Sekonder iyileşme ile Tedavi Edilen Bir "Aplazia Kutis Konjenita" Olgusu

GİRİŞ VE AMAÇ: Aplazia kutis konjenita nadir görülen, doğumda izole ya da yaygın alanlarda cilt yokluğu ile karakterize heterojen hastalık grubudur. Patofizyoloji açık olmamakla beraber intrauterin travma, enfeksiyon, teratojenler ve vasküler yetmezlik ile ilişkilendirilmiştir. Bizim vakamızda kemik ve dura defekti olmayan aplazia kutis konjenita tanısı sunulmuştur.YÖNTEM: Hastanın ilk değerlendirilmesinde tek bir lezyon saptanmış olup, ek anomali izlenmemiştir. BOS kaçağı gözlenmeyen olguya günlük yara yeri pansuman takibi kararı verildi. Kemik, dura ve galeanın intakt olarak bulunması nedeniyle cerrahi tedavi kararı alınmadı. Yara günlük pansuman takibi ile sekonder iyileşmeye bırakıldı.BULGULAR: C/S ile 39+1 GH da 3280 gr ile 7/8 APGAR skoru ile doğduğu öğrenilen olgunun Batın ve Kranial USG olağan sınırlarda saptandı. EKO da anomali izlenmedi. Skalpte, verteks düzeyinde orta hattın hemen lateralinde yaklaşık olarak 3x4 cm lik kemik ve dura defektinin olmadığı tek bir lezyon gözlenmiştir. Frieden Grup 1 ile uyumlu bulunmuştur. Anne babanın 1. derece akraba olduğu, 3 yaşındaki kardeşinin de benzer bir lezyonla doğduğu ve komplikasyonsuz olarak 3x3 cm lik skar dokusu ile iyileştiği öğrenildi.TARTIŞMA VE SONUÇ: Klinik pratikte nadir görülen bu vakaların medikal ve cerrahi tedavi seçeneklerinin planlaması ve bu hastaların izleminde karşımıza çıkabilecek komplikasyonlar olgumuzda tartışılmıştır. BOS atmosfer teması bulunmayan, kemik ve dura defekti olmayan hastalarda yara sekonder iyileşmeye bırakılabilir.

___

  • Bajpai, M. Pal, K. (2003). Aplasia cutis cerebri with partial acrania total reconstruction in a severe case and review of the literature. J Pediatr Surg.38(2): e4.
  • Frieden, I.J. (1986). Aplasia cutis congenita: a clinical review and proposal for classification. J Am Acad Dermatol. 14(4), 646-660.
  • Lambert J, Goulaert P, Naeyaert JM. What syndrome is this? Pediatr Dermatol 1997; 14: 330–332.
  • Winter R, Baraister M. London Dysmorphology Database for Windows on CD, Vs. 1. Polyhedron Software. Oxford: Oxford University Press, 1996.
  • Loreti A, Bracaglia R, Selvaggi G, Lahoud P, Sturla M, Farallo E. Aplasia cutis congenita: report of four cases and literature review. Eur J Plast Surg 2004; 27: 114-119.
  • Loreti A, Bracaglia R, Selvaggi G, Lahoud P, Sturla M, Farallo E. Aplasia cutis congenita: report of four cases and literature review. Eur J Plast Surg 2004; 27: 114-119.
  • Ribuffo D, Costantini M, Gullo P, Houseman ND, Taylor GI. Aplasia cutis congenita of the scalp, the skull, and the dura. Scand J Plast Reconstr Surg Hand Surg 2003; 37: 176–180.
  • Canter HI, Vargel I, Nasir S, Kayikcioglu A. Use of a water-vapour permeable polyurethane film (Omiderm) in the non-surgical treatment of aplasia cutis congenita. Scand J Plast Reconstr Surg Hand Surg 2004; 38: 232–235.
Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-6187
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2003
  • Yayıncı: Ankara Eğitim ve Araşt. Hast.
Sayıdaki Diğer Makaleler

Erkek İdiopatik Hipogonadotropik Hipogonadizmli Hastalarda Monosit/ HDL oranı

Kenan ÇADIRCI, İsra OĞUZ, Tuba USTA, Havva KESKİN, Ayşe ÇARLIOĞLU, Şenay ARIKAN

E-Selectin as an Early Atherosclerosis Marker in Prediabetes

Mustafa ÖZBEK, Erman ÇAKAL, Evrim ÇAKIR, İlknur Öztürk ÜNSAL, Nujen Çolak BOZKURT

İntrakraniyal Hipotansiyon Hastasında Serebral Venöz Tromboz

Ruhsen OCAL, Afşin Emre KAYIPMAZ

SUPERIOR SEMICIRCULAR CHANNEL DEHISCENCE WITH CHRONIC OTITIS MEDIA

Hatice ÇELİK, Mustafa İBAS

AİLE HEKİMLİĞİ POLİKLİNİĞİNE BAŞVURAN HASTALARIN ANTİBİYOTİKLER İLE İLGİLİ BİLGİ DÜZEYİ VE DAVRANIŞLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Gökmen ÖZCEYLAN, Dilek TOPRAK

Yoğun Bakım Ünitelerinde Beyin Ölümü Olgularının Değerlendirilmesi: 6 Yıllık Retrospektif Bir Çalışma

Mehmet Akif YAZAR

HAYVAN SALDIRISINA BAĞLI BAŞ VE BOYUN BÖLGESİ YARALANMALARI: KLİNİK DENEYİMLERİMİZ

Uğur KOÇER, Koray GÜRSOY, Galip Gencay ÜSTÜN, Fethiye Berna Göktaş DEMİRCAN

Hipofiz adenomlarında Radyoterapi

Gül GÜRSOY, Berrin DEMİRBAŞ ÇARMIKLI

The MEFV variants in patients with familial Mediterranean fever and their clinical correlations

Reyhan BİLİCİ SALMAN, Abdurrahman TUFAN, Özkan VARAN, Berna GÖKER, Mehmet Akif ÖZTÜRK, Hamit KÜÇÜK, Hakan BABAOĞLU, Nuh ATAŞ, Hasan SATIŞ, Seminur HAZNEDAROĞLU

DOĞUMUN İKİNCİ EVRESİNDE EPİDURAL ANALJEZİDE BUPİVAKAİN İLE BUPİVAKAİN +FENTANİL KOMBİNASYONUNUN KARŞILAŞTIRILMASI

Meltem BEKTAŞ, Alp ALPTEKİN, Bülent BALTACI, Türkay ÇAKAN, Nurten ÜNAL