Türkiye’deki Aile Hekimliği Sistemi İçin Öneriler

Birinci basamak sağlık hizmetlerinin ana bileşeni olarak çoğu gelişmiş ve gelişmekte olan ülkede Aile Hekimliği sistemine geçilmiş olup, koruyucu sağlık hizmetlerinin neredeyse tamamı bu sistem üzerinden verilmektedir. Hastaya ulaşım kolaylığı ve ikincil korumayı da içerdiğinden kaliteli bir aile hekimliği sistemi, diğer sağlık kuruluşlarının yüklerini de azaltacak olup, onların da kalitelerinde ve verimliliklerinde artışa sebep olacaktır. Tam tersi durumda ise hem diğer sağlık kuruluşlarının yükü artacak hem de Aile hekimliği sistemindeki plansız yoğunluk nedeniyle koruyucu sağlık hizmetlerinde aksamalar meydana gelecektir.

Recommendations for Family Medicine System in Turkey

As the main component of primary health care services, the Family Medicine system has been introduced in most developed and developing countries, and almost all preventive health care services are provided through this system. A quality family medicine system will also reduce the burden of other healthcare institutions, as it includes ease of access to the patient and secondary protection, and will also increase their quality and efficiency. On the contrary, both the burden of other health institutions will increase and disruptions in preventive health services will occur due to unplanned density in the family medicine system.

___

  • Ayhan Başer D, Kahveci R, EM Koç, Kasım İ, Şencan İ, Özkara A. Etkin Sağlık Sistemleri İçin Güçlü Birinci Basamak. Ankara Med J 2015, 15(1): 26-31.
  • Akman M. Türkiye’de birinci basamağın gücü. Türk Aile Hek Derg 2014; 18(2): 70-78.
  • Öztek Z. Sağlıkta Dönüşüm Ve Aile Hekimliği. Toplum Hekimliği Bülteni 2006; 25(2): 1-6.
  • Uğurlu M, Eğici MT, Yıldırım O, Örnek M, Üstü Y. Aile Hekimliği Uygulamasında Güncel Problemler ve Çözüm Yolları – 2. Ankara Med J 2012; 12(1): 4-10.
  • Üstü Y, Uğurlu M. Bir Analiz: Aile Hekimliği Ülkemizde Etkin Kullanılıyor mu? Ankara Med J, 2015, 15(4): 244-248.
  • Serin H, Serin S, Bakacak M, Ölmez S. Sağlık Çalışanlarına Yönelik Şiddet. STED 2015; 24(3): 109-113.
  • Başol E. Gelişmekte olan ülkelerde strateji: Sağlık sisteminde sevk zinciri. Balkan Sosyal Bilimler Dergisi 2015; 4(8): 128-140.
  • Bulut S, Uğurluoğlu Ö. Aile hekimlerinin bakış açısı ile sevk zincirinin değerlendirilmesi. Türkiye Aile Hekimliği Dergisi 2018; 22(3): 118-132.
  • Yılmazel G, Çetinkaya F. Sağlık okuryazarlığının toplum sağlığı açısından önemi. TAF Preventive Medicine Bulletin 2016; 15(1), 69-74.
  • Ölmez E, Barkan O. Sağlık okuryazarlık düzeylerinin belirlenmesi ve hasta hekim ilişkisinin değerlendirilmesi. Balkan Sosyal Bilimler Dergisi 2015; 4(8): 121-127.
  • Fettah K, Şahin B. Birinci Basamak Sağlık Kuruluşlarında Çalışan Personelin Performansa Dayalı Döner Sermaye Ek Ödeme Uygulamasına İlişkin Değerlendirmeleri. Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi 2009; 12(2): 177-201.
  • Doğru EK. Aile Hekimliğinde Disiplin Hükümleri ve İhtar Puanları. TAAD 2016; 28(7): 471-94.
  • Kitapçı H, Avcı S. Aile Hekimliği Uygulaması Hakkında Kişilerin Bilgi Düzeylerinin Ölçülmesi ve Beklentilerinin Tespit Edilmesi. Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 2010; 4(1): 66-29.
Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-6187
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2003
  • Yayıncı: Ankara Eğitim ve Araşt. Hast.
Sayıdaki Diğer Makaleler

1900 METRE RAKIMDA HEMOGLOBİN YÜKSEKLİĞİ NEDENİ İLE BAŞVURAN OLGULARIN ETYOLOJİSİ: TEK MERKEZ DENEYİMİ

Gülden SİNCAN, Suat SİNCAN, Ömer TOPDAĞI, Beyza YÜKSEL, Fuat ERDEM, Rahşan YILDIRIM

KIRILGANLIĞIN YAŞLI BİREYLERDE TAMAMLAYICI–ALTERNATİF TIP UYGULAMALARI HAKKINDAKİ GÖRÜŞ, TUTUM VE UYGULAMALAR ÜSTÜNE ETKİSİ

Rana Tuna Doğrul, Berna Göker, İbrahim İleri, Cemile ÖZSÜREKCİ, Hatice Çalışkan, Funda Yıldırım, Burcu Candemir, Çağatay Çavuşoğlu

KALKANEAL EPİN HASTALARINDA FİZİKSEL AKTİVİTE DÜZEYİNİN AYAK AĞRISI VE FONKSİYONEL PERFORMANS ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Özge VERGİLİ, Birhan OKTAŞ, Hülya DEVECİ, Fatma Cansu AKTAŞ, Halime ARIKAN

YENİDOĞANDA NADİR BİR TÜMÖR: KONJENİTAL EPULİS

Dilek KAHVECİOĞLU, Gizem AKPINAR, Ahu ÇOLAK, Mehmet Alparslan GÖNÜLTAŞ, Necmi ARSLAN

Bir psikiyatri biriminde takip edilen tutuklu ve hükümlü ergenlerin özelliklerinin geriye dönük kesitsel olarak incelenmesi

Burak AÇIKEL, Miray ÇETİNKAYA, Yetiş IŞILDAR

Sağlık Çalışanı Olmanın Meme Kanseri Farkındalığı Üzerinde Etkisi Var mı?

Gül BORA MAKAL

KRONİK HEMODİYALİZ HASTALARINDA ARTERİYEL SERTLİK İLE 25- (OH) VİTAMİN D, FGF 23 ARASINDAKİ İLİŞKİ

Süleyman KARAKÖSE, Zeynep BAL, Burak SAYIN, Emre TUTAL, Mehtap Erkmen AKDOĞAN, Siren SEZER, Dilek GÖkÜSTÜN

BRONKOPULMONER DİSPLAZİ TANILI YENİDOĞAN HASTALARIN AKCİĞER ULTRASONOGRAFİSİ BULGULARI

Dilek Dilli, Ahmet Öktem, Çiğdem Üner, Ayşegül Zenciroğlu, Duygu Bidev, Ahmet Özyazıcı, Seda Aydoğan

Türkiye’deki Aile Hekimliği Sistemi İçin Öneriler

İzzet FİDANCI, Duygu YENGİL TACİ

KARARLI KORONER ARTER HASTALIĞI OLAN YAŞLI ERKEKLERDE RUTİN İNFLAMATUAR BELİRTEÇLER VE EJEKSİYON FRAKSİYONU ARASINDAKİ İLİŞKİ

Ayhan COŞGUN