Meclisin Açılma Sürecinde Mustafa Kemal Paşa (Nuh) ile Çanakkale Mevki Müstahkem Kumandanı Miralay Şevket Galatalı (İsa) Arasında Yapılan Gizli Yazışma Örnekleri

Millî Mücadele döneminde Mondros’la başlayan işgallere karşı çıkan Mustafa Kemal Paşa ve Temsil Heyeti üyeleri direnişe geçme kararı almış ve bu harekatın başarıya ulaşabilmesi için en büyük görevi Türk Subayları üstlenmiştir. “Galatalı” lakabıyla tanınan, İstanbul Boğaz’ından sorumlu Çanakkale Mevki Müstahkem Kumandanı Miralay Şevket Bey’de bu subaylar arasındadır. Şevket Bey cephedeki başarılarının yanı sıra siyasi bağlantıların kurulması hususunda Millî Mücadele dönemi kahramanları arasında yerini almıştır. Ayrıca yabancı istihbarat örgütleri tarafından faaliyetleri yakından takip edilen “Karakol Cemiyeti” kurucuları arasındadır. Karakol Cemiyeti’nin diğer kurucularından Kara Vasıf Bey ile yürüttüğü örgüt liderliği ile Millî Mücadele döneminde özellikle İstanbul Hükümeti ve Sivas karargâhı arasında istihbaratın sağlanmasında kilit isim olmuştur. Bu çalışmada meclisin açılmasına kadar geçen sürede Şevket Bey ve Mustafa Kemal Paşa arasında yapılan gizli görüşmeler arşiv belgeleri ışığında ele alınmaya çalışılmıştır.

___

  • Referans 1 Akal, Emel, (2018), Millî Mücadelenin Başlangıcında Mustafa Kemal, İttihat Terakki ve Bolşevizm, (İstanbul: İletişim Yayınları)