CAPSELLA BURSA-PASTORIS (L.) MEDIK (CRUCIFERAE) TOHUMLARININ VE KÖKLERİNİN SABİT YAĞ İÇERİKLERİ AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILMASI :

Capsella bursa-pastoris (L.) Medik Cruciferae (Brassicaceae) familyasına ait kozmopolit bir bitkidir, Türkiye’ de ve dünyanın pek çok yerinde yetişmektedir.Tabandaki rozet yaprakları tazeyken salata olarak tüketilen veya pişirilerek yenen C. bursa-pastoris çeşitli tıbbi etkilere sahip olup (diüretik, antienflamatuar, antiülser, hemostatik vb), bitki üzerinde çok sayıda çalışma gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada Türkiye’ de yetişen türün tohumlarının ve köklerinin yağ asidi bileşimi literatürde yer alan (değişik coğrafi bölgelerden toplanan) örneklerle karşılaştırmıştır. Tohumların doymamış yağ asitlerince (oleik %22.863; linoleik %20.859; linolenik %12.197) zengin olduğu, kökün ise palmitik asitçe (%44) zengin olduğu görülmüştür

COMPARISON OF THE FIXED OIL OF SEEDS AND ROOTS OF CAPSELLA BURSA

Capsella bursa-pastoris (L.) Medik., belonging to Cruciferae (Brassicaceae) is a cosmopolitan species growing in Turkey and worldwide. C. bursa-pastoris of which fresh basal leaves are consumed as salads or freshly cooked and the plant also has many medicinal activities that have been studied in detail (diuretic, anti-inflammatory, anti-ulcer, hemostatic etc.). In this study we compared the fixed oil composition of the seeds and roots of the species with the compositions of them in the literature. Seed oil was found to be rich in unsaturated fatty acids (oleic 22.863%; linoleic 20.859%; linolenic 12.197%) whereas the root oil was rich in palmitic acid (44%)