Etik Kodların Otel Endüstrisine Katkıları ve Bir Alan Araştırması

Bu çalışma, etik kodların otel endüstrisine katkılarını araştırmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Ayrıca geliştirilen etik kodların otel endüstrisine katkısı ölçeği ile karşılaştırmalı analizler yapılarak, demografik özelliklere ve işletmenin etik kodları için yaptıklarına göre farklılık olup olmadığı tespit edilmiştir. Yaşamımızın hemen hemen her alanında değişimden söz edilmektedir. Bu değişim bireysel ve toplumsal bazı değerleri de değiştirebilmektedir. Dolayısıyla çalışma hayatını doğrudan etkileyen bu süreç, ahlaki çöküntüye ve bunun da etkisiyle performans kayıplarına veya fırsatı lehlerine çevirenler içinde kısa vadeli sınırsız karlara neden olabilmektedir. Çalışma hayatındaki iyi ve doğru veya kötü veya yanlış ayrımının yapılmasını sağlayan etik kodlar değişimden kaynaklanan ahlaki değerlerin yitirilmesini ve haksız kazancı engellemeyi amaçlamaktadır. Bu çerçevede çalışmanın birinci bölümünde etik, iş etiği ve etik kodları kavramsal boyutta ele alınarak, ikinci bölümde de Muğla İl’ inde bulunan 4 ve 5 yıldızlı otellerden anket yöntemi kullanılarak elde edilen veriler SPSS programında değerlendirilmiştir. Son olarak da elde edilen bulgularla alternatif yaklaşımlar sunulmuştur

CONTRIBUTIONS OF ETHIC CODES TO HOTEL INDUSTRY AND A FIELD INVESTIGATION

This study was conducted for the purpose of investigating the contributions of ethic codes to hotel industry. Moreover, by means of comparative analysis of the developed ethic codes through the scale of their contributions to the business life, it was determined whether there are differences according to demographic characteristics and what the company does with regards to ethic codes. There is a change almost every field of the life. This change may be accompanied by some individual and social changes. Hence, this process directly affecting the business life may lead corruption and performance losses or unlimited gains for those who take the advantage of the situation. Ethic codes rendering it possible to differentiate among good and correct or bad and false in business life aim to prevent moral values from deteriorating and unjust gains. In this respect, in the first section of the study, ethic, business ethic and ethic codes are dealt with in a conceptual dimension. In the second section, data obtained from four- and five-star hotels in Muğla region via questionnaire technique were analyzed through SPSS program. Finally, alternative approaches were suggested based on the findings

