TARİH DERSLERİNDE“EGE ADALARI SORUNU”NUN ÖĞRETİMİNE İLİŞKİN TARİH ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ

Müfredatlar hazırlanırken tarih dersinin genel amaçları çerçevesinde tarih öğretiminin amaçlarından birisi olan öğrenenlerin  “günümüzü anlamlandırmasını” sağlayacak belli başlı konulara yer verilmesine de özen gösterildiği düşünülmektedir. Bu çerçevede günümüzde bir çok kez gündemi oluşturan Ege Adaları ve Sorunlarının tarih dersi konuları içerisinde öğrencilerde farkındalık oluşturacak şekilde yer alması ve işlenmesi gerekmektedir. Ancak konu alanı içeriğinin çok yoğun olması dolayısıyla tarih ders içeriğinin yetiştirilemediği ve bazı konuların yeterince irdelenmediği profesyoneller tarafından dile getirilmektedir. Buradan hareketle Ege Adaları Sorununun lise tarih derslerinde ne düzeyde işlendiği ve öğrencilerin bu çerçevede bilinçli olup olmadıkları incelenmeye değer bulunmuştur.   Bu amaçla tarih  öğretmenlerin görüşleri tespit edilmiş ve elde edilen bulgulara yönelik öneriler geliştirilmiştir.

EVALUATION OF HISTORY TEACHERS’ VIEWS ON TEACHING AEGEAN ISLANDS ISSUES

The curriculum is a program of a specific history teaching within the general objectives of the history course which makes sense of the present. In this frame, the history lesson of the Aegean Islands and the Problems, which constitute the agenda once a day, is now on the spot to create awareness in the students and to be processed. However, because it is so intense that history is not taught in the course content and some issues are not adequately discussed by professionals. It is worth noting at this point how much work was done in their classes at the beginning of the Aegean Islands Problem and whether the students were conscious of this plan. The opinions of the teachers were taken and the findings were suggested.

___

  • Demircan, Y. (2002). Ege Adalarında Osmanlı Hakimiyeti. Türkler, 9. Cilt. S. 363-372.
  • Hayta, N. (1996). İkinci Dünya Savaşı Yıllarında Ege Adaları Sorunu. Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, 36(817).
  • Hayta, N. (2000). Ege Adaları Meselesinin Tarihçesi Hakkında 3 Şubat 1922 Tarihli Bir Rapor. Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, 46(225).
  • Hayta, N. (2015). 1911’den Günümüze Ege Adaları Sorunu, Ankara: Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi Yayını.
  • Özman, M. A. “Lozan Andlaşmalarında Ege Adalarının Hukuki Statüsü”, A. Ü. SBF Dergisi, Cilt. LXIII, No. 3-4, Temmuz- Aralık 1988, ss. 197-207 www.politics.ankara.edu.tr/dergi/pdf/43/3/m_aydogan.pdf
  • Ünal, A. A. (2002). XVI. Ve XVII. Yüzyıllarda Cezayir-i Bahr-i Sefid (Akdeniz-Ege Adaları ya da Kapudan Paşa Eyaleti ), 9. Cilt; s. 614-617.
  • İncelenen Ders Kitapları
  • Ataş, Ç. (2017). İlköğretim 8. Sınıf Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı. Ankara: Top yayıncılık.
  • Balcılar, E.; Kılıç, M.; Kurt,Y. .(2016). Ortaöğretim Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük. İzmir: Top Yayıncılık.
  • Tüysüz, S. (2016). Ortaöğretim Tarih 10 Ders Kitabı. Ankara: Tuna Yayıncılık.
  • Ürküt, M. (2017). Ortaöğretim Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük. Ankara: Ata Yayıncılık.