Uluslararası Finansal Bütünleşmenin Gelişmekte Olan Ülkelerdeki Tüketim ve Milli Gelir Oynaklıklarına Etkisi

Bu makalede, uluslararası finansal entegrasyonun gelişmekte olan ülkelerdeki makroekonomik oynaklıklar üzerindeki etkisi 1980-2014 dönemi için analiz edilmiştir. Öncelikle gelişmekte olan ülkelerinmakroekonomik oynaklık serileri incelenmiş ve ortalamada bu ülkelerdeki tüketim ve milli gelir oynaklıklarının 2000’li yıllarla birlikte düşmeye başladığı tespit edilmiştir. Ancak, 1990’lı yıllarlakarşılaştırıldığında 2000’li yıllarda Brezilya ve Meksika gibi görece oynaklıkların (tüketim oynaklığı/milli gelir oynaklığı) azaldığı ülkelerin aksine Türkiye ve Güney Kore gibi bazı gelişmekte olan ülkelerde görece oynaklıklar artmıştır. Ekonometrik analiz bölümünde ise şu sonuçlara ulaşılmıştır: finansal entegrasyon çıktı oynaklığını azaltmakta ve tüketim oynaklığını ise artırmaktadır. Öte yandan, ticari açıklığın makroekonomik oynaklıklar üzerinde istatistiki olarak anlamlı bir etkisi bulunmamaktadır. Son olarak, finansal gelişmişlik makroekonomik oynaklıkları artırmaktadır.

The Effects of International Financial Integration on Output and Consumption Volatilities in Developing Countries

In this paper, the effects of international financial integration on macroeconomic volatilities in developing countries are analyzed over the period 1980-2014. The following results are reported as a result of examination of macroeconomic volatility series in developing countries; average output and consumption volatilities have decreased for developing countries especially since 2000. However, relative volatility (the ratio of consumption volatility to output volatility) has increased in the 2000s compared to 1990s in some developing countries like Turkey and South Korea. In other developing countries like Brazil and Mexico, it has decreased. In the econometric part of the analysis, it has been concluded that financial openness decreases output volatilities and increases consumption volatilities. On the other hand, trade openness does not have any impact on macroeconomic volatilies. Finally, financial development increases macroeconomic volatilities. 

___

  • Referans 1 Aghion, Philippe, Philippe Bacchetta and Abhhijit Banerjee (2000), “Capital Markets and the Instability of Open Economies”, CEPR Discussion Papers 2083.