___

  • AKBULUT, Emine Ebru (2000), Etik Davranış Kuralları ve Türkiye Sermaye Piya- sası Aracı Kuruluşları Birliği İçin Öneri, Yeterlilik Etüdü, Sermaye Piyasası Kurulu, Piyasa Gözetim ve Düzenleme Dairesi, Ankara.
  • AKGÜL, A. ve ÇEVİK, O. (2003), İstatistiksel Analiz Teknikleri “SPSS’ te İşletme Yönetimi Uygulamaları”, Emek Ofset Ltd. Şti., Ankara.
  • ARIKAN, Semra (1995), İşletmelerde Sosyal Sorumluluk ve İş Ahlakı, Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt:13, Ankara.
  • ARSLAN, Mahmut (2005), İş ve Meslek Ahlakı, Siyasal Kitabevi, Ankara.
  • AVŞAR, Zakir (2003), Medyada Klasik Etik Kodlar Bir İllüzyon mu?, 1. Ulusal Uygu- lamalı Etik Kongresi Kitabı, ODTÜ, Ankara.
  • BAYRAK KÖK, Sabahat (2006), Organizasyonel Kurumsallaşmada Bir Değer Boyu- tu: İş Ahlakının Kurumsallaşması, İş, Güç Endüstri İlişkileri ve İnsan Kay- nakları Dergisi, Cilt:8, Sayı:1.
  • BOLAT, Tamer SEYMEN ve AYTEMİZ, Oya (2003), Örgütlerde İş Etiğinin Yerleşti- rilmesinde Dönüşümcü Liderlik Tarzının Etkileri Üzerine Bir Değerlendirme, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt:6, Sayı:9, Balıkesir.
  • BAUMAN, Zygmunt (1998), Postmodern Etik (Çev: Alev TÜRKER), Ayrıntı Yayınla- rı, İstanbul.
  • BÜYÜKÖZTÜRK, Şener (2004), Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı, Pegem Yay., 4. Baskı, Ankara.
  • EASTWOOD, K., LAMSA, A,- M, SAKKINEN, A, (2005), About Ethics And Values In Business Education- A Cross- Cultural Perspective, http://ejbo.jyu.fi/.
  • ERSEL, Hasan (1998), Aracıların Kendi İç İşleyişinde ve Müşterileri İle Olan İlişkilerinde Etik Değerler, Türk Sermaye Piyasasında Etik Değerler ve İş Adabına İlişkin Çalışma Kuralları, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, Acar Matbaacılık A. Ş., İstanbul.
  • KILINÇ, İzzet (2000), İş Etiği Kapsamında Otel Yöneticilerinin Çalışanlara Karşı Etik Sorumluluklarının İzmir’ de Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Öğrenimi Gören Öğrencilerin Bakış Açıları İle Değerlendirilmesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt: 2, Sayı: 3, İzmir.
  • LUKES, Steven (1998), Marksizm ve Ahlâk, Çev: Osman Akınhay, Ayrıntı Yayınları, Birinci Basım, İstanbul.
  • ÖZDOĞAN, F. Bahar (2007), Pazarlamada Tüketim ve Tüketici Ahlakı, Siyasal Kitabevi, Ankara.
  • ÖZKALP, E. ve KIREL, Ç. (2001), Örgütsel Davranış, Etam A.Ş. Matbaa Tesisleri, Eskişehir.
  • ÖZTÜRK, Namık Kemal (2001), Yolsuzluklarla Mücadelede İtalya’ dan Ders Alınabilir mi?, Amme İdare Dergisi, Cilt: 34 Sayı:1, Ankara.
  • ÖZTÜRK, Namık Kemal (1999), Kamu ve Özel Yönetim Etiği: Benzerlikler ve Farklı- lıklar, Amme İdaresi Dergisi, Cilt: 32 Sayı:2, Ankara.
  • PEHLİVAN, İnayet (1998), Yönetsel Mesleki ve Örgütsel Etik, Pegem Yayıncılık, 1. Basım, Ankara.
  • PIEPER, Annemarie (1999), Etiğe Giriş, Ayrıntı Yayınları, İstanbul.
  • POST, J. E., LAWRENCE, A. T., WEBER, J. (1999), Business And Society Corporate Strategy, Public Policy, Ethics, Ninth Edition, McGraw- Hill, India.
  • SOLOMON, Robert C. (1984), Ethics, McGraw- Hill Pub. Com., New York.
  • SUCU, Yaşar (2003), Yönetim ve Etik, Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 11. Ulusal Yönetim Ve Organizasyon Kongresi, Afyon.
  • TENGİLİMOĞLU, D.ve TAHTASAKAL, M. (2004), Büro Etik Kuralları ve Büroda Yaşanan Cinsel Taciz Olaylarının Cinsiyete Göre Algılama Biçimi: Bir Alan Araştırması, Gazi Üni.Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi Dergisi, Sa- yı:15, Ankara.
  • TIERNEY, Elizabeth P. (1997), İş Ahlakı Yöneticiler İçin Bir Rehber, 1. Basım, Rota Yayın, İstanbul.
  • TORLAK, Ömer(2006), Pazarlama Ahlakı, Beta Basım A.Ş., 3. Baskı, İstanbul.
  • URAL, Tülin (2000), Pazarlama Yöneticilerinin Etiksel Karar Sürecini Etkileyen Değişkenler Üzerine Bir Araştırma, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Doktora Tezi, Adana.
  • Websters’ Third New Intarnational Dictionary (1993) Merriam Webter Inc., Massachusetts.
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 2687-1912
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1998
  • Yayıncı: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Stratejik Yönetim Aracı Olan Maliyetleri Aşağı Çekme Stratejisinin Uygulanmasında İşletme İçi Destekleyici Faaliyet Birimlerinin Rolü

Mehmet YILDIZ, Ayhan KAPUSUZOĞLU

Termal Turizmin Ekonomik Etkileri: Gönen Örneği

Bedriye TUNÇSİPER, Mehmet KAŞLI

Personel Temin Sürecinde Gazete İlanları Üzerine Karşılaştırmalı Bir Çalışma

H Nejat BASIM, Harun ŞEŞEN, Elif ŞEŞEN

Turizm Alanında Öğretmenlik Eğitimi Veren Lisans Programlarında Yabancı Dil Eğitimi: Akademisyen ve Öğrencilerin Değerlendirmeleri

Azize Tunç HUSSEİN, Saadet Pınar TEMİZKAN, Rahman TEMİZKAN

Etik Kodların Otel Endüstrisine Katkıları ve Bir Alan Araştırması

Çetin BEKTAŞ

Örgüt Kültürü ve Örgütsel Bağlılık İlişkisi: Beş Yıldızlı Bir Otel İşletmesinde Araştırma

Şenol ÇAVUŞ, Arzu GÜRDOĞAN

DESTİNASYONU YÖNETEN ORGANİZASYONLAR ve DESTİNASYON PAYDAŞLARI ARASINDAKİ İLİŞKİLER: TÜRKİYE’ DE MARMARA, EGE ve AKDENİZ BÖLGELERİNDE YAPILAN BİR ARAŞTIRMA

Fatih SEMERCİÖZ, Dilek DÖNMEZ, Meral DURSUN

Turistik Amaçlı Endüstriyel Mutfaklarda Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları HACCP Yönetim Sisteminin Önemine İlişkin Kavramsal Bir İnceleme

Mehmet SARIOĞLAN, Seda ŞAHİN

Küreselleşme Sürecinde Turizm Endüstrisinin Avrupa Birliği ve Türkiye Ekonomisindeki Yeri ve Önemi

Hüseyin ÇEKEN, Levent ATEŞOĞLU

Yüksek Öğretimde Öğrenci Tatmin Düzeyleri ile Başarı Ortalamaları Arasındaki İlişki: Hazırlık Sınıfı Öğrencileri Üzerinde Bir Uygulama

Hakan KOÇ, Yalçın ARSLANTÜRK, Sıddık ARSLAN