Cemaat izinde bir görme biçimi arayışı: “İhsan Hala” belgeseli

Bu çalışma, gündelik hayatın her alanında kendisini farklı tanımlamalar ekseninde döndüren aidiyet diye adlandırdığımız anlam setlerine dair bir temas alanıdır. Bireylerin bu aidiyet setleri özelinde güvenli alan uğruna fedakârlığa hazır olmaları ve diğer bir anlamda güvensiz olan alanların nasıl ötekileştirildikleri ile ilgili bakış açısının yazıya dönüştürülme çabalarından bir tanesidir. Cemaat sınırları diye atfedilen alanların nasıl korunduğunu keşfetme yöntemi, bu çalışmada görsel antropolojinin sunduğu veriler ile anlamlandırılmaya çalışılmıştır. Tabii bu kutsal olan gizemli sınırlarla temas etmek, büyük bir direniş ile karşılanmaktadır. Görsel antropolojinin bu direniş üzerinde sunduğu veriler teması en azamiye indirmektedir. Çalışmanın araştırma nesnesi Veysel Akşahin’in yönettiği “Hala” belgeselidir. Belgesel kurgusallıktan uzak olması nedeniyle tercih edilmiştir. İhsan Hala özelinde ele alınan bu belgeselin bölümlendirilerek başlıklar altında incelenmesinin akabinde, büyük bir ifade biçimine dönüşen hala etiketinin, İhsan Çolak üzerinde performatif olarak gelişen imajın nasıl anlamlandırıldığı ifade edilmeye çalışılmıştır.

Search for a way of seeing in the footsteps of a community: The documentary of “Aunt İhsan”

This paper is a contact area about the sets of meaning which we call belonging, which turns itself on the axis of differing descriptions in every field of daily life. It is an effort to put writing individuals’ perspectives of readiness for sacrifice for safe zones specific to those sets of belonging. In other words, their perspectives of how they marginalize the unsafe zones. Efforts are made in this study to make sense of the methods of discovering how the areas, which are referred to as borders of community, are protected by using the data provided by visual anthropology. Having contact with those mysterious borders, which are sacred, meets great resistance. The data provided by visual anthropology in relation to the resistance minimise the contact. The research object of this study is the documentary “Hala” (Aunt) directed by Veysel Akşahin. It was chosen as the object of study due to the fact that it was away from fictionality. The documentary which was considered specifically as “Aunt Ihsan”, was divided into parts and analyzed thus, and then efforts were made to describe how the label “Aunt”, the image which develop performatively through İhsan Çolak, was assigned meaning.

___

  • Akşahin, V. (Yönetmen) (2012). Hala [Belgesel]. Erciyes Üniversitesi.
  • Barutçu, A. (2013). Türkiye’de erkeklik inşasının bedensel ve toplumsal aşamaları. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Bauman, Z. (2017). Cemaatler, 2. basım. (N. Soysal, çev.). Say Yayınları.
  • Ceylan, T. (2011). Toplumsal sistem analizinde toplumsal statü ve rol, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 15(1), 89-104.
  • Douglas, M. (2016). Kurumlar nasıl düşünür? (İ. Çoşkun, çev.). İthaki Yayınları.
  • Durkheim, E. (2010). Dinsel yaşamın ilk biçimleri. (Ö. Ozankaya, çev.). Cem Yayınevi.
  • Durkheim, E. (2015). Sosyolojik yöntemin kuralları, 3. basım. (C. B. Akal, çev.). Dost Yayınları.
  • Eroğlu, H. Ö. (2016). Foucault’un iktidarları. Amme İdaresi Dergisi, 49(2), 39-54.
  • Goffman, E. (2014). Damga. Örselenmiş kimliğin idare edilişi üzerine notlar, 2. basım. (Ş. Geniş, L. Ünsaldı ve S. N. Ağırnaslı, çev.). Heretik Yayıncılık.
  • Goffman, E. (2020). Günlük yaşamda benliğin sunumu, 3. basım. (B. Cezar, çev.). Metis Yayınları.
  • Karacagil, Z. (2017). Erkekliğin kurgulanmasında askerlik hizmeti. International Journal of Human Sciences, 14(4), 4410-4424. https://doi.org/10.14687/jhs.v14i4.4913
  • Sarup, M. (2004). Post-yapısalcılık ve postmodernizm, 2. basım. (A. Güçlü, çev.). Bilim ve Sanat Yayınevi.
  • Tönnies, F. (2019). Cemaat ve cemiyet. (E. Güler, çev.). Vakıfbank Kültür Yayınları.