HATAY ORTA PALEOLİTİK DÖNEM ENDÜSTRİLERİNDE HAMMADDE KULLANIMI

Hammadde ekonomisi çalışmaları son dönemlerde önem kazanmıştır ve geçmişte yaşamış insanlarının yaşam biçimleri, avcılık stratejileri, yerleşim sistemleri gibi geçmiş insan davranışlarının ortaya çıkarılmasını hedeflemektedir. Bu çalışmada Hatay İli Orta Paleolitik döneme ait Üçağızlı II, Merdivenli ve Tıkalı Mağaralarından ele geçen taş alet kalıntıları kullanılarak hammadde kullanım ekonomilerinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Bu kapsamda bu mağara yerleşimlerinde geçmişte yaşamış insanların ne tip hammadde kaynakları kullandıkları ve bu kaynakları nasıl yönettiklerini gösteren davranışsal özellikleri araştırılmıştır. Bölgede yürütülen kazı ve yüzey araştırmaları sonucunda iki tip hammadde kaynağı tespit edilmiştir. Bu kaynaklar jeolojik oluşumlarına göre birincil ve ikincil olarak tanımlanmıştır. Mağaraların içerisinde jeolojik oluşumlarına göre ikincil olan çakıl taşı kabuklu çakmaktaşları sıklıkla kullanılmıştır. Birincil hammadde kaynakları ise daha az oranda tüketilmiştir

___

  • Andrefsky, W. (1994). Raw Material Availability and the Organizition of Technology. American Antiquity. 59–1: 21–34.
  • Baykara, İ. (2005). Merdivenli Mağarası Buluntuların İncelenmesi. Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Antropoloji Bölümü.
  • Baykara, İ. ve Güleç, E. (2011). Anadolu Orta Paleolitik Dönem Taş Alet Kültürleri. Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi 75. Kuruluş Yıldönümü Anı Kitabı: Biyolojik Antropoloji, E. Güleç, İ. Özer, M. Sağır, B. K. Özer (Ed.), 47-71. Ankara: DTCF Yayınları.