TÜRKİYE’DE DOĞAL VARLIKLARIN SÜRDÜRÜLEBİLİR KULLANIMINDA BİYOETİĞİN BİR ARAÇ OLARAK KULLANILMASI; BATI ANADOLU YÖRÜKLERİ ÜZERİNDEN ÖRNEK OLAY İNCELEMESİ

Batı Anadolu’da yüzlerce yılda geliştirdikleri biyoetik yaklaşımla hayatlarını idame ettiren ve doğal varlık kullanımını da bu ilke-prensipler çerçevesinde sürdüren Yörük grupları, bulundukları coğrafyanın ekolojik ve ekosistem yapısının da yüzlerce yıldır korunmasına, sürdürülebilir bir şekilde var olmasına sebebiyet vermişlerdir. Bu çalışmada temel olarak doğal varlıkların kullanımı ve yönetiminde sürdürülebilirliğin sağlanmasında biyoetiğin (doğa etiği) araçlarının nasıl devreye sokulabileceği pastoral göçebe unsurları gösteren Batı Anadolu Yörükleri üzerinden örnek bir olay (vaka) incelemesi ile irdelenmektedir. Çalışmanın sonuçlarını izleyerek, insanın ekolojik taşıma kapasitesini aşmasına ve dolayısıyla türünün ortadan kalkmasına yol açabilecek günümüzdeki mevcut tüketim ilişkileri ve kültürüne karşı somut olarak alternatif bir doğa kültürü yaklaşımı sunma fırsatı doğmaktadır.

___

  • Arıcanlı, İ., 1979. “Osmanlı İmparatorluğu’nda Yörük ve Aşiret Ayırımı”, Boğaziçi Üniversitesi Dergisi, 7, Syf.28, 32, İstanbul.