Özaktürk; F. Telatar, Dost Yayınları, Ankara.
  • Pagan 2009: Victoria.E. Pagan, A Sallust Reader: Selections from Bellum Catilinae and Bellum Iugurthinum, and Historiae, Bolchazy-Carducci Publisher.
  • Rosenblitt 2011: Rosenblitt, J. Alison “The "Devotio" of Sallust's Cotta”, American Journal of Philology,132.
  • Telatar, 2008: Ü. Fafo Telatar, “Sertorius ile Mücadelede Pompeius’un Senatoya Mektubu”, A.Ü. Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Dergisi, 1.