UYGULAMALI DİL BİLİM: BİLİNMEYENE YOLCULUK

Dil alanındaki araştırmalar binlerce yıl öncesine dayanmaktadır. Ancak İngilizcenin modern anlamda “Uygulamalı Dil Bilim” üzerindeki etkisi, bu alanın ortaya çıkmasında ve gelişiminde katkı sağlayan en büyük faktördür. Bununla birlikte, uygulamalı dil bilimin ne zaman ayrı bir bilim hâline geldiğini tam olarak belirlemek zordur. 1950'lerden beri uygulamalı dil bilimin, genel dil bilimden ayrılmaz bir parça olduğu veya teorik dil bilim olarak adlandırıldığı bilinmektedir. O dönemlerde, bu alandakilerin çalışmaları esas olarak sadece dil öğrenme, dil öğretme ve test etme alanlarıyla sınırlı kalmıştır. Bunun dışındakiler uygulamalı dil bilim olarak görülmemiş, kapsadığı konularda ise büyük ilerleme kaydedilmiştir. Belki de alanının gereği olarak bu alanda çalışanların geçmişte yalnızca eğitim konularına odaklanmaları doğal karşılanmıştır. Fakat zamanla onlar da dil öğretmekten veya araştırmaktan daha fazlasını yapmaları gerektiğini düşünmüşlerdir. Bu nedenle, uygulamalı dil bilim artık dil bilim alanının bir alt kümesi olarak kabul edilemez hâle gelmiştir. Aksine uygulamalı dil bilim – teorik dil bilim de dâhil – dil, toplum ve sorunlarını anlamak için birçok disiplinden elde edilen bilgiyi uygulayan multidisipliner bir alandır. Daha sonra sosyal dil bilim, psiko dil bilim, sinir dil bilim ve hesaplamalı dil bilim gibi bu alanda ortaya çıkan birçok bilim dalı görülmeye başlanmıştır. Bu önemli gelişmelere rağmen, uygulamalı dil bilimciler hâlâ insan toplumlarında gelişime yol açabilecek birçok alanda yer almak konusunda isteksiz kalmışlardır. Bu araştırmanın amacı, nispeten modern sayılan bu alanın en önemli inceliklerini ortaya çıkarmak, kavramını, oluşumunu ve gelecekte nereye varabileceğini açıklığa kavuşturmaktır.

___

  • Alusaymi, Salih, el- Lisaniyat et-Tatbikiyye Kadaya ve Meyadin ve Tatbikat, Ürdün, Daru Künuz el-Ma’rife, 2019.
  • Brumfit, Christopher, “How Applied Linguistics is the same as any other science”, international journal of applied linguistics, vol.7, no.1, 1997.
  • Cook, Guy, “Birds out of Dinosaurs: The Death and Life of Applied Linguistics’’, The journal Applied Linguistics, vol. 36, no. 4, September 2015.
  • Daves, Alan - Catherine Elder, The Handbook of Applied Linguistic - Applied Linguistics: Subject to Discipline, United Kingdom, Blackwell Publishing, 2004.
  • Hassani, Ahmed, Dirasat fi el-Lisaniyat et-Tatbikiyye Haklu Talimiyyeti’l-Lüğat, 2. bs., Cezair, Divanü’l-Matbuati’l-Camiiye, 2009.
  • Li, Wei, Applied Linguistics, 1. ed., United Kingdom, Wiley Blackwell, 2014.
  • Markee, Numa, “Applied Linguistics Whahts That’’, System, vol. 18, no. 3, December 1990.
  • Schmitt, Norbert, An introduction to Applied Linguistics, 2. ed., London, Hodder Education, 2010.
  • Shuy, Roger, “Applied linguistics past and future”, The journal Applied Linguistics, vol.36, no.4, September 2015.
  • Tarone, Elaine, “Second Language Acquisition in Applied Linguistics: 1925–2015 and beyond”, The journal Applied Linguistics, vol. 36, no. 4, September 2015.
  • Widdowson, Henry, “Models and fictions’’, The journal Applied Linguistics, vol. 1, no. 2, July 1980.
  • Widdoson, Henry, “on the limitations of linguistics applied’’, The journal Applied Linguistics, vol. 21, no. 1, September 2015.