AVRUPA BİRLİĞİ’NİN TÜRKİYE İLE ORTAK GÜVENLİK POLİTİKALARI

Avrupalılık kimliği ilk ortaya çıktığı dönemden itibaren her zaman kıta Avrupa’sındaki ülkelerin bir arada olması ve ortak değerler etrafında toplanması hedefiyle gündeme gelmiştir. Yüz yıllardır Avrupa’da süren çatışma ve savaş haline bir son vermek ve dış dünyaya karşı güçlü bir görüntü sunmak isteyen dönemin sanatçıları ve önemli düşünürleri dini değerler etrafında toplanılması fikrini ortaya atmışlardır. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı sonrasında ise kıta devletlerinin yaşadığı büyük yıkım ve ekonomik sorunlar nedeniyle sadece dini temelli olmakla kalmayıp hemen hemen her alanda bir arada olunması gerektiği fikri doğmuştur. Türkiye de Tanzimat’tan beri gerçekleştirmek istediği batılılaşma hamlelerini İkinci Dünya Savaşı sonrasında uluslararası örgütlere katılmakla sürdürmüş, bu yüzden de Avrupa Birliği önemli yer tutmuştur. Birliğin genişlemesi ve gelişmesi neticesinde güvenlik politikalarında önemli değişiklikler meydana gelmiş ve oluşturulacak yeni politikalarda Türkiye her zaman önemli yer tutmuştur. Bu makalede, Avrupa Birliği’nin oluşma evresi ve Türkiye’nin Birliğe dâhil olma çabaları anlatılacaktır ve son olarak ortak güvenlik politikalarına değinilecektir.

___

  • Ercan, Murat, Avrupa Birliği ve Türkiye İle İlişkileri, Efeakademi Yayınları, İstanbul 2018.
  • Baç, Müftüler Meltem, Türkiye-Avrupa Birliği İlişkilerine Güvenlik Boyutundan Bir Bakış, TESEV Yayınları, İstanbul 2006.
  • Balkır, Canan, Türkiye-AT İlişkileri, Cumhuriyet Dönemi Türkiye Ansiklopedisi, Cilt 11, ss. 66-86, İletişim Yayınları, İstanbul 1995